Vágólapra másolva!

Illegális bevándorlók egy moszkvai stadionban

A moszkvai rendőrség 740 illegális tadzsik bevándorlót talált egy éjszakai razzia során az Izmajlovo-stadionban - közölte pénteken rendvédelmi forrásokra hivatkozva az orosz NTV televízió. A vendégmunkások már hónapok óta a sportlétesítmény tribünje alatti helyiségekben éltek.

Tizenkettő esetében már megszületett a kiutasítási végzés, a rendőrök gyanúja szerint azonban több tadzsik el tudott rejtőzni, és így nem került elő a razzia alatt. A javarészt építkezéseken dolgozó illegális bevándorlókat orvosok is megvizsgálták, és kiderült, hogy sokan közülük tbc-ben, illetve más fertőző betegségekben szenvednek.

Az elmúlt hónapokban már több száz, papírokkal nem rendelkező tadzsik munkást toloncoltak haza a moszkvai hatóságok egy demonstratív rendőrségi akció keretében. A tavaly októberi moszkvai túszdráma után az illegális bevándorlók szigorú kiszűrését ígérte Jurij Luzskov polgármester, amit közlése szerint a terroristaveszély mellett az orosz főváros romló közbiztonsági statisztikái is szükségessé tesznek.

Az orosz városba különösen nagy tömegben érkeznek illegális bevándorlók a szegény közép-ázsiai volt szovjet köztársaságokból. Moszkvába az orosz állampolgárok is csak korlátozott számban költözhetnek be: a legális munkavállaláshoz moszkvai regisztrációra van szükség, amely házasság, ingatlanvásárlás vagy a munkáltató kérelme és utánjárása alapján kapható meg, de a dokumentumnak komoly ára van a fekete piacon is. Az illegális munkavállalók számát ennek ellenére több százezerre becsülik a munkaerőhiánnyal küzdő és az orosz átlagnál jóval magasabb fizetéseket, színvonalasabb egészségügyi ellátást, oktatást és életminőséget biztosító tízmilliós metropoliszban.