Leclerc az első dobogója után alig jutott szóhoz a megdöbbenéstől

Forma-1, Azeri Nagydíj 2023, vasárnap, dobogósok
Winner Red Bull Racing's Mexican driver Sergio Perez, second placed Red Bull Racing's Dutch driver Max Verstappen and third placed Ferrari's Monegasque driver Charles Leclerc celebrate on the podium for the Formula One Azerbaijan Grand Prix at the Baku City Circuit in Baku on April 30, 2023. (Photo by Giuseppe CACACE / AFP)
Vágólapra másolva!
A Forma–1-es Azeri Nagydíjon a Red Bull kettős győzelmet aratott, miután Sergio Pérez nyerte a futamot Max Verstappen előtt. A dobogó harmadik fokára a Ferrarival Charles Leclerc állhatott fel. Lássuk, hogyan látták az 51 körös versenyt az érintettek!

Pérez az első pilóta lett, aki két vasárnapi futamot is nyerni tudott Azerbajdzsánban, ráadásul a mexikói a szombati sprintfutamon is győzött, így 6 pontra csökkentette a hátrányát az összetett élén.

[a verseny elején] sikerült nyomás alá helyezni Maxot, kevésbé koptak a gumijaim, aztán a kemény keverékeken is minden rendben volt – mondta Pérez a leintés után. –

Egyszer a falhoz is hozzáértem, ott szerencsém volt, hogy nem történt komolyabb baj."

Verstappen hamar az élre állt, ám ezután a kerékcseréje után közvetlenül következett egy biztonsági autós fázis, így Pérez került az első helyre, és ezután már nem is tudta őt megelőzni a holland.

A 2023-as Azeri Nagydíj dobogósai Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

„Próbáltam közel maradni Checóhoz, de

Mindenesetre ma is sokat tanultam a versenyből, és ez egy jó eredmény a csapatnak. – nyilatkozta Verstappen. – Ez egy hosszú szezon,

Fárasztó verseny volt, és többször hozzáértem a falhoz is, de ez az utcai pályák sajátossága."

Leclerc az előzetesen jósoltaknak megfelelően nem tudta tartani a lépést a Red Bull versenytempójával, ám a hátránya így is megdöbbentette őt. A harmadik helyet viszont meg tudta őrizni Fernando Alonsóval szemben, így megszerezte a Ferrari első dobogóját a szezonban.
„Ők [a Red Bull] teljesen más ligában játszanak, ez ma is látszódott. Hiába futottam jó kört az időmérőn, a versenyen esélyem sem volt.

de ezáltal van miért küzdeni, hogy azt mi is megleljük. Mindenesetre jobb érzés vezetni az autót, mint korábban, de van egy olyan érzésem, hogy

– mondta Leclerc, aki ezután Alonsót is dicsérte. – De a ma is erős Aston Martint legalább sikerült legyőzni, úgyhogy jobb egy kicsit a helyzet, de attól még van min dolgozni."