Vágólapra másolva!
Hosszú idő után először fordul elő, hogy tavasszal is lehet majd magyar játékosokért izgulni az UEFA-kupában, azonban sajnos arról továbbra sincsen szó, hogy valamelyik honi együttes jutott volna be a legjobb 16 közé a második számú európai kupában. Az izraeli Hapoel Tel-Aviv azonban végrehajtotta ezt a bravúrt, és a szentföldi együttesben két honfitársunk is szerepel Pisont István és Halmai Gábor személyében.

Az izraeli együttes már azzal is történelmet írt hazája labdarúgásában, hogy a legjobb 32 közé beverekedte magát, hiszen izraeli gárda soha ilyen messzire még nem jutott az UEFA-kupában. Ám a Hapoel nem érte be ennyivel, és újabb esélyesebbnek tartott gárdát búcsúztatott. A Tel-Aviv ellenfele ezúttal az orosz Lokomotiv Moszkva volt, amely a Bajnokok Ligájából került az UEFA-kupába, és a BL-ben hazai pályán például a Real Madridot is legyőzte.

Az első meccsen Tel-Avivban 2-1-es hazai győzelem született, vagyis az oroszok helyzete volt kedvezőbb, azonban nem könnyítette meg a dolgukat, hogy szinte a teljes védelmük kidőlt sérülés, illetve eltiltás miatt. A Lokomotiv ráadásul nem is fogadhatta megszokott stadionjában az izraelieket, mert az játékra alkalmatlan volt, ehelyett a fővároshoz közeli Ramenszkojében léptek pályára a csapatok.

A hazai együttes az első félidőben több ígéretes támadást is vezetett, de a Hapoel állta a rohamokat, sőt, a második félidő elején a vezetést is megszerezte a szlovén Milan Osterc révén. A csatár rövid időn belül már harmadszor járt túl az orosz portás, Ruszlan Nyigmatullin eszén, hiszen ősszel a válogatottban is bevette a kapuját, és a két héttel ezelőtti meccsen is gólt rúgott neki. Ostercnek egyébként ez volt a negyedik találata a jelenlegi sorozatban. A hazaiak edzője, Jurij Szjomin ezt követően újabb csatárt cserélt be a nigériai James Obiorah személyében, de az oroszokon ez sem segített, és így a Hapoel jutott tovább. Az izraeli egyesület tulajdonosa, Motti Ornstein a lefújást követően a csapat egyik fő drukkerének, bizonyos Avishau Brakmannak ajánlotta a győzelmet, aki két fiával együtt a múlt hónapban történt svájci repülőszerencsétlenségben vesztette életét.

Egy másik volt BL-es csapat, a Borussia Dortmund jobban járt a Lokomotiv Moszkvánál, hiszen az utolsó percben szerzett góllal kiverte az FC Köbenhavnt, a korábban a Debrecent búcsúztató Girondins Bordeaux viszont búcsúzott a kupától, igaz, meglehetősen vitatott körülmények között. A franciák egygólos előnnyel utaztak a holland Roda otthonába, és a hazaiak a második félidő elején dolgozták le hátrányukat, amikor Laurent Battles kezezett a tizenhatos vonalánál, amiért ő piros lapot, a Roda pedig tizenegyest kapott. A görög Anasztasziu büntetőjét ugyan a gall portás, Ulrich Ramé kiütötte, a de a csatár a kipattanót már a kapuba továbbította a labdát. Ezt követően a hazaiak elkeseredett rohamozásba kezdtek a győztes gól megszerzéséért, és ez sikerült is nekik. Nem sokkal később a nigériai Garba Lawal ollózott a kapura, és Ramé megfogta a labdát a gólvonalon, ám a partjelző szerint a játékszerrel a kezében a gólvonalon belülre lépett, így a franciák minden tiltakozása ellenére a bíró megadta a találatot.

Eredmények:
Lokomotiv Moszkva - Hapoel Tel-Aviv 0-1 (0-0)
Ramenszkoje, 10 000 néző, vezette: Hammer (luxemburgi).
Lokomotiv Moszkva: Nyigmatullin - Nizsegorodov, Ignasevics, Iszmajlov, Maminov, Loszkov, Buznyikin, Szarkiszjan (Obiorah 65.), Szennyikov, Vucsicsevics, Pimenov. Edző: Szjomin.
Hapoel Tel-Aviv: Elimelech - Bachar, Gershon, Domb, Pisont, Antebi, Halmai, Onisenko, Toama (Hillel 90.), Osterc, Clescenco (Balili 74.). Edző: Kashtan.
gól: Osterc (48.)
Továbbjutott: Hapoel Tel-Aviv 3-1-gyel.

Borussia Dortmund - FC Köbenhavn 1-0
gól:
Sörensen (89.).
Tj.: Borussia Dortmund 2-0-val.

Roda JC - Girondins Bordeaux 2-0
gól:
Anasztasziu (11-esből 56.), Lawal (65.)
kiállítva: Battles (Bordeaux, 55.). Tj.: Roda JC 2-1-gyel.

Korábban:

Tizenhat között Pisonték az UEFA-kupában