Vágólapra másolva!
Dietrich Mateschitz, a Red Bull márka alapítója 78 éves korában halt meg betegség következtében. Különleges csapata nagy sikereket ért el a Forma-1-ben.

Szombaton 78 éves korában elhunyt a Red Bull energiaital-márka és az F1-es csapat alapítója, Dietrich Mateschitz. Az osztrák üzletember egy ideje betegséggel küzdött és az elmúlt hónapokban sokat romlott az állapota.

Dietrich Mateschitz Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Az USA Nagydíj időmérője előtt egy órával a Red Bull a teljes stábját behívta a vendéglátó egységébe, ahová komor arccal vonultak be a csapattagok, köztük a pilóták is, ekkor közölték velük a lesújtó hírt.

A szokatlan jelenséget látva, Mateschitz halálhírének bejelentése előtt több tudósító azt kezdte pedzegetni, hogy a költségvetési keret túllépése kapcsán negatív fejlemények történtek és egy súlyos büntetésről fogják tájékoztatni az alkalmazottakat, de mint kiderült, nem ez volt a gyűlés oka.

Mateschitz a Red Bullt a sportvilág számos területére bevitte, elsősorban az extrém sportok támogatásával vált ismertté. A Forma-1-be saját csapattal 2005-től szállt be a Jaguar felvásárlásával (szponzorként korábban már jelen volt), egy évvel később a Minardi megvételével kialakította az utánpótlás-csapatot is. Ez volt az, amiben a vállalat úttörő volt: az akkori nagy istállókat megelőzve nagy hangsúlyt fektetett a fiatalok képzésére, már gokartos korukban megpróbáltak lecsapni a kiemelkedő tehetségekre, majd gondosan szervezett lépésekkel igyekeztek klasszis versenyzővé alakítani őket.

A stratégia hamar sikert hozott (ehhez a legendás mérnök, Adrian Newey megszerzése, valamint a fiatalokkal kőkeményen bánó és kegyetlenül őszinte Helmut Marko is kellett), Sebastian Vettel 2010-től 2013-ig az összes bajnokságot megnyerte. A program másik gyémántja Max Verstappen, ő jelenleg két vb-címnél jár.

A Red Bull a különleges marketingfogásokkal és az őrült F1-es autós eseményekkel is a kezdetek óta unikum a sportágban. Az osztrák versenypályát is a Red Bull vásárolta meg és hozta vissza a bajnokságba.

„Nincs párja annak, amit elért és amit tett rengeteg emberért az egész világon" – nyilatkozta Christian Horner csapatfőnök a Sky Sportsnak.