Vágólapra másolva!
A nyolcaddöntő bizonyos szempontból vízválasztónak számít a Bajnokok Ligájában, hiszen az itt kiesett klubok (főleg a sztárcsapatok) számára egyértelműen kudarcnak számít, ha már ebben a fázisban búcsúra kényszerülnek. Így aztán a keddi visszavágók közül főleg az AC Milan-Arsenal FC, illetve a Manchester United-Olympique Lyon összecsapásoknak lesz hatalmas tétje - a Celtic az esélytelenek nyugalmával léphet pályára Barcelonában, a Sevilla FC-Fenerbahce SK párharcban pedig a kiesőnek sem kell különösebben búslakodnia, hiszen már túlteljesítette az elvárásokat.

Az Arsenal ugyan még mindig listavezető a Premier League-ben, ám a legutóbbi két fordulóban egy pontra csökkent az előnye a Manchester Uniteddel szemben, mivel az Ágyúsok a Birmingham City és az Aston Villa ellen is csak döntetlenre voltak képesek.

Igaz, mind a két eredmény (2-2, illetve 1-1) tökéletesen megfelelne Arsene Wengernek az AC Milan elleni BL-visszavágón, elvégre az első meccsen Londonban gól nélküli döntetlen született.

Az Arsenal tehát egy szerzett góllal kedvező helyzetbe kerülhetne a Giuseppe Meazza-stadionban, de a csatársorban Wengernek nincs túl sok alternatívája, hiszen Eduardo da Silva súlyos sérülést szenvedett, és Robin van Persie sem teljesen egészséges - bár a holland a hírek szerint a kispadra már leülhet.

Az Arsenal alighanem a 4-5-1-es felállást választja majd, elöl Emmanuel Adebayorral. A középpályáról Tomás Rosicky, a hátvédsorból pedig Kolo Touré hiányzik sérülés miatt, így Philippe Senderos és Abou Diaby juthat játéklehetőséghez.

A másik oldalon is elsősorban a sérülések jelentik a problémát: a legutóbbi két bajnokit kihagyott Kakát alighanem összedrótozzák a találkozóra, akárcsak a szintén nem teljesen egészséges Alessandro Nestát és Andrea Pirlót, de a hét végi bajnokin lecserélt Clarence Seedorf játéka erősen kérdéses.

Mivel a Milannak szinte biztosan gólt kell szereznie a továbbjutáshoz (ha csak nem a büntetőrúgásokra hajt, de ennek kicsi a valószínűsége), így Carlo Ancelotti mester várhatóan a kétcsatáros felállást választja: Alexandre Pato helye biztos, és partnere a támadó részlegben vagy Filippo Inzaghi, vagy Alberto Gilardino lesz.

A címvédőnél a szezon legfontosabb meccsének számít a visszavágó, hiszen már csak a BL az egyetlen sorozat, amelyben Maldiniék harcba szállhatnak a végső győzelemért, ami jól érződik a piros-feketék bajnoki szereplésén is, hiszen bőkezűen szórja a pontokat a gárda.

Az Olympique Lyon évről évre azzal a céllal vág neki a BL-nek, hogy bejusson a legjobb négy közé, de ez még sohasem jött össze, és most a negyeddöntőhöz is bravúrra lenne szükség. A franciáknak ugyanis az Old Traffordon kellene nyerniük a Manchester United ellen, mivel az első találkozó Lyonban 1-1-es döntetlent hozott.

Az OL-nél a brazil középhátvéd, Cris a hét végén nyolchónapos kihagyás után ismét végigjátszott egy meccset, és lehet, hogy Manchesterben is játéklehetőséget kap, de a kulcsfigura a franciák csatára, Karim Benzema lehet, akit állítólag Sir Alex Ferguson is szeretne megszerezni.

A MU trénere a hét végén több sztárját is pihentette, de most alighanem Cristiano Ronaldo, Wayne Rooney és Ryan Giggs is visszatér a kezdők közé. A manchesteriek még soha nem kaptak ki európai kupamérkőzésen francia csapattól az Old Traffordon, és ha ez a sorozat folytatódik, akkor alighanem továbbjutnak - feltéve, hogy nem születik 2-2-es vagy még több gólt hozó döntetlen.

A Celtic az esélytelenek nyugalmával léphet pályára a Camp Nouban a Barcelona elleni visszavágón, elvégre a katalánok két héttel korábban Glasgow-ban is nyerni tudtak 3-2-re. A hírek szerint a skótok mestere, Gordon Strachan minden mindegy alapon rendkívül támadó felfogásban küldi majd pályára együttesét, amelyben ott lesz az első mérkőzésről eltiltás miatt hiányzott középpályás, Scott Brown is.

A Barcánál a hét végén az Atlético Madrid otthonában elszenvedett 4-2-es vereség miatt nem a legjobb a hangulat, igaz, azon a találkozón Yaya Touré és Deco is pihenőt kapott, és Lionel Messi is csak csere volt. Ők alighanem visszatérnek a kezdők közé, a kérdés csak az, hogy a csatársor "négy fantasztikusa" közül ki lesz kispados - a bennfentesek szerint Ronaldinho lesz a mellőzött.

Forrás: Getty Images

Messiék jó hangulatban edzettek a Celtic elleni visszavágó előestéjén

A Sevilla-Fenerbahce mérkőzés abból a szempontból mindenképpen különleges, hogy előzetesen egyik csapatot sem várták volna a legjobb nyolc közé - márpedig egyikük biztosan ott lesz. A törökök az első mérkőzésen egygólos előnyt harcoltak ki, de a Sevilla két gólt is szerzett idegenben, így akár egy 1-0-s győzelemmel is továbbjuthatna.

Az andalúziaiak számára bíztató lehet, hogy a legutóbbi hat európai kupamérkőzésüket megnyerték a Ramón Sánchez Pizjuán-stadionban, a Fener pedig pocsék idegenbeli mérleggel rendelkezik, ráadásul eddig mindegyik spanyolországi kupamérkőzését elveszítette.

A Sevilla mestere, Manolo Jiménez a hét végi bajnokin Luís Fabianót, Seydou Keitát és Diego Capelt is kihagyta a kezdőből (a piros-fehérek ki is kaptak a Deportivótól), de a törökök is erősen tartalékosan álltak fel az Ankaragücü ellen, és csak egy sovány gól nélküli döntetlenre voltak képesek - a jelek szerint mindkét fél már a BL-re koncentrált.

www.infosport-focivilag.hu