Vágólapra másolva!
Egyetlen magánbiztonsági cég sem tudta volna megakadályozni a tömegverekedést a pénteki FTC-Debrecen mérkőzés után, a szakmai kamara elnöke szerint a rizikós sportesemények biztosításához elengedhetetlenek a rendőri csapaterők.

Vörösmarti Mihály, a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara elnöke kedden elmondta, hogy egy várhatóan normális körülmények között zajló sportrendezvény biztosítását nyugodtan rá lehet bízni magáncégre. "Rizikós eseményeket, mint például a Ferencváros mérkőzéseit, azonban csak vegyesen, rendőri csapaterők bevonásával lehet megnyugtatóan biztosítani" - tette hozzá.

A kamarai elnök rámutatott arra, hogy a Ferencváros futballpályáján egy magáncég biztonsági emberei hatékonyan tudnak fellépni a szurkolók beléptetésénél, ki tudják szűrni a nézőtérre be nem vihető eszközöket. Ugyancsak alkalmasak arra, hogy apróbb rendzavarásokat megelőzzenek, megakadályozzanak a nézőtéren.

Vörösmarti Mihály megítélése szerint, aki korábban a készenléti rendőrség parancsnoka is volt, elvadult huligánokkal szemben nincs esélyük a biztonsági embereknek: nem rendelkeznek megfelelő eszközökkel az eredményes fellépéshez, és tekintélyük is kisebb a rendőrökénél. "Tömegverekedés felszámolására, tömegoszlatásra csak megfelelő rendőri erők képesek" - hangsúlyozta.

A kamara elnöke szerint mindenképpen arra kell törekedni, hogy a jövőben vegyes, azaz rendőri és magánbiztonsági erők közösen, együttműködve védjék azokat az eseményeket, amelyeknél előre számítani lehet botrányos jelenetek előfordulására.