Vágólapra másolva!
Ahhoz képest, hogy az Olympique Lyon kétszeres címvédőként vágott neki a francia bajnokságnak, mégpedig azzal a céllal, hogy megőrizze domináns szerepét a gall futballban, az első fordulóban a gárda rögtön vereséget szenvedett. Ráadásul az egyesület egyik legfontosabb célkitűzése a nyárra egy középcsatár igazolása volt a távozó Sonny Anderson helyére, ami eddig még nem jött össze, noha jelöltben nincsen hiány.

A Lyon tulajdonképpen nem erősített rosszul a holtszezonban: sikerült megszereznie a Paris Saint-Germain és a Liverpool elől a Bastia fiatal ghánai középpályást, Mickael Essient, a Montpellier játékosát, Florent Maloudát, illetve az előző szezonbn kölcsönben a Valenciában futballozó francia utánpótlás-válogatott jobbhátvédet, Anthony Reveillere-t, miközben a meghatározó futballisták közül egyedül a brazil középcsatár, Sonny Anderson távozott, akit ingyen engedtek el a spanyol Villarrealba annak ellenére, hogy szerződése még egy évig érvényes volt.

Azonban mint az érkezők listájából is látható, éppen az ő helyére nem érkezett egyetlen futballista sem, és ez jelentős problémát okozott a szakvezető, Paul le Guen számára. Az első fordulóban a Lille ellen a tréner kénytelen volt szerkezetileg átalakítani a csapatot: mivel a válogatott támadó, Sidney Govou nem állt a rendelkezésére sérülés miatt, így a szakember csak egy csatárt vethetett be Pegguy Luyindula személyében, akit a középpályáról két csak és kizárólag támadó feladatokkal ellátott játékosnak, Juninho Pernambucanónak és Maloudának kellett volna támogatnia. Ebből azonban nem sok valósult meg, a csapat képtelen volt gólt szerezni, és 1-0-s vereséget is szenvedett a kiesőjelöltnek látszó Lille-től.

Ezek után végképp egyértelművé vált, hogy Lyonnak szüksége van még egy csatárra - nem mintha a vezetőség ezzel nem lett volna tisztában az egész nyáron. A klub elnöke, Jean-Michel Aulas a holtszezonban szinte végig csatárok után hajkurászott, de sehogyan sem sikerült megoldania a problémát. Pedig alig volt olyan támadó, akit ne hoztak volna kapcsolatba a Lyonnal Fernando Morientestől kezdve Samuel Eto'ón át egészen Zlatan Ibrahimovicig, de konkrét tárgyalások egyik esetben sem történtek. Idő közben azonban elkezdődött a szezon, és a Lyonnak még mindig csak egy bevethető támadója van, vagyis Aulas most már nem halogathatja tovább a dolgot.

Mint kiderült, korábban az angol Emile Heskey ügyében jutottak a legközelebb a megoldáshoz, a Liverpool ugyanis hajlandó lett volna kölcsönadni a válogatott támadót, és a Lyon meg is egyezett a Vörösökkel abban, hogy állja a focista fizetését a következő szezonban. A franciák azonban az utolsó pillanatban mégis visszaléptek a transzfertől, Heskey pedig maradt a 'Poolban - és az előkészületi mérkőzéseken hat gólt szerezve mutatta meg, hogy nem veszítette el góllövő cipőjét. A Lyon másik fő kiszemeltje is Angliában futballozik: a Leeds ausztrál játékosáról, Mark Vidukáról van szó. Az ő esetében sem hiányzott sok ahhoz, hogy nyélbe üssék az üzletett: a két klub ugyanis megegyezett arról, hogy a támadóért cserébe a franciák a brazil védőt, Edmílsont adják oda az angoloknak - a Leeds mestere, Peter Reid szívesen látta volna a csapatában a világbajnok bekket. A brazil azonban nem akart Angliába költözni, így ez a transzfer is meghiúsult, bár nem véglegesen: elképzelhető, hogy a Lyon hamarosan új ajánlattak áll elő, és egy másik focistát, esetleg készpénzt ajánl fel Vidukáért a Leedsnek.

Az ausztrál mellett a lyoniak a Bayern München perui támadóját, Claudio Pizarrót "üldözik". A csatár a Bundesliga első fordulójában a kezdő tizenegyben kapott helyet a bajoroknál, és góllal kezdte a szezont, ám Roy Makaay érkezésével megkérdőjeleződött a helye az alapcsapatban. A Lyon sportigazgatója, Bernard Lacombe mindenképpen szeretné őt megszerezni együttese számára, és bár a Bayernnél egyelőre azt állítják, eszük ágában sincsen eladni a focistát, könnyen előfordulhat, hogy a franciák esetleges ajánlata gondolkozásra készteti őket.

Egy harmadik lehetőség is fennáll azonban, mégpedig az, hogy a Lyon egy brazillal pótolja Sonny Andersont. A brazil lapok szerint ugyanis a francia bajnokcsapat 3,5 millió eurót ajánlott fel a Corinthiansnak az együttes támadójáért, Liédsonért, aki tíz találatnál tart a jelenlegi brazil országos bajnokságban. A csatárért korábban a Dinamo Kijev is bejelentkezett, de az ukránok nem tudtak megegyezni a Corral, lehet, hogy ez a Lyonnak sikerülni fog.