Vágólapra másolva!
A jövő hétvégi Forma-1-es Miami Nagydíj előtt árverésre bocsátják azt a sisakot, amelyet Niki Lauda viselt a híres balesete során az 1976-os Német Nagydíjon.

A 48 évvel ezelőtti nürburgringi baleset óta magántulajdonban van Niki Lauda tűzkárosodást szenvedett sisakja. Arra számítanak, hogy a Miami Nagydíj hétvégéjén 50-60 ezer dollár közötti összeget tudják majd elárverezni a legendás sisakot. 

Niki Lauda legendás sisakja
Fotó:  Bonhams/X

A bevétel egy százalékát a Lauda család által választott jótékonysági szervezet, az Unicef javára ajánlják fel.

Lauda legendás balesete

Lauda 1976. augusztus 1-én szenvedett balesetet a Német Nagydíjon. A felszáradó pályán zajló verseny második körében a Ferrari a falnak csapódott, majd kigyulladt, ráadásul a mögötte érkezők közül többen is nekimentek. Az előző idény világbajnoka hosszú másodperceket töltött a lángok között mire megérkezett a segítség. Végül Arturo Merzario, Brett Lunger, Guy Edwards és Harald Ertl szabadította ki a roncsból a súlyosan megégett pilótát. Ertl egy beavatkozó bíróval közösen próbálta megfékezni a lángokat, de csak csillapítani tudták a kis oltókészülékkel, a többiek ezalatt húzták ki Laudát, ehhez nagyjából egy perc kellett.

Az osztrák pilóta teste súlyosan megégett, de a valódi problémát nem ez, hanem tüdejének állapota jelentette, olyan mennyiségű füstöt lélegzett be. A helyzet annyira válságos volt, hogy még az utolsó kenetet is feladták neki.

Review - Formula 1 pilot Niki Lauda survives accident
Niki Lauda egy salzburgi sajtótájékoztatón bő egy hónnappal a balesete után
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Lauda súlyosan megégett, és kétszer is megkapta az utolsó kenetet a kórházban, mégis egészen elképesztő felépülést produkált, és mindössze hat héttel később az Olasz Nagydíjon újra autóba ült, miközben a sebei még mindig nyersek, az arcára tekert kötszer pedig véráztatta volt. 

A 2024-es Forma-1-es szezon május első hétvégéjén, a sprintfutamos Miami Nagydíjjal folytatódik. Öt versenyhétvége után a 110 pontos Max Verstappen 25 ponttal vezeti az összetettet a Red Bull-os csapattárs Sergio Pérez előtt, a harmadik és negyedik helyen pedig a két Ferrari áll, Charles Leclerc 76, Carlos Sainz 69 ponttal.

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.