A világbajnok franciák ellen újabb csodára lesz szükségük a katari vb futballgyilkosainak

fbl Horizontal panoramic
This combination picture made on December 12, 2022 shows France's forward Kylian Mbappe Morocco's defender Achraf Hakimi in Doha on December 6, 2022 and during the Qatar 2022 World Cup football tournament. - France will play Morocco in the Qatar 2022 World Cup football semi-final match in Doha on December 14, 2022. (Photo by Kirill KUDRYAVTSEV and Franck FIFE / AFP)
Vágólapra másolva!
A katari labdarúgó-világbajnokság szerdai elődöntőjét a címvédő Franciaország játssza a torna meglepetéscsapatával, Marokkóval. Didier Deschamps együttese eddig magabiztos és kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott a tornán, mutatott játéka alapján a legerősebb csapatnak tűnik. A betonbiztos védekezésre építő marokkói válogatott a csoportja megnyerése után újabb szenzációt okozott a spanyolok és a portugálok kiejtésével, és első afrikai csapatként vb-elődöntőbe jutott. Az esélyek egyértelműen a franciák mellett szólnak, a marokkóiak viszont újabb csodára készülnek.
Vágólapra másolva!

A világbajnokság szerdai elődöntőjében az elképesztő meglepetést okozó és történelmi sikert elérő Marokkó az eddigi legerősebb ellenféllel néz szembe, ugyanis a vb-címvédő francia válogatott ellen lép pályára a döntőbe jutásért. Természetesen Didier Deschamps együttese a mérkőzés egyértelmű esélyese, amely egy lépésre van attól, hogy ismét ott legyen a fináléban.

A francia válogatott 4-1-es győzelemmel indította szereplését Katarban, ellenfele Ausztrália volt, majd a dánok elleni 2-1-es győzelem máris továbbjutást ért, így zárásként az is belefért, hogy tartalékos felállással 1-0-ra kikapjon Tunéziától. Didier Deschamps együttese magabiztos 3-1-gyel vette a lengyelek elleni nyolcaddöntőt, majd a negyeddöntőben küzdelmes 2-1-gyel kerekedett az angolok fölé. A franciák támadósorában mind a négy játékos remek formában játszik Katarban, bár Ousmane Dembélé és Antoine Griezmann még nem találtak be, a lendületes és kreatív mezőnymunkából viszont alaposan kiveszik a részüket. A spanyol bajnokságban azért már mindketten lőttek gólt a marokkói csodakapusnak, Bonónak, aki a Sevillában véd.

A bal szélen sokszor tarthatatlan Kylian Mbappé viszont már öt gólos Katarban és vezeti a góllövőlistát, míg a Milan csatára, Olivier Giroud (aki immár a francia válogatott történetének legeredményesebb játékosa) már négy gólt szerzett.

Olivier Giroud (balra) 52 góljával minden idők legeredményesebb francia játékosa Forrás: AFP/Franck Fife

A franciák történetük első három vb-elődöntőjét elbukták (1958, 1982, 1986), azt követően viszont mindháromszor ünnepelhettek (1998, 2006, 2018), ezeken kétszer a finálé után is. A három győztes elődöntőjükben közös, hogy mindannyiszor minimális különbséggel kerekedtek ellenfelük fölé: 1998-ban 2-1 a horvátok, 2006-ban 1-0 a portugálok, 2018-ban 1-0 a belgák ellen.

A marokkói válogatott úgy tudta le eddigi öt vb-meccsét, hogy az ellenfelektől egyszer sem kapott gólt.

A csoportkörben a másik ágon elődöntős Horvátországgal 0-0-t játszott, majd Belgiumot 2-0-ra legyőzte, zárásként pedig Kanadát verte meg 2-1-re. Ez az egyetlen kapott találata Marokkónak, ami viszont öngól volt. Az egyenes kieséses szakaszra fordulva aztán a spanyolokat és a portugálokat is kiejtették: előbbit hosszabbítás után tizenegyespárbajban, utóbbit pedig 1-0-ra felülmúlva.

Marokkó európai csapattól - a rendes játékidőt tekintve - legutóbbi nyolc vb-meccsén csak egyszer szenvedett verséget, három győzelem és négy döntetlen mellett. Legutóbbi hat vb-találkozóján pedig - ugyancsak a rendes játékidőt tekintve - veretlen, három győzelem és három döntetlen a mutatója, afrikai csapattól ez a leghosszabb sorozat.

A marokkói válogatott szereplése a vb legnagyobb szenzációja Forrás: AFP/Kirill Kudryavtsev

A marokkói védelemnek leginkább Kylian Mbappét kell megállítania, aki a negyeddöntőben ugyan nem lőtt gólt, de legutóbbi 15 válogatottbeli meccsén 16-szor volt eredményes.

A franciáknak vb-ken afrikai ellenféllel szemben felemás a mutatója (3 győzelem és 3 vereség). Az egyetlen olyan csatájukat, amit egyenes kieséses szakaszban vívtak, megnyerték: 2014-ben Nigéria ellen a nyolcaddöntőben, a hajrában szerzett gólokkal győztek 2-0-ra.

A marokkói csapatban a szövetségi kapitány Walid Regragui mellett az egyik kulcsember, Szoán Bufál, valamint Romain Száisz is Franciaországban született.

Bufál mellett további négy játékos jelenleg is francia klub futballistája. Marokkó 1956-ban vált függetlenné Franciaországtól.

A két válogatott a múltban már ötször csapott össze, a mérleg a veretlen franciák felé billen, akik két döntetlen mellett háromszor nyertek. A francia-marokkói párharc győztese vasárnap a döntőben Argentínával találkozik, míg a vesztes szombaton a bronzéremért Horvátországgal csatázhat.

elődöntő:
Marokkó-Franciaország, al-Hor, szerda 20.00

Töltse le az Origo Sport applikációt és kövesse élőben a labdarúgó-világbajnokság eredményeit.