Vágólapra másolva!
Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt augusztus 18-án!

1999-ben ezen a napon játszották az Eb-selejtező nyolcadik csoportjában a nagy érdeklődéssel várt Jugoszlávia-Horvátország mérkőzést. Belgrádban a Marakana-stadionban abszolút telt ház, 55 ezer néző fogadta a csapatokat, csupa jugoszláv drukker, mivel a rendezők a vendégeknek biztonsági okokból eleve nem adtak jegyet.

A jólértesültek szerint a jugoszláv kormány húszezer tikettet felvásárolt, hogy ezzel is megelőzze az esetleges mérkőzés közbeni Slobodan Milosevic-ellenes tüntetéseket, de ezen erőfeszítésük kudarcba fulladt. A második játékrészből alig telt el néhány perc, amikor sötétség borult a stadionra, és az áramszünet majd háromnegyed órán át tartott. Ez az idő éppen elegendő volt a nézők számára, hogy jól hallhatóan fejezzék ki abbéli óhajukat, miszerint Milosevicnek távoznia kellene az ország éléről.

Mivel a találkozó másnapján egy nagy kormányellenes tüntetés volt meghirdetve, sokan még azt a feltételezést sem vetették el, miszerint az áramszünetet szándékosan okozták, hogy a találkozót másnap meg kelljen ismételni, ezzel elejét véve a tüntetésnek.

Maga a mérkőzés kevesebb izgalmat hozott, leginkább az első félidőben forogtak veszélyben a kapuk. Predrag Mijatovic mindjárt az első percben tesztelte a kapufát, majd a másik oldalon előbb Davor Suker döngette meg a lécet, majd Sinisa Mihajlovic szerzett kis híján öngólt. A játékosok a lehető legsportszerűbben viselkedtek az egész találkozó során, de a közönség soraiból minden egyes horvát labdaérintést élénk füttyszó kísért. A döntetlen inkább a jugoszlávok számára volt megfelelő, hiszen ezzel maradtak a csoport élén, a tízpontos Mihajlovicékat a kilenc pontos Írország követte, a horvátok a harmadik helyen álltak egy ponttal megelőzve Macedóniát.

Eredmény:
Jugoszlávia - Horvátország 0-0
Belgrád, Marakana-stadion, 55 000 néző
vezette: Milton Nielsen (dán)
Jugoszlávia: Kocic - Mirkovic, Djukic, Mihajlovic, Djorovic (Drulovic, 46.), J. Stankovic, Jokanovic, Nadj, D. Stankovic, Mijatovic, Kovacevic (Milosevic, 59.). Szövetségi kapitány: Boskov.
Horvátország: Ladic - Stimac, Soldo, D. Simic, R. Kovac, Jurcic, Asanovic, Boban (Biscan, 80.), Jarni, Suker, Stanic (Rapajic, 46.). Szövetségi kapitány: Blazevic.