Vágólapra másolva!
A Red Bull technikai igazgatója, Pierre Waché szerint nem Sergio Pérez okolható azért, hogy a 2023-as Forma–1-es szezonban a mexikói pilóta hatalmas lemaradásban volt csapattársához, Max Verstappenhez képest.

Pierre Waché – aki korábban a Saubernél is együtt dolgozott Sergio Pérezzel – az előző idény végén arról beszélt, hogy a Red Bull kudarcot vallott, amiért csak Max Verstappen alatt működött jól az autó. Verstappen 19 futamgyőzelemmel és 575 ponttal zárt, míg Pérez 2 sikerrel és 285 ponttal végzett.

Sergio Pérez, Sergio Perez, Red Bull
A Red Bull technikai igazgatója megvédte Sergio Pérezt, cserébe kritizálta a mérnököket
Fotó: NurPhoto via AFP / NurPhoto via AFP/Jakub Porzycki/NurPhoto

„A gyors autó olyan, ami lehetővé teszi a versenyző számára a maximális teljesítményt. Ebből a szempontból 

kudarcot vallottunk, 

mert az RB19-et csak az egyik versenyzőnk, Max tudta jól kezelni. Ez Max tehetségét igazolja, hogy az egész szezonban, különböző körülmények között is jól kezelte az autót. Lehet, hogy nem értettük meg megfelelően Checót, hogy mire lenne szüksége ahhoz, hogy kihozhassa az RB19-ből a potenciált” – nyilatkozta két és fél hónapja a Red Bull technikai igazgatója.

Waché szerint nem Pérez tehetett a lemaradásáról

Pierre Waché a Red Bull 2024-es autójának csütörtöki bemutatója után is felidézte a tavalyi szezont, és kiemelte, hogy nem Pérez vezetési képességeinek hiányossága, hanem elsősorban mérnöki gondok miatt volt akkora a mexikói pilóta lemaradása Verstappen mögött.

„A problémát az autó gyengeségei okozzák, és az a kérdés, hogyan kezeljük ezeket a gyengeségeket – mondta Waché. – Néha egy gyengeséggel nem tudsz megbirkózni, és ezt próbáljuk megérteni Sergióval. Meg akarjuk adni neki az eszközt és az autót, hogy képes legyen megbirkózni vele. És azt mondanám, hogy ez inkább a mérnökök dolga, mint az övé. 

Az autónk erőssége a versenytársak gyengesége volt, 

mert nem feltétlenül számítottunk arra, hogy egyedül maradunk. Úgy értem, ha megnézzük a köridőt és az autók viselkedését, néhányan többet mentek hátrafelé, mint előre. Jó munkát végeztünk, nem becsülném le, amit a csapat tett, de szerintem ez nagyon relatív” – idézte a francia szakember szavait a formula.hu.

Kapcsolódó cikkek