Vágólapra másolva!
Szombaton tizenkilenc selejtező mérkőzést rendeznek Európa-szerte a 2004-es portugáliai kontinensviadal kvalifikációjaként. A magyarok a letteket fogadják, míg a többi csoportban az igazi rangadót a dán-norvég, a skót-német, a bolgár-belga és a finn-szerb összecsapás jelenti.

Az első csoportban Szlovénia Izrael ellen lép pályára Törökországban, s győzelmével felzárkózhatna a listavezető franciák mögé. A hazaiaknál Berkovic, Dago és Banin nem játszhat, Revivo sem teljesen fitt, míg az azeri születésű Magomedov az UEFA-engedélyre vár, hogy végre bemutatkozhasson új hazája válogatottjában. A vendégeknél Dabanovic kapus mellett Nastja Ceh és Knavs és Miran Pavlin sem egészséges, így Boris Prasnikar kapitány behívta a keretbe az NK Publikum középpályását, Simon Seslart.

A másik összecsapáson Málta Ciprust fogadja, de a hazaiaknál számos kulcsember (Debono, Ciantar, Theuma, Chetcuti) sérült, a csatár Agius viszont játékra jelentkezett. A ciprusi kapitány pihenőt engedélyezett a bajnok Omonia Nicosia játékosainak, így a írek szerint a gólkirály Raufmann mellett Georgiou, Ioakim és Kaiafas sem lép pályára.

A második csoportban Dánia a listavezető norvégokat fogadja, s a sérült Tomasson, Lövenkrands támadókettős nélkül is esélyes. A norvégok utoljára 1998-ban nyertek a déli szomszédnál, akkor 2-0-ra. A dánok viszont ráfázhatnak, ha elkönnyelműsködik a mérkőzést: Ebbe Sand például azt nyilatkozta, hogy a norvégok egycsatáros játéka nagyon primitív. Ennek ellenére Nils Johan Semb csapata négy meccsen tíz pontot szerzett, a dánok meg csak hetet.

A csoport másik összecsapásán a románoknak nem okozhatnak gondot a bosnyákok, akiket tavaly Szarajevóban is 3-0-ra vertek. Viszont Anghel Iordanescu is bajban van a sérülések miatt. "Minden tervemet át kell gondolnom újra" - nyilatkozta a román kapitány, aki nem számíthat az izomszakadással szenvedő Dorinel Munteanu és az ugyancsak sérült Iulian Filipescu szereplésére, míg George Ogararut a hét elején zavarta el a tréner, miután késve érkezett meg az edzőtáborba. A bosnyákoknál egyedül a Galatasaray csatára, Elvir Baljic sérült.

A harmadik csoportban két vendégsikert jósolunk, noha a hollandok nyolc évvel ezelőtt egyszer már pórul jártak Fehéroroszországban. 1995 júniusában Eb-selejtezőn 1-0-ra kaptak ki a tulipánosok, így itt az ideje a revánsnak. "Nyernünk kell, de nem szabad beleesni ugyanabba a hibába, mint nyolc évvel ezelőtt. Én akkor nem játszottam, de tudom, ezt az élményt nem feledte a csapat" - mondta Frank de Boer. A csapatban Phillip Cocu és Marc Overmars sérült, a hazaiaknál a Dinamo Kijev középpályása Alekszandr Hackevics a legnagyobb hiányzó.

Az osztrákok hazai környezetben már legyőzték a moldávokat, meglepetés lenne, ha vesztenének. Hans Krankl együttese a legerősebb összeállításban utazik, a hazaiaknál Aleksei Savinov helyett Eduard Valuta került a keretbe.

A negyedik csoportban a magyar-lett összecsapás az érdekes, a két csapat korábban egyszer már találkozott: 1995-ben Hamar kettő és Csertői találataival 3-1-re vertük a balti gárdát a Fáy utcában. Már önmagában az is meglepetés, hogy Lettország féltávnál vezeti a csoportot. "A magyarok elleni meccs nagyon fontos számunkra. Négy csapat pályázik még eséllyel a továbbjutásra, így nem nyugodhatunk meg s nem érezhetjük kényelemben magunkat Budapesten" - mondta Aleksandrs Starkovs szövetségi kapitány. A szakvezető nem számíthat a Southampton csatára, Marians Pahars játékára, de hiányzik a Maccabi Tel-Aviv támadója, Andrejs Prohorenkovs is.

A szombati másik összecsapáson a svédek San Marinóba utaznak, de a sérült Zlatan Ibrahimovic nam tarthatott az együttessel. A Lars Lagerbäck, Tommy Söderberg edzőpárosnak azt kell eldöntenie, vajon ki legyen Marcus Allbäck partnere a csatársorban, erre a legjobb eséllyel az AIK Solna labdarúgója, Andreas Andersson pályázik.

Az ötödik csoportban a Skócia-Németország találkozó mindkét gárda számára létfontosságú. Amennyiben a németek nyernek, úgy a vesztett pontokat tekintve megugranak a mezőnytől, skót siker esetén viszont Berti Vogts tanítványai veszik át a vezetést a csoportban. Érdekesség, hogy a skótok német kapitánya egykori tanítványával, Rudi Völlerrel kerül szembe a kispadon. A hazaiaknál a legnagyobb problémát Hutchison sérülése jelenti, de a Motherwell fiatalja McFadden, illetve a Celtic játékosa, McNamara sem biztos, hogy pályára lép. Miller felépült. A németek a Kanada elleni 4-1-es sikerrel készültek, a mérkőzésen viszont nem lépett pályára a Német Kupában érdekelt Bayern München és Kaiserslautern négy játékosa, a Kahn, Jeremies, Ballack trió, illetve Klose.

A csoport másik mérkőzésén Izland a Feröer-szigetek csapatát fogadja, a sérült Sverrisson (Hertha) helyett a Bolton veterán, 37 éves védője, Gudni Bergsson kapott meghívást.