A kilyukadt autóval is bravúrt elérő Verstappen a riválisokat szidta

Forma-1, Azeri Nagydíj 2023, szombat, sprintfutam, top 3, Max Verstappen, Sergio Pérez, Charles Leclerc
Winner Red Bull Racing's Mexican driver Sergio Perez (C), second placed Ferrari's Monegasque driver Charles Leclerc (L) and third placed Red Bull Racing's Dutch driver Max Verstappen pose during a ceremony for the sprint race ahead of the Formula One Azerbaijan Grand Prix at the Baku City Circuit in Baku on April 29, 2023. (Photo by Giuseppe CACACE / AFP)
Vágólapra másolva!
A Forma–1-es Azeri Nagydíj sprintfutamát Sergio Pérez zárta az élen az első rajtkockából induló Charles Leclerc, és a világbajnoki címvédő Max Verstappen előtt. Lássuk, hogyan értékelték a 17 körös verseny eseményeit az érintettek!

Sergio Pérez nem először állhatott a dobogó tetejére az egyik kedvenc pályáján, ám karrierje során először nyert sprintet azután, hogy a futam elején megelőzte Charles Leclerc-t a célegyenes végén. A mexikói így két ponttal csökkentette a hátrányát csapattársához képest az összetettben, amit visszafogottan vett tudomásul.
„Nem volt könnyű futam, nagy nyomás volt rajtunk, de sikerült elérni a célt, a győzelmet. Ám mi is tudjuk, hogy a hétvége legfontosabb eseménye még hátra van – nyilatkozta Pérez a leintés után. – Sokat tanultam eddig is, de holnap teljesen más körülmények lesznek és jobban meg lesznek tankolva az autók.

A bakui sprintfutam dobogósai Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

Charles Leclerc a harmadik bakui rajtelsőségét sem tudta győzelemre váltani, de az első itteni dobogóját megszerezte. A monacói úgy érezte, kihozta a maximumot az autóból és a napból.
„Most megerősödött, hogy a Red Bull továbbra is nagy előnyben van a versenytempót illetően, de

– mondta Leclerc. – [Miután megelőzött Pérez,] nem igazán harcoltam ellene, inkább a gumikat próbáltam életben tartani és így DRS-távolságon belül maradni. Túl sok időt vesztettünk viszont a gumikopás miatt, ám holnap talán ez nem így lesz. Mindent megteszünk ezért."

Max Verstappen a rajt után George Russell-lel harcolt, és el is vesztette a harmadik pozícióját, valamint egy nagy lyuk is keletkezett a Red Bullján az összeérés következtében. A holland azonban folytatni tudta a versenyt, majd az új rajtot követően visszaszerezte az eredeti helyét, és végül ott is zárta a sprintfutamot. Ám így sem értette, hogy hogyan úszhatta meg Russell büntetlenül az incidenst, akivel szóváltásba is keveredett az autóból kiszállva.

A közvetítésben hallatszott, ahogy a

szavakat intézi a brit felé, a nyilatkozatában már némileg visszafogottabb volt, de a riválisa magyarázatát nem fogadta el.
„Nem igazán sikerült tisztázni a dolgokat.

hiszen hideg gumikon könnyű elfékezni magunkat. Belém is jött oldalról, és kilyukasztotta az oldaldobozomat, az nem néz ki túl jól – nyilatkozta Verstappen. – Legalább a harmadik hely meglett, és értékes pontokat is szereztem, de ezentúl a futamra kell koncentrálnunk."