Vágólapra másolva!
Ma végérvényesen elkezdődik az európai kupaszezon, hiszen a Bajnokok Ligája és az UEFA-Intertotó-kupa után az UEFA-kupában is pályára lépnek a csapatok. Igaz, a második számú európai kupában még csak a selejtezőkre kerül sor, vagyis az igazi sztárklubok egyelőre még pihenhetnek, de azért így is sor kerül néhány érdekes találkozóra.

Több olyan együttes is van az indulók között, amely most léphet ki először a nemzetközi porondra. Szlovákiából például rögtön két ilyen csapat is pályára lép: az SCP Ruzomberok ellenfele a fehérorosz Belsina Bobrujszk lesz, míg a Matador Púchov a málta Sliema Wanderers ellen lép pályára. Érdekesség, hogy egy harmadik szlovák együttes is megkezdi szereplését, a Slovan Bratislava ugyanis a walesi Cwmbran Townt fogadja, vagyis északi szomszédunktól három együttes is indulhat az UEFA-kupában. Ez annak köszönhető, hogy a szlovákok elöl végeztek az UEFA fair-play tabelláján, és a sorsolás is nekik kedvezett. Íme, egy járható út a magyar klubok számára is annak érdekében, hogy növeljük indulóink létszámát a nemzetközi kupákban!

A dán FC Midtjylland sem szerepelt még korábban a nemzetközi porondon, ami persze nem csoda, hiszen a klub csak két évvel ezelőtt jött létre az Ikast és a Herning fúziójából. Az együttes tavaly újoncként szerezte meg a harmadik helyet a dán pontvadászatban és most az északír Glentoran ellen bizonyíthat. A briteknek van min javítaniuk, hiszen bár évről évre ott vannak az UEFA-kupa mezőnyében, mérkőzést utoljára 1985-ben tudtak nyerni a sorozatban. Talán a 69. európai kupamérkőzésükön megdől a 16 éves átok.

A CSZKA Szófia viszont jól ismert a nemzetközi mezőnyben, hiszen a bolgár együttes az elmúlt években már többször okozott meglepetést, és a klub vezetői most a múltba nyúltak vissza aA moldávok nem félnek a Lokitólnnak érdekében, hogy a csapat megint sikeres legyen. A nyáron két egykori világsztárt is reaktiváltak Jordan Lecskov és Luboszlav Penev személyében - utóbbit nagyon nem kellett győzködnie az elnökségnek, hiszen ő maga volt az egyesület első embere! Az edző sem akárki a szófiaiaknál, a gárdát ugyanis az az Aszparuh Nikodimov irányítja, aki egykoron, még 1982-ben egészen a BEK elődöntőjéig vezette a CSZKA-t, menet közben kiverve a Liverpoolt és a Nottingham Forestet is. Ehhez képest most a fehérorosz Sahtar Szoligorszk nem okozhat gondot.

Nem sok jóra számíthat az észt Flora Tallinn a horvát Dinamo Zagreb otthonában, de a baltiak már a meccs előtt nagy izgalmakon mentek keresztül. Különrepülőgépükön ugyanis nem sokkal a felszállás előtt füst keletkezett, és bár a személyzet nyugtatgatta a focistákat, mondván, ez természetes (?) dolog, és az ajtókat kinyitva a füst hamar elszáll, a csapat holland trénerét, Arno Pijperst nem nagyon győzték meg ezzel. "Mégsem repülhetünk nyitott ajtókkal" - jelentette ki az edző, aki ezután leszállíttatta csapatát a gépről, és inkább a mentrendszerinti járattal, két átszállással utazott el játékosaival Zágrábba.

Korábban:
Rivaldo triplázott a Bajnokok Ligájában
A moldávok nem félnek a Lokitól
Mindenki továbbjutást vár a Debrecentől
Cipruson kezd a Dunaferr