Vágólapra másolva!
A világszerte kiemelkedő klasszisként tisztelt Lionel Messi tudását egyetlen helyen nem ismerik el: a saját országában. Az argentin drukkerek a most zajló Copa Américán sem fogadták örömmel a Barcelona játékosát, akinek nemzeti identitását kétségbe vonva gúnyosan csak El Catalánnak neveznek.

Lionel Messit valószínűleg minden ország szurkolói folyamatosan éltetnék, ha náluk játszana, azonban hazájában, Argentínában egyáltalán nem ő az első számú kedvenc.

Még a himnuszt sem ismeri a drukkerek szerint

Amikor a Copa América nyitómérkőzésén a házigazda Argentína válogatottja kifutott a pályára, akkor a La Plata-i stadionban nem Messi megjelenését fogadta a legnagyobb üdvrivalgás. A szurkolók Carlos Tévez nevét skandálták, és sokak szerint a Manchester Cityből elvágyódó támadó éppen népszerűségének köszönhette kezdő tizenegybe kerülését. Sergio Batista ugyanis ezzel szerette volna elérni, hogy a drukkerek türelmesebbek legyenek a csapattal szemben.

Téveznek nem ment a játék, a meccs után a többség mégis Messit találta meg, és előkerült a régi lemez, miszerint a világ legjobb futballistája a címeres mezben képtelen kiemelkedő teljesítményre, nem küzd teljes odaadással.

Messi mindössze tizenhárom éves volt, amikor Barcelonába került, egyetlen mérkőzést sem játszott otthon, a szurkolók élőben csak akkor látják, amikor a válogatottal hazautazik. Egyesek ebből kiindulva azzal vádolják, nem is érzi magát igazi argentinnak, nem ismeri a himnusz szövegét, provokatív módon csak El Catalánnak nevezik.

Egy játékvezetőnek több rajongója van

Mindez odáig fajult, hogy amikor tavalyi sorsdöntő, Uruguay elleni vb-selejtező előtt az egyik országos napilap, a Clarín internetes oldalán megszavaztatta olvasóit, hogy Messi kispados legyen-e, a voksolók hatvan százaléka úgy vélte, hogy ki kell hagyni a kezdőből. A La Nación szakírója, Claudio Mauri egyenesen odáig ment, hogy kijelentette: "A világ legjobb játékosa egy argentin, akinek a saját hazájában kevesebb rajongója van, mint egy játékvezetőnek."

Amikor pedig 2009-ben a klubvilágbajnokság döntőjében a Barca Messi hosszabbításban szerzett találatával nyert 2-1-re az argentin Estudiantes ellen, a La Plata-i drukkerek azt skandálták a város utcáin: "Messi nem argentin". Mindez kiborította a játékost, akinek megítélésén alighanem csak az változtathatna pozitív irányba, ha Copa-győzelemre vezetné a válogatottat.

Rivaldót és Lampardot sem kímélték

Persze Messi viszonylagos hazai népszerűtlensége nem egyedülálló jelenség, Dél-Amerikában. A brazilok korábbi klasszisa, Rivaldo is tapasztalt hasonlót. Helyzete sok mindenben hasonlított Messiére. Neki is az FC Barcelona volt a klubja, ahol hétről hétre remekül futballozott, de a válogatottban nem mindig hozta magát. Hiába nyert vezérletével a válogatott 1999-ben Copa Américát (Rivaldo a döntőben két gólt szerzett, és öt találattal gólkirály lett, Ronaldóval holtversenyben), bő egy évvel később, a Brazília-Kolumbia vb-selejtezőn az egész stadion kifütyülte.

Az angol szurkolóknak is van egy általános antikedvencük, a 2006-os vébét követően Frank Lampardot pécézték ki: amikor 2007-ben az Észtország elleni Eb-selejtezőn becserélték, akkor a szurkolók jól hallhatóan kifütyülték őt, és ugyanez történt a Németország elleni barátságos mérkőzésen is, amikor megjelent a neve az eredményjelzőn. Megoszlottak a vélemények arról, hogy mi Lampard népszerűtlenségének oka. Egyrészt a válogatottban valóban nem tudott olyan kiemelkedő teljesítményt nyújtani, mint a Chelsea-ben, másrészt sokak szerint a drukkerek szemében ő testesítette meg a tipikus Premier League-futballistát, aki hatalmas pénzt keres, de nem teszi oda magát a címeres mezben.

www.global-soccer.eu