Hatalmas büntetésekkel szembesülnek a pilóták

Forma-1, George Russell, Osztrák Nagydíj 2022, péntek
Mercedes' British driver George Russell is seen walking on the race track after his car crashed into a barrier during the qualifying session at the Red Bull Ring race track in Spielberg, Austria, on July 8, 2022, ahead of the Formula One Austrian Grand Prix. (Photo by Jure Makovec / AFP)
Vágólapra másolva!
Több mint ötvenmillió forintnyi eurót kellett befizetnie a versenyzőknek az eddigi tizenhárom versenyhétvégén, ami nagyobb összeg, mint amekkora büntetéseket az elmúlt két szezonban összesen rótt ki a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA).

Az idény első felében tizenhárom pilótát sújtott pénzbüntetéssel az FIA a pályán illetve azon kívül nyújtott szabálytalanságért, ám közülük is kiemelkedik a jövőre visszavonuló Sebastian Vettel. A négyszeres világbajnok annak ellenére áll a lista élén, hogy pozitív koronavírusteszt miatt ki kellett hagynia az első két hétvégét. Vettel azonban már a melbourne-i nyitónapon emlékezetesen csatlakozott a mezőnyhöz:

az első szabadedzésen az Aston Martin műszaki hibája okozta kilométerhiányt egy versenybíró robogóján pótolta, ami ötezer eurós büntetést vont maga után.

Ennél is súlyosabban érintette a németet az a (felfüggesztett) 25 ezer eurós pénzbüntetés, amit az Osztrák Nagydíjon kapott, miután engedély nélkül hagyta el a pilótáknak szóló értekezletet. Ezek mellett

bokszutcai sebességtúllépés és nem biztonságos elengedés is szerepel Vettel bűnei között, ezzel összesen 35 900 eurónál (14 millió forintnál) jár a szezonban.

Vettel mögött az a Carlos Sainz áll 25 ezer euróval a bűnlajstromban, aki a Monacói Nagydíj harmadik szabadedzésén tartotta fel Lance Strollt. Sainz csapattársa, Charles Leclerc a másik két spielbergi dobogóssal – Max Verstappennel és Lewis Hamiltonnal – együtt tíz-tízezer eurós felfüggesztett büntetéssel rendelkezik, miután a futamot követően mindhárman megszegték a parc fermé-szabályokat. A másik Red Bull-pilóta, Sergio Pérez is hasonló nagyságú összegnél (10 600 eurónál) jár, a mexikói szabálytalanságai között feltartás és túl gyors bokszutcai tempó szerepel.

Összességében (a felfüggesztett büntetésekkel együtt) 133 800 eurónál, azaz több mint ötvenmillió forintnál jár a pilóták által befizetendő összeg a nyári szünethez érve,

ami több, mint amennyit 2020-ban (58 200 euró) vagy 2021-ben (113 400 euró) a teljes szezon alatt rótt ki az FIA.

Forrás