Vágólapra másolva!

Ronaldinho: fekete bárány vagy bűnbak?

Valószínűleg kevés olyan egyesület akad a világon, ahol hullámvölgyről beszélnek, amikor a csapat a második helyen áll hazája bajnokságban, a Bajnokok Ligájában pedig ott van a legjobb 16 között, de az FC Barcelona közéjük tartozik. A katalán gárdánál mindig csak a győzelem és az elsőség elfogadható, főleg, hogy a nyáron Thierry Henry leigazolása után mindenki csak "fantasztikus négyesről" (a francia olyan sztárok közé érkezett, mint Lionel Messi, Samuel Eto'o vagy Ronaldinho) beszélt. Ebből azonban semmi sem valósult meg eddig, és a bűnbak éppen az egyik legnagyobb klasszis, Ronaldinho lett.

Barcelonában már a 2006-2007-es idény is kudarcnak számított, hiszen a katalánok "csak" másodikak lettek a Primera Divisiónban, ráadásul éppen az ősi rivális Real Madrid mögött, és mivel a kupasorozatokban is elbukott a csapat, így trófea nélkül zárta az idényt.

A nyári erősítések ugyanakkor ígéretesnek tűntek: szakmai szempontból a védekező középpályás Yaya Touré, illetve a balhátvéd Eric Abidal szerződtetése talán fontosabb volt, a nagyobb média felhajtás mégis Thierry Henry megszerzését övezte. A francia támadó kétségtelenül az elmúlt évtized egyik legnagyobb egyéniségének számít a labdarúgás világában, és érkezésével valóban egy első látásra szinte felülmúlhatatlan támadószekció állt össze a Camp Nouban.

A spanyol és a nemzetközi sajtó nagy része rögtön a "fantasztikus négyesről" beszélt, és azt próbálta "kisakkozni", hogy a Lionel Messi, Samuel Eto'o, Ronaldinho, Henry kvartett miként fog szerepelni a Barcelona kezdő tizenegyében. A csapat edzője, Frank Rijkaard azonban valószínűleg már akkor is tudta erre a választ: sehogy.

Az első bajnoki játéknapon a Racing Santander ellen ugyanis Henryt a kispadra ültette, azóta pedig egyetlen olyan találkozó sem akadt, ahol mind a négy klasszis a rendelkezésére állt volna. Sőt, a négyből három sztár is kevesebb, mint a meccsek felén szerepelt egyszerre a pályán: a Messi-Henry-Ronaldinho trió négy bajnokin és három BL-meccsen állt össze, a Messi-Eto'o-Ronaldinho hármas pedig három bajnokin szerepelt a kezdő tizenegyben.
Akár azt is gondolhatnánk, hogy ezzel meg is találtuk a probléma gyökerét, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy a Barcelona védekezésével (legalábbis papíron) semmi gond nincsen.

A bajnokságban ugyanis a katalánok kapták a legkevesebb gólt, 18 mérkőzésen mindössze 13 alkalommal került a hálójukba a labda, ami kifejezetten jó aránynak számít.

Ugyanakkor a támadó részleg sem olyan rossz, még úgy is, hogy a "fantasztikus négyes" egyszer sem állt össze, de még a fent említett klasszis triók alkalmazása sem volt túl gyakori. A Barca ugyanis 34 találatot ért el 18 forduló alatt, ami öttel kevesebb ugyan, mint amennyit a Real Madrid szerzett, de a királyi gárdán kívül csak a Sevilla FC volt többször eredményes a Primera Divisiónban.

Alaposabb vizsgálat után még érdekesebb statisztika derül ki: jelesül hogy a Barcelona ebben a szezonban a bajnokságban sokkal gólerősebben futballozik Ronaldinho nélkül! A brazil klasszis a 18 bajnoki találkozó közül 11 alkalommal lépett pályára a Primerában (ebből egy ízben csereként), a katalánon ezekből a mérkőzésekből ötöt megnyertek, négy döntetlen mellett két vereséget szenvedtek, vagyis 19 pontot szereztek, 15-7-es gólkülönbség mellett.
A Ronaldinho nélküli hét bajnokin egyetlen döntetlen sem született, és vereség is csak egyszer, vagyis a "Ronaldinho-mentes" Barca néggyel kevesebb találkozón csak eggyel kevesebb pontot ért el. Arról nem is beszélve, hogy ezen a hét találkozón a katalánok gólkülönbsége 19-6 volt - azaz néggyel többször találtak be, mint Ronaldinhóval!

A Real Madrid elleni hazai mérkőzésig a spanyol sajtó még "hímes tojásként" bánt Ronaldinhóval, azonban a királyi gárda elleni otthoni vereséget követően alaposan megfordult a közhangulat a brazil kapcsán (igaz, a Marca internetes szavazásán már októberben úgy vélték a szurkolók, hogy Ronaldinho a "fekete bárány", akiről a csapat másik brazilja, Edmílson beszélt egy nyilatkozatában).

Az "el clásicón" Roninak láthatóan nem ment a játék, és bár az egész együttes gyengén futballozott, és a Real Madrid elsősorban csapatként múlta felül a katalánokat, mégis a brazilból lett az első számú bűnbak, és a focistát már aznap éjszaka kifütyülték a barcelonai repülőtéren, ahonnan hazafelé tartott jól megérdemelt pihenőjére. Azóta pedig egyetlen mérkőzésen sem lépett pályára: a hivatalos változat szerint sérült, és nem is edz együtt a csapattal, hanem külön erősít a klub konditermében.

www.infosport-focivilag.hu