Vágólapra másolva!
Másfél hónapon belül a második sorsdöntő tizenegyesét hagyta ki a Bayern München holland szélsője, Arjen Robben, aki a BL-döntő előtt a Borussia Dortmund elleni rangadón is hibázott. Az általában egoizmusa miatt kritizált játékost a jelek szerint agyonnyomja a nagy tét,  a 2010-es vb-döntőn is hatalmas ziccert hagyott ki, ráadásul két év alatt már a negyedik döntőjét veszítette el.

A Bajnokok Ligája utolsó szakasza a kihagyott tizenegyesekről szólt. Az elődöntőben Lionel Messi rúgott a kapufára egy büntetőt, nagyban hozzájárulva a Barcelona kieséséhez, a másik ágon pedig a Bayern München tizenegyespárbajban ejtette ki a Real Madridot, amelynek első próbálkozását Cristiano Ronaldo hagyta ki. A döntő aztán szintén büntetőkkel dőlt el, ám ezekre aligha került volna sor, ha Arjen Robben a hosszabbításban értékesíti a tizenegyest.

A büntetőpárbajt már nem vállalta

A legnagyobb klasszisokkal is előfordul, hogy tizenegyest rontanak, megtörtént ez már sorsdöntő szituációban Zicótól kedve Michael Platinin keresztül Roberto Baggióig sok világsztárral. Messi és Cristiano Ronaldo sok esetben szinte egymaga nyerte meg a meccseket klubcsapatának, így a drukkerek szemében az elődöntőben elkövetett hibák ellenére is hősök, Robbent azonban egyre többször kritizálják amiatt, hogy hiába fantasztikus futballista, ha a legfontosabb pillanatokban rendre elbizonytalanodik, és nem bírja elviselni a nagy nyomást.

Forrás: [origo]
A BL-döntő utáni partyn a feleségével

Ez történhetett a Chelsea elleni hosszabbításban is, amikor a holland 1-1-es állásnál állt oda büntetőhöz, Petr Cech pedig megérezte, hogy merre kell vetődenie, és kiütötte a labdát. Így aztán maradt a döntetlen, és jött a büntetőpárbaj, amelyben Robben nem volt az első öt lövő között, mégpedig azért, mert nem vállalta. "Néhány játékosom jelezte, hogy nem elég magabiztos ahhoz, hogy a labda mögé álljon, és köztük volt Robben is. Ezért volt ott Neuer is a lövők között" - jelentette ki a Bayern edzője, Jupp Heynckes. Más kérdés, hogy Robben a Real ellen sem volt ott az első öt kijelölt tizenegyesrúgó között, pedig akkor a rendes játékidőben nem rontott.

Forrás: AFP/Christof Stache

Elrontott ziccer a vébédöntőn

A müncheni drukkerek nem csak a Chelsea elleni elrontott tizenegyes miatt gondolhatják azt, hogy Robben nem tud felnőni a feladathoz, ez ugyanis nem az első, sorsdöntő helyzetben kihagyott büntetője volt ebben a szezonban. Ugyanez történt a Borussia Dortmund elleni rangadón is, öt perccel a lefújás előtt, 1-0-s dortmundi vezetésnél. A bajorok számára létfontosságú lett volna, hogy ne kapjanak ki a nagy riválistól, hiszen csak így maradt volna reális esélyük a bajnoki címre, ám Robben rosszul helyezett büntetőjét Roman Weidenfeller megfogta. Ez volt az első tizenegyes, amit Robben kihagyott a Bayernben.


A holland futballista két év alatt a negyedik döntőjét veszítette el: ebben a szezonban a BL-döntő mellett a német kupa fináléjában is kikapott a Bayernnel, két éve pedig az Internazionale elleni Bajnokok Ligája-döntő mellett a világbajnokságon is csak a második hely jutott neki. A holland válogatottnak a spanyolok elleni találkozón nem sok lehetősége volt, azonban a legnagyobb éppen Robben előtt adódott, aki a 62. percben teljesen egyedül léphetett ki Wesley Sneijder tökéletes átadásával, de nem tudta becsapni Iker Casillast.


De hagyott ki tizenegyest már BL-elődöntőben is: 2007-ben még a Chelsea játékosaként a Liverpool ellen rontott, a Chelsea végül nem is jutott be a döntőbe.

www.globalsoccerapp.com