Vágólapra másolva!
Végre megemberelték magukat az Afrikai Nemzetek Kupáján szereplő gárdák, hiszen a pénteki napon három meccsen több gól született, mint az azt megelőző tízen együttvéve. Ez persze elsősorban a Libéria-Algéria mérkőzésnek volt köszönhető, ahol mindkét gárda kétszer volt eredményes, de Kamerun és Egyiptom is betalált. Nekik egy gól is elég volt a győzelemhez, Libériának és Algériának viszont kettő is kevés volt.

A kontinensviadal halálcsoportjának nevezett kvartettben Egyiptom szerzett némi előnyt azzal, hogy az észak-afrikai rangadón 1-0-re legyőzte Tunéziát.

A világbajnoki résztvevő az első félidőben teljesen alárendelt szerepet játszott a Fáraókkal szemben, akiknél a német Kaiserslautern játékosa, a csapatkapitány Hany Ramzy a szokásokkal ellentétben nem középhátvédet, hanem középpályást játszott.

A gólt azonban nem ő, hanem két otthon szereplő futballista hozta össze: az Iszmailia középpályásnak, Mohammed Barakatnak beadását a Zamalek focistája, Hazem Emam helyezte a kapuba. A tunéziaiak a szünetben minden bizonnyal alapos fejmosást kaptak trénerüktől, Henri Micheltől, mert a második félidőre sokkal nagyobb elszántsággal jöttek ki, és sikerült is pár helyzetet kidolgozniuk, de csak egy lesgólig jutottak.

Sőt, az utolsó percben a Hansa Rostock középpályása, Jasser Radwan akár kettőre is növelhette volna az egyiptomiak előnyét, de távoli lövése a kapufa belső éléről kifelé pattant. A tunéziai gárda ezzel meglehetősen nehéz helyzetbe került, már ami a továbbjutást illeti, hiszen az utolsó fordulóban a szenegáliak ellen játszanak majd, és ezen a meccsen csak a győzelemmel lehet esélyük legjobb nyolc közé kerülésre.

Kamerunnak ezzel már nem lesz gondja, mivel az Elefántcsontpart felett aratott 1-0-s győzelemmel már két meccs után továbbjutást csoportjából. A győztes gól szerzője, akárcsak az első fordulóban, Patrick Mboma volt, aki igazán jó hetet mondhat maga mögött: két találata mellett ugyanis abban a sikerélményben is része volt, hogy megszületett negyedik gyermeke.

A találkozón egyébként a torna eddigi hagyományaitól eltérően mindkét együttes rendkívül támadólag lépett fel, és a kapuk felváltva forogtak veszélyben, de a labda csak egyszer jutott el a hálóig. Az elefántcsontpartiak legnagyobb helyzetét negyedórával a lefújás előtt Badara hagyta ki, akinek fejesét a kameruni kapus, Alioum Boukar nagy bravúrral ütötte ki. Az elefántcsontparti játékosok ugyan reklamáltak, hogy a játékszer már áthaladt a gólvonalon, de a bírót nem hatotta meg protestálásuk.

Az A csoportban Libéria és Algéria találkozóján valóságos gólzáport láthatott a közönség, hiszen az összecsapás négy találatot hozott. Már a hetedik percben megrezdült a háló, ekkor George Weah passzával Prince Daye lépett meg, és a kimozduló kapus hóna alatt a kapuba lőtt. Ezt követően is a libériaiak maradtak támadásban, de Daye második helyzetét már nem tudta értékesíteni, Zizi Roberts pedig az ötösről teljesen egyedül is a kapusba fejelte a labdát.

Az észak-afrikai együttes akkor lendült igazán játékba, amikor Farid Ghazi helyére Akrour állt be a pályára, aki két lehetőséget még elpuskázott (egyszer a kapufát találta el), de a harmadikat a játékrész utolsó percében már nem rontotta el. A második játékrész is változatos játékot hozott, és bár inkább az algériai együttes futballozott veszélyesen, a vezetést mégis a libériai csapat szerezte meg. Weah ívelt be a tizenhatoson belülre, Daye mellel letette a labdát Kelvin Sebwének, aki remek helyzetfelismeréssel az alsó sarokba csavarta a játékszert. Az utolsó negyedórában az észak-afrikai válogatott teljes erővel rohamozott, de úgy tűnt, hogy nem tud túljárni a remek napot kifogó libériai kapus, Louis Crayton eszén. Ám amikor Weah-ék már-már elkönyvelték győzelmüket, jött a belga La Gantoise-ben futballozó Nasreddine Kraouche, aki a 92. percben egy húszméteres, védhetetlen bombával kiegyenlített.

Középkezdésre már alig volt idő.

Ajánlat:

A nap játékosa: Hazem Emam (Egyiptom)

Korábban:

Gólínség a fekete kontinensen