Itt az újabb vb-botrány: kizárhatják az amerikai válogatottat

2022.11.28. 14:04

A katari labdarúgó-világbajnokság B csoportjának harmadik fordulójában az Egyesült Államok Irán ellen lép pályára kedden. A mérkőzés előtt óriási botrány robbant ki, az irániak feljelentették a FIFA-nál az amerikaiakat, akiket ki akarnak záratni a vb-ről.

Az iráni labdarúgó-szövetség panaszt nyújtott be a FIFA-nál, mert az Egyesült Államokban a közösségi médiában megosztott bejegyzésekben nem megfelelő módon jelenítették meg az iráni zászlót, ugyanis az "Allah" (isten) feliratot eltávolították a lobogóról.

Az Amerikai Labdarúgó Szövetség Instagram-oldala szakszerűtlen cselekedettel eltávolította az Allah-szimbólumot az iráni zászlóról" - jelentette vasárnap az irániak állami hírügynöksége. Az Iráni Labdarúgó Szövetség e-mailt küldött a FIFA-nak, amelyben azt követelte, zárják ki a vb-ről az amerikai válogatottat.

Az USA kedden lép pályára Irán ellen a vb-n, ám egyelőre nem érkezett azonnali nyilvános válasz a FIFA-tól a jelentett panaszra. A botrány még tovább mélyítheti az országok közötti több évtizedes ellenségeskedést, a két állam 1980-ban megszakította diplomáciai kapcsolatait.

Az amerikaiak az iráni nők elleni elnyomást szerették volna támogatni, ezért 24 órán át használták a közösségi médiában a megváltoztatott zászlót, azóta viszont visszaállították az összes felületen az eredeti iráni lobogót.

Forrás

Kövesse velünk a 2022-es labdarúgó-világbajnokság híreit az Origo labdarúgó vb-oldalán!