Társoldalunk:

Jardel végre egy topligába igazolhat

Valószínűleg kevés olyan támadót találunk Európában, akinek pályafutása során jobb lenne a gólátlaga a meccsenkénti egy találatnál, és nem is valamelyik "futottak még" kategóriájú pontvadászatban szerepel. A brazil Mario Jardel azonban megfelel ennek a kritériumnak, és szinte érthetetlen, hogy eddig miért nem próbálhatta ki magát valamelyik topligában. A hírek szerint elképzelhető, hogy erre már nem kell sokat várni, hiszen az angol Middlesbrough szívesen leigazolná a csatárt.

Jardel 1996-ben Libertadores-kupagyőztesként érkezett Európába, az FC Portóba a Grémio együttesétől, ám ennek ellenére még a portugál egyesületnél sem számítottak arra, hogy a csatár ilyen nagy fogás lesz majd. A brazil támadó ugyanis valósággal ellenállhatatlanul futballozott, és futószalagon gyártotta a gólokat: négy egymást követő idényben lett gólkirály, három bajnokságot nyert a Sárkányokkal, és az európai Aranycipő is többször az övé lett.

Ebben az időszakban olyan egyesületek érdeklődtek iránta, mint a Manchester United, a Real Madrid, a Barcelona vagy az AC Milan, de egyik transzfer sem realizálódott különböző okok miatt. Amikor aztán 2000 nyarán véglegessé vált, hogy Jardel elhagyja a Portót, sokáig úgy tűnt, hogy az Olympique Marseille-ben köt ki, de végül mégis a Galatasaray játékosa lett, és bár első hallásra ez rossz döntésnek tűnt, hiszen az OM mégiscsak patinásabb egyesületnek számít, Jardel mégis jól választott, hiszen míg a Marseille a kiesés ellen küzdött a francia bajnokságban, addig Jardel a friss UEFA-kupagyőztes Galatasaray csapatával rögtön az első meccsén megnyerte az európai Szuperkupát (a döntőben természetesen ő szerezte a győztes találatot a Real Madrid ellen).

A brazil csatár azonban nem érezte valami jól magát Törökországban, nem tetszett neki a helyi életstílus, bár ez a teljesítményén nem látszott meg, hiszen 22 találattal gólkirályi címet nyert. A Galata azonban nem tudta megvédeni bajnoki címét, és Jardel mindenképpen távozni akart a klubtól. Egy szezon elteltével el is hagyta Isztambult, és visszatért korábbi sikerei helyszínére, Portugáliába, ám nem a Portóhoz, hanem a Sporting Lisboához. A 2001-2002-es szezonban pedig valami egészen elképesztő teljesítményt produkált: a portugál pontvadászatban 24 meccsen 42 gólt ért el, amivel természetesen gólkirály lett, és szinte egymaga segítette bajnoki címhez a csapatot. Úgy tűnt tehát, hogy minden a legnagyobb rendben van, ám Jardel legnagyobb vágya, jelesül hogy szerepelhessen a világbajnokságon a brazil válogatottal, nem valósult meg. A csatár pályafutása során csak kevés lehetőséget kapott a selecaónál, és valljuk be, nem is nagyon ment neki a játék a nemzeti színekben, de nagyon bízott benne, hogy Luiz Felipe Scolari (aki egykoron a mestere volt a Grémiónál) kiviszi őt a vébére.

Ez azonban nem történt meg, Jardel még a keretbe sem került be, és mindez azzal együtt, hogy a focista elvált feleségétől, a Brazília-szerte közismert fotómodelltól, Karentől, már túl sok volt a játékos számára: a csatár depresszióba esett, és a klub engedélye nélkül hazautazott Brazíliába. Majd fél évig tartott, amíg úgy ahogy összeszedte magát, és visszatért Lisszabonba, az előző szezonban pedig csupán 19 bajnokin szerepelt, de így is 11 gólt ért el. Ennek ellenére a Sportingnál nem kértek a problémás csatárból, és Jardel is úgy érezte, hogy elege van Portugáliából, így a feleknek sikerült békés megoldást találniuk: a támadó 2004-ig szóló szerződését felbontották, vagyis Jardel elméletben ingyen igazolható vált. Azért csak elméletben, mert a Sportinggal kötött egyezség szerint a focista 2,5 millió euróért válthat klubot, ami még mindig alacsony összeg egy ilyen képességű focistáért.

A skót Rangers, valamint az angol Tottenham és Middlesbrough be is jelentkezett a brazilért, aki azonban nem sokkal szerződése felbontása után kijelentette, hogy vissza akar térni Brazíliába, mivel úgy gondolja, hogy csak akkor kerülhet ismét a brazil futballközvélemény érdeklődésének középpontjába, és csak így kerülhet vissza a nemzeti tizenegybe is. Hazájából a Corinthians érdeklődött iránta, ám a brazil egyesületek számára még a 2,5 millió eurós vételár is túl magasnak számít, így ez a transzfer is kútba esett. Márpedig Jardel egyelőre még nem akarja befejezni pályafutását, így elképzelhető, hogy mégis marad Európában, és végre kipróbálhatja magát a Premiershipben, ahová régóta vágyott. A Middlesbrough ugyanis még mindig komolyan gondolja, hogy le akarja őt igazolni, és a klub fő játékosmegfigyelője, Don Mackay megerősítette, hogy valóban érdeklődnek a csatár iránt. A Borónak jelenleg is van brazil játékosa Juninho Paulista személyében, ami megkönnyítené a beilleszkedést Jardel számára.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK