Vágólapra másolva!
A labdarúgás manapság már nem csak sport, hanem egyben a szórakoztatóipar része is, akárcsak a zene. Új sorozatunkban a két, nagy népszerűségnek örvendő terület kapcsolatát igyekszünk szemléltetni: hétről hétre bemutatunk egy olyan dalt, amelyiknek ihletője, vagy témája a futball. A műfaj a punktól kezdve a rockon keresztül egészen a popig terjed, a lényeg ugyanaz: a labdarúgáshoz fűződő kapcsolat.

A német szórakoztatóipar és televíziózás egyik meghatározó alakja, Stefan Raab nem kis karriert futott be azóta, hogy először megjelent az egyik germán zenei csatorna képernyőjén - ma már saját showműsora van az egyik kereskedelmi adón, nem is beszélve a zenészként, illetve producerként begyűjtött aranylemezeiről és díjairól. Valószínűleg maga sem gondolta volna, amikor az egyik élő műsorban csak úgy poénból elkezdett rappelni az akkori német szövetségi kapitányról, Berti Vogtsról...

A kölni születési Raab ugyan jogi tanulmányokat is folytatott, de hivatalosan hentes végzettsége van - még ha eredeti szakmájában nem is dolgozott valami sokat. Az 1990-es évek elején már reklámzenék írásával kereste kenyerét, majd produceri irodát nyitott, és tulajdonképpen véletlenül lett műsorvezető a német VIVA Tv-nél.

A Vivasion című műsor házigazdájaként az 1994-es világbajnokság alatt az akkori szövetségi kapitányon, Vogston poénkodott, és a rögtönzésből összeállt szöveghez zenét társított, majd kiadta a dalt - amely egészen a negyedik helyig jutott a germán slágerlistán.

Raab egészen 1998 decemberéig maradt a VIVA-nál, és ezen idő alatt még jó pár sikeres dalt készített, az 1996-os Hier kommt die Maus (amely egy Magyarországon is ismert gyermekműsor szignálját használta fel) második lett a slágerlistán.

Az addigra már hatalmas népszerűségre szert tett komikus 1999-ben átigazolt a Pro7-hez, ahol saját műsort kapott TV Total címmel. Ez eleinte hetente jelentkezett, és az elmúlt hét televíziós műsoraiból válogatta ki a bakikat, vicces jeleneket, de az adásból lassan amolyan talk-show lett, amely manapság már heti négy alkalommal látható.


A főszereplő persze továbbra is Raab, akinek ötlettára szinte kimeríthetetlen: a zenés tehetségkutatótól kezdve az őrült sportrendezvényekig (elég, ha csak a wok-világbajnokságot említjük, amelynek során különböző hírességek bobpályán csúsznak le a kínai főzőedényben) mindig tud valami újat hozni. Legújabb műsorában személyesen veszi fel a küzdelmet a jelentkezőkkel, akiknek ha sikerül őt legyőzniük a több diszciplínából álló verseny során, akkor félmillió eurót nyerhetnek.

Raab több televíziós és zenei díjat is nyert, 2000-ben ötödik lett az Eurovíziós Dalfesztiválon, legnagyobb slágere pedig a Maschendrahtzaun (Szögesdrót-kerítés) című szerzemény volt, amelyhez az ihletet az adta, hogy egy tévéműsorban az ominózus szót egy hölgy meglehetősen vicces kiejtéssel mondta.

Mint írtuk, a Böörti Vogts című dal szövege amolyan rögtönzésből született, ami meg is látszik rajta, hiszen a sorok között nincsen sok összefüggés, és még értelmük is csak elvétve van - viszont a ritmusuk stimmel, és némelyik rímel a szövetségi kapitány nevére. A szám eredetileg rap formában jelent meg, de videót sajnos csak a "salalala-verzióról" sikerült találnia. Persze a lényeget ez is visszaadja...

DJ Harmi
www.infosport-focivilag