Vágólapra másolva!
Cristiano Ronaldo, a Manchester United által kedden leszerződtetett 18 éves portugál játékos lett az angol labdarúgás legdrágább tinédzsere, miután kiderült, hogy a végleges átigazolási összeg az eredetileg megszellőztetett 8,5 millió font helyett 12,24 millió font, azaz 4,5 milliárd forint. A Sporting Lisboa csapatától érkező, David Beckham hetes mezébe bújó szupertehetség egyszersmind a MU történetének ötödik legdrágább játékosa.

Ronaldót a múlt heti, Sporting-Manchester United mérkőzésen szemelte ki Sir Alex Ferguson, a Vörös Ördögök menedzsere. A meccset 3-1-re a portugálok nyerték, s hazafelé a repülőgépen minden MU-játékos Sir Alex fülét rágta, hogy meg kellene venni a szenzációsan játszó csatárt, aki bohócot csinált az angol védőkből. Az ötletből villámgyorsan tett lett, a kezdeti 7,7 millió fontos ajánlatot azonban 12,24 millióra kellett feltornászni.

Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro - aki második keresztnevét a születésekor regnáló Ronald Reagan amerikai elnökről kapta - 1985. február 7-én született az Atlanti-óceánban fekvő Madeira szigetén. 184 centi magas, 75 kg, és a támadósor mindkét oldalán, valamint centerben is otthonosan mozog - lévén abszolút kétlábas. Az újdonsült MU-sztár megörökölte David Beckham parlagon maradt 7-es számú mezét, már csak azért is, mert ebben játszott a Sporting csapatában.

A MU történetének öt legdrágább átigazolása

1. Rio Ferdinand 29,1 millió font (Leeds, 2002)
2. Juan Sebastián Verón 28,1 millió (Lazio, 2001)
3. Ruud van Nistelrooy 19 millió (PSV Eindhoven, 2001)
4. Dwight Yorke, 12,6 millió (Aston Villa, 1998)
5. Cristiano Ronaldo, 12,24 millió (Sporting Lisboa, 2003)



Angliában eddig a szintén portugál Hugo Viana volt a legdrágább, húsz éven aluli labdarúgó, akiért a Newcastle United tavaly ilyenkor 8,5 milliót fizetett. A tinédzser-világrekord azonban továbbra is az olasz Antonio Cassano nevéhez fűződik, akit 2001-ben a Roma 19 millió fontért vásárolt meg a Baritól.

Ch. Gáll András