Vágólapra másolva!
A Fiorentinával szemben igen komolyak voltak az elvárások a bajnokság előtt. A lilák ugyanis remekül erősítettek az átigazolási időszakban, klasszisnak számító játékosok sora igazolt a klubhoz. A szakértők többsége a középmezőny legelejére várta a csapatot, melyet még az UEFA-kupás helyezés megszerzésére is esélyesnek tartottak. Ezt még természetesen elérheti az együttes, de már biztosan nem Emiliano Mondonico vezetésével, az edző ugyanis az Udinese elleni mérkőzés után távozott posztjáról.

A nyáron osztályozón jutott fel a Serie A-ba a Fiorentina; a némileg még a klubvezetés számára is váratlan sikert jelentős erősítések követték, olyan játékosok érkeztek a csapathoz, mint Fabrizio Miccoli, Enzo Maresca, Javier Portillo, Nakata Hidetosi, Martin Jörgensen, Gianni Guigou vagy Cristiano Lupatelli.

Nyilvánvaló volt, hogy ilyen futballistákkal a soraiban nem a bennmaradásért fog küzdeni a gárda, hanem a nemzetközi kupás helyek valamelyikéért. A vezetőedző, Emiliano Mondonico dolga mégsem ígérkezett könnyűnek, hiszen néhány hét alatt kellett egy teljesen új együttest építenie, hiszen több mint egy csapatra való játékos érkezett a csapathoz. Ennek megfelelően a kezdés nem is volt zökkenőmentes.

Az első fordulóban az AS Roma otthonában elszenvedett 1-0-s vereség még nem számított igazán kudarcnak (bár a Fiorentina szurkolóinak erről nyilván más a véleményük), a következő bajnokit pedig a várakozásnak megfelelően megnyerte a gárda, hazai pályán a szintén újonc Cagliari ellen, 2-1-re. Úgy tűnt, minden rendben van, alakul a csapat, és jönnek az eredmények is. Ha ekkor azt mondták volna a klub szimpatizánsainak, hogy csapatuk a következő négy bajnokin nem szerez gólt, nyilván senki nem hitte volna el, pedig pontosan ez történt.

A Palermo otthonában elért gólnélküli döntetlen után a csapat hazai pályán kapott ki a Sampdoriától, majd ismét két olyan találkozó következett, melynek végeredménye a döntetlen legunalmasabb változata lett (előbb az AC Parma ellen idegenben, majd a Sienával szemben, hazai környezetben nem találtak a kapuba Miccoliék). A hetedik játéknapon végre ismét sikerült gólt szereznie a csapatnak, mégpedig Udinében, ráadásul nem is egyet. A győzelem azonban elmaradt, hiszen Lupatelli is kétszer kapitulált, így megszületett a csapat negyedik döntetlenje is.

Egy udinei iksz nem számít feltétlenül kudarcnak (még egy Fiorentina számára sem), a találkozó után mégis meglepő bejelentést tett a gárda vezetőedzője. A szokásos, mérkőzést követő interjú során ugyanis Mondonico közölte, hogy utoljára irányította a csapatot, a következő naptól a klub kereshet magának másik trénert. A távozás pontos okára azóta sem derült fény, bár (jó olasz szokás szerint) a találgatások azonnal napvilágot láttak. Egyesek szerint a csapat szurkolóival került összetűzésbe a mester (állítólag heves szóbeli és tettlegességig fajuló támadások is érték a mestert az udinei mérkőzés előtt és alatt is), de olyan véleményeket is hallani, hogy a vezetőség menesztette Mondonicót a gyenge eredmények miatt.

Akármi legyen is az ok, az tény, hogy a mérkőzés másnapján már a kapusedző, Sergio Buso dirigálta a lilák edzését. Ő nyilván csak átmeneti megoldás, az utód személyéről még nem született döntés, de a mindig jól értesült újságírók szerint majdnem biztos, hogy Albertónak hívják majd az új edzőt. A keresztnév a jelek szerint már eldőlt, a családnév viszont még nem, hiszen nem tudni, hogy Zaccheroni, vagy Malesani veszi át a csapat irányítását. Zac mellett szólhat a veretesebb múlt (dolgozott mindkét milánói nagycsapatnál, valamint bajnoki bronzérmet nyert az Udinesével), Malesani viszont jobban ismeri a helyi körülményeket, hiszen évekkel ezelőtt volt már a Fiorentina edzője.

Döntés tehát egyelőre nem született, így az Udinese elleni találkozó óta lejátszott bajnoki mérkőzéseken Buso ült a csapat kispadján, a gárda pedig valósággal megtáltosodott (ez is alátámasztani látszik azt a híresztelést, mely szerint nem volt felhőtlen a viszont Mondonico és a futballisták között).

A nyolcadik játéknapon megszületett a firenzeiek első idegenbeli győzelme (a Reggina otthonából távoztak 2-1-es sikerrel Marescáék), a kilencedik fordulóban pedig a bajnokságban addig parádésan szereplő, dobogós helyen álló Lecce látogatott az Artemio Franchi stadionba.

Nos, a túrában nem sok örömük lehetett a délieknek, hiszen a remeklő Fiorentina 4-0-ra győzte le Zdenek Zeman csapatát. A gárda ezzel a hatodik helyre ugrott előre a tabellán (Mondonico távozásának pillanatában a 15. volt), és bár azóta visszaesett egy kicsit (noha az Inter elleni döntetlen és a Juve elleni szoros vereség nem jelent katasztrófát a violák számára), a szurkolók szerint egyáltalán nem biztos, hogy a csapatnak szüksége van új edzőre.