Vágólapra másolva!
A labdarúgó NB I 5. fordulójának nyitómérkőzésére az Üllői úton került sor, ahol a Ferencváros a Videoton együttesét fogadta. A zöld-fehérek 4-0-ra nyertek, ezzel majdnem megismételték tavalyi ötgólos sikerüket. A Videoton ezzel immáron 1998 májusa óta nem tudott gólt lőni a Fradinak.

Fotó: Barakonyi Szabolcs
Gera feltette az i-re a pontot

A Videoton védelme Pomper vezetésével minden lehetőséget lezárt, így aztán az egy szem csatár, az élete első magyar élvonalbeli mérkőzését játszó szlovák válogatott Jancula képtelen volt boldogulni. Tegyük hozzá: 45 perc alatt egyetlenegy használható labdát sem kapott... A Videoton a középpályán apróbb szabálytalanságokkal tördelte a játékot, igaz, Szabó, Pinte és Kriston gyakorlatilag hibát hibára halmozott. A másik oldalon Balog és Szkukalek dolgozott a legtöbbet, ők ugyanis Terjék és Usvat személyében két agilis támadószellemű játékossal "ütköztek" állandóan.

Mindezek ellenére az első komolyabb próbálkozás a hazaiak nevéhez fűződött, a 28. percben Hrutka 25 méteres szabadrúgását Végh nagy bravúrral ütötte szögletre. A 34. percben jött a válasz: Hamar abszolút ziccerben, balról 10 méterről keresztbe lőtte a labdát. Három perc múlva ismét a vendégek előtt adódott százszázalékos helyzet, Usvat jobboldali beadását a középen érkező Komódi, ahelyett, hogy kapura lőtte volna, megpróbálta lekezelni - vesztére.

A második játékrész ugyanúgy kezdődött, mint ahogy az első befejeződött: a 48. percben Hamar beadását az üresen álló Terjék kapásból lőtte kapura, Szűcs a levegőben úszva hárított. Két perc múlva meglepetésre a Fradi szerzett vezetést, Pinte bal oldali beadását Hrutka közelről fejelte a kapuba (1-0).

A gól megváltoztatta a játék képét, a Vidi összeomlott, a Fradi szárnyakat kapott. A 60. percben Jancula a 16-oson belül összecsomózta Pomper, majd Vilotics lábát és jobbal a bal felső sarokba emelt (2-0). Öt perc sem telt el és a cselezgető Vént Tímár buktatta. A büntetőt a születésnapját ünneplő és a közönség kérésére a labda mögé álló Szűcs kapus okosan lőtte a bal alsó sarokba (3-0).

A 71. percben Gera remekül kényszerítőzött Pintével, betört a 16-oson belülre, ahol elesett és kézzel is a labdához ért (ezt ő maga is elismerte), ám felpattant és kicselezve Végh kapust a bal felső sarokba bombázott (4-0).

A 7211 néző az utolsó pillanatokban már örömfocit láthatott, igaz, Hamar a 88. percben még kihagyta a kihagyhatatlant: szólója után Szűcs hárított, a kipattanő labdát pedig az üresen érkező Pomper általános megrökönyödésre kiemelte a kapu elől.

A Ferencváros győzelme megérdemelt volt, még ha a gólarány nem is tükrözte hűen a játék képét. A Videoton ugyanis a helyzetek tekintetében minimum döntetlent érdemelt volna.

Csank János, a Ferencváros vezetőedzője: "Az első játékrészben erős volt a szél, ez zavarta a csapatot. Sok labdát eladtunk és a Videoton remekül kontrázott. A második félidőben a szél már mellénk állt, és Hrutka gólja a javunkra fordított a mérkőzést."

Pincési László

Ajánlat:
A mérkőzés jegyzőkönyve

Korábban:
"Az amatőr labdarúgókat vállfával eltávolítom" - Csank János a Társalgóban
Nehezen verte a Videoton a Haladást
Sopron-Ferencváros 1-2