Vágólapra másolva!
Az európai Szuperkupa sorsát 1998 óta döntik el egyetlen mérkőzésen Monte-Carlóban, a Louis II-stadionban, és azóta egyszer sem fordult elő, hogy két azonos országbeli gárda csapjon össze. Most spanyol házirangadóra kerül sor, és a favoritnak természetesen a BL-győztes FC Barcelona számít, de az UEFA-kupa címvédője, a Sevilla FC szívesen borsot törne a katalánok orra alá.

A két legrangosabb európai kupa győztese 1973 óta találkozik egymással (ez akkoriban a BEK-et és a KEK-et jelentette), de ez csak amolyan bemutató mérkőzésnek számított, és az UEFA nem ismerte el hivatalos viadalnak a találkozót - ez csak két évvel később történt meg. A Szuperkupa azonban még éveken keresztül amolyan mellékes eseménynek számított, és akkor játszották le, amikor a két gárda szabad időpontot tudott találni - így arra is volt példa, hogy a trófeát nem osztották ki, mint például 1981-ben vagy 1985-ben. Az európai szövetség végül végleg magához ragadta a kezdeményezést, és hivatalos időpontot jelölt ki a meccsnek, tulajdonképpen ezzel indítva a nemzetközi kupaszezont.

1998 óta mindig augusztus utolsó péntekjén játsszák le a találkozót, mégpedig az AS Monaco otthonában, a Louis II -tadionban. Ezt követően a BL-győztest mintha átok sújtotta volna, mert sorozatban négy mérkőzésen keresztül mindig vereséget szenvedett: kétszer a KEK-győztes, majd a sorozat megszűnését követően kétszer az UEFA-kupa győztese nyerte a Szuperkupát, míg 2002-ben a Real Madrid megtörte a sorozatot. Azóta viszont csak egyszer tudott diadalmaskodni az UEFA-kupa-győztes, 2004-ben a Valencia CF nyerte meg a trófeát, a többi alkalommal a BL címvédője győzött.

Most is a Bajnokok Ligája nyertesét tartják esélyesnek, elvégre az FC Barcelona a májusi kupadiadala után még tovább erősödött - pedig már alapból is elképesztően erős volt. A nyáron olyan világklasszisok szerződtek a katalánokhoz, mint a friss világbajnok Gianluca Zambrotta, illetve a vébé-ezüstérmes Lilian Thuram, de az izlandi Eidur Gudjohnsen is remek fogás volt. Így aztán egy olyan keret jött össze Frank Rijkaard keze alatt, amelyből akár két kiváló csapatot is össze lehet állítani: a hétközi Joan Gamper-kupán a Bayern München ellen a szünetben mind a tizenegy játékosát lecserélte a mester, és az első félidőt 3-0-ra, a másodikat pedig 1-0-ra hozták a katalánok. Így aztán szinte lehetetlen megjósolni, hogy a holland tréner milyen kezdő tizenegyet küld majd pályára Monte-Carlóban, de a legnagyobb sztárok, mint Ronaldinho, Samuel Eto'o, Xavi vagy Carles Puyol szinte biztosan ott lesznek a gárdában. Annál is inkább, mert a Barca célja erre a szezonra az, hogy mindent megnyerjen, amiben csak elindul: ebből az első, a spanyol Szuperkupa már megvan, a következő az európai Szuperkupa lehet, majd a klubvilágbajnokság, a spanyol kupa, a spanyol babjnokság és természetesen a BL következhet - mindez egyedülálló tett lenne.

A pénteki ellenfél, a Sevilla FC azonban már most útját állhatja ennek a "söprésnek", és az andalúzok nagyon fogadkoznak, hogy egy meccsen minden megtörténhet, és szűk három hónappal a klub történetének első nemzetközi trófeája után begyűjtik a másodikat is. A sevillaiak is igyekeztek a nyáron erősíteni, érdekes módon főleg a német piacról, hiszen az FC Schalke 04-től a dán Christian Poulsen, a VfB Stuttgarttól pedig a német Andreas Hinkel érkezett, és mellettük a klub szerződtette még az AS Monaco uruguayi csatárát, Ernesto Chevantónt - akí így a Szuperkupa döntőjében "hazai pályán" futballozhat majd. A Sevillának egyetlen komoly sérültje van a középhátvéd Aitor Ocio személyében, de egyébként mindenki egészséges, és várja a döntőt.