Vágólapra másolva!
A német élvonalban mindössze egyetlen olyan klub van, amely a legutóbbi öt szezonban mindig dobogón végzett: a Werder Bremen. A brémai egyesület a legutóbbi pontvadászatban ezüstérmes lett a Bayern München mögött, azonban az új szezonra való felkészülés nem zajlik éppen zökkenőmentesen. Miközben a keret inkább gyengült, mint erősödött, a brazil játékmester, Diego olimpián való szereplése kapcsán az egyesület a FIFA elleni küzdelem élharcosa lett.

Aligha kérdéses, hogy a Bundesligában az utóbbi években a Werder nyújtotta a legkiegyensúlyozottabb teljesítményt az élcsapatok közül. Ugyan a gárda a 2004-es bajnoki címet követően egyszer sem tudott az élen végezni, de minden alkalommal a dobogón végzett, márpedig ezt egyetlen más együttes sem mondhatja el magáról, még a Bayern Münchennek is becsúszott egy negyedik pozíció.

Mindezt elsősorban a klub háza táján zajló magas színvonalú szakmai munkának tulajdonítják. A szakvezető, Thomas Schaaf, illetve a sportigazgató, Klaus Allofs nagyobb felhajtás nélkül, ám annál jobban végezte a feladatát, és a csapat annak ellenére is tartotta a helyét az élmezőnyben, hogy az elmúlt öt évben olyan, kulcsjátékosok köszöntek el a Weserstadiontól, mint Mladen Krstajic, Valérien Ismael, Fabian Ernst, Johan Micoud vagy éppen Miroslav Klose.

Nagynevű távozóban idén nyáron sem volt hiány, hiszen azt már tavasszal tudni lehetett, hogy az együttes középpályása, Tim Borowski szerződése lejártával a Bayern Münchenben folytatja pályafutását. Érdekesség egyébként, hogy az utóbbi években több alapember is hasonló módon, azaz teljesen ingyen távozott a brémaiaktól: így ment el anno Aílton, Krsztajics, Ludovic Magnin és Frank Fahrenhorst is.

Ráadásul idén nem csak Borowskiért nem kapott pénzt a brémai egyesület, hanem a horvát csatárért, Ivan Klasnicért, illetve a kameruni balhátvédért, Pierre Woméért sem, bár kettejük közül az utóbbi elengedése nem jelentett túl nagy veszteséget.

Ami az új szerzeményeket illeti, a brémaiak szokásukhoz híven elsősorban nem a sztárigazolásokra mentek rá, bár az osztrák Sturm Graztól megszerzett hátvédet, Sebastian Prödlt akár ide is sorolhatjuk. Elvégre mégis csak egy olyan futballistáról van szó, aki alapember volt hazája válogatottjában a nyári Európa-bajnokságon - még ha "csak" az osztrák nemzeti tizenegyről is van szó, ráadásul Prödl a maga 21 életétével még mindig inkább a fiatal tehetség kategóriába illik.

Ugyanez még jobban igaz a másik igazolásra, a bosnyák Said Huseinovicra, elvégre ő csak májusban töltötte be a 20. életévét. A támadó középpályás ennek ellenére már kétszeres bosnyák válogatottnak mondhatja magát, klubjában, a Szloboda Tuzlában pedig már a csapatkapitányi karszalagot is viselhette.

A fentiek alapján megállapítható, hogy a Werder kerete papíron inkább gyengült, mint erősödött, azonban ezt a csapat szurkolói már megszokták, és nem is nagyon törődtek a dologgal, hiszen az elmúlt évek bizonyították: Schaaf és Allofs érti a dolgát.

A megszokott, nyugodt felkészülés azonban ezúttal nem jött össze, köszönhetően a brazil Diegónak, illetve az olimpiai játékoknak. A brazil szövetség ugyanis meghívta a középpályást a pekingi tornára, és Diego, aki életkora alapján is befér az olimpiai válogatottba, szeretett is volna elutazni a viadalra - azonban a brémaiak szívesebben vették volna, ha kulcsemberük a felkészülési időszakban, illetve a szezon elején is a rendelkezésükre áll. Úgy tűnt, hogy a dolgot sikerül is békésen intézni: a Werder leült tárgyalni a focistával, aki végül kijelentette, hogy tiszteletben tartja a klub kérését, és inkább kihagyja az olimpiát.

Az esetnek azonban itt nem volt vége. A focista édesapja, aki egyben Diego ügynöke is, az egyik brazil lapban úgy nyilatkozott, hogy a brémaiak korábban megígérték: a középpályás elmehet majd az olimpiára, majd a brazil szövetség, illetve a FIFA is kijelentette, hogy a klubok kötelesek lennének elengedni a 23 éven aluli labdarúgóikat. Diego ugyan megkezdte az edzőtáborozást a Werderrel, és játszott is az Emden elleni felkészülési mérkőzésen, ám ezt követően a klub engedélye nélkül elutazott Párizsba, hogy csatlakozzon az olimpiai válogatotthoz.

A brémaiak szerint azonban szó sincs arról, hogy el kellene engedniük Diegót, hiszen az olimpia nincs benne a FIFA egységes versenynaptárában. A nemzetközi szövetség vezetője, Sepp Blatter ugyan a szokásjogra, illetve az ötkarikás játékok különleges státusára hivatkozott - azonban a Werder szerint ez semmit sem jelent.

A brémaiaknak ráadásul támogatóik is akadnak: az FC Schalke 04 a másik brazillal, Rafinhával kapcsolatosan jutott hasonló álláspontra, és az Európai Klubok Szövetsége (amely az idén jött létre a G14 helyett) szerint is az egyesületeknek van igazuk. A szervezet elnöke, Karl-Heinz Rummenigge állítása szerint már márciusban tárgyaltak a FIFA-val, és akkor megállapították, hogy a hivatalos versenynaptárban nem szereplő viadalokkal kapcsolatban a FIFA semmilyen szankciókat nem hozhat.

Úgy tűnik, az ügy a Nemzetközi Sportbíróság előtt folytatódhat, mivel mind a Werder, mind a Schalke ehhez a szervezethez fordult, azonban minél tovább húzódik a dolog, a brémaiak annál hosszabb ideig nem számíthatnak játékmesterükre. És ez semmiképpen sem jó hír ennyivel a szezonkezdet előtt.

www.infosport-focivilag.hu