Vágólapra másolva!
A címvédő és tavaly vb-döntős olasz 4+1-es válogatott simán, öt góllal legyőzte a portugál csapatot a csehországi Ostravában zajló futsal Európa-bajnokság nyitómérkőzésén. A B csoport másik meccsén a magyar csapat 2-1-re még vezetett is Spanyolország ellen, ám végül érvényesült a papírforma, és 4-2-re a világbajnok együttes diadalmaskodott.

B csoport, 1. forduló:
Magyarország - Spanyolország 2-4 (0-0)
Ostrava, Cez Arena
v.: Lobo (cseh), Hauben (belga), Kosmala (lengyel)
Magyarország: Balázs - Tóth Sz. (kapitány), Baranyai, Szabó, Madarász. Cserék: Somogyi, Simon, Gyurcsányi, Tóth M., Lodi, Frank, Markus (kapus). Szövetségi kapitány: Kozma Mihály.
Spanyolország: Luis Amado - Julio (kapitány), Orol, Marcelo, Javi Rodriguez. Cserék: Torras, Fran Serrejon, Kike, Andreu, Javi Limones, Daniel, Rafa (kapus). Szövetségi kapitány: Javier Lozano
gól: Simon (29.), Frank (33.), illetve Torras (27.), Rodriguez (35., 36.), Daniel (38.)
sárga lap: Szabó, Lodi, Madarász
piros lap: Szabó

A magyar válogatott első Eb-mérkőzésén a világbajnok spanyol együttes ellen lépett pályára. Az első félidőben remekül helytálltak a mieink, hiszen Kozma Mihály együttese nem kapott gólt - igaz, nem is rúgott. A labdabirtoklási arány a szünetben 65:35 volt a spanyolok javára, míg a kapura lövéseké 12:5. Sokkal többet támadtak tehát a piros-mezesek az első félidőben, ám a magyarok remekül védekeztek, Balázs Zoltán kapus hiba nélkül védett, amivel feltüzelte futsalosainkat, az ellenfél pedig még a Szabó vitatható kiállítása miatt kapott kétperces emberelőnyt sem tudta kihasználni.

A második húsz perc ott folytatódott, ahol az első abbamaradt, a spanyolok letámadtak, Tóth Szabolcsék pedig foggal-körömmel próbálták tartani az eredményt. A 27. percben aztán Torras egy legurított szabadrúgást a hatos bal oldaláról bevágott a magyar kapuba. Két percre rá a mieink jutottak szabadrúgáshoz: Madarász János lövését Luis Amado kiütötte, ám a kipattanót Simon Balázs kapásból, 10 méterről irtózatos erővel a kapuba bombázta (1-1).

A 33. minutumban nem hitt a szemének az ostravai közönség, hiszen Frank Tamás remekbe szabott, 8 méteres szabadrúgás-góljával vezetéshet juttatta futsalosainkat. Rodriguez azonban - sajnos - megrázta magát, és előbb egy legurított labdát csavart a jobb alsóba, majd egy perc múlva ziccerhelyzetben is betalált, így újra a spanyoloknál volt az előny. A Kozma-csapat letámadta ellenfelét - nem is tehetett mást -, s ez lett a veszte, hiszen Daniel szép cselek után beállította a 4-2-es végeredményt.

A magyar válogatott helytállt, ám a számok is mutatják (kapura lövések - 11:23; labdabirtoklási arány - 28%:62%; szögletek - 2:16), jobb csapat a spanyol. Ennek ellenére Kozma Mihály büszke lehet Eb-debütáns tanítványaira, akik kedden 14.30-kor a címvédő olasz válogatottal meccselnek.

A két szövetségi kapitány a következőket nyilatkozta a mérkőzésről az mlsz.hu-nak:
Kozma Mihály: "Az amatőr csapatokra jellemző, hogy több arcuk van, így nekünk is vannak kiemelkedően jó és gyenge meccseink. A világ legjobb csapata ellen a jobbik formánkat mutattuk, és ez önmagában is siker, de ha hozzáteszem azt, hogy játékosaim maximálisan megvalósították azt, amit kértem, akkor talán indokolt az, ami ezúttal megesett: a vesztes csapat edzője több gratulációt kapott, mint a nyertesé."

Javier Lozano: "Vegyesek az érzéseim, mert bár kimondottan gyengén kezdtük a mérkőzést, mégis megszereztük ezt a nagyon fontos győzelmet a nem villogó, de kiválóan megszervezett és hatalmas küzdőképességű magyar válogatott ellen."

A csoport másik mérkőzésén:
Olaszország - Portugália 8-3 (4-1)

Az A csoport mérkőzései:
Csehország - Ukrajna 2-1 (1-1)
Oroszország - Hollandia 5-3 (2-0)