Vágólapra másolva!
A magyar bajnokságban az ősz során viszonylagos nyugalom volt a kispadok környékén, hiszen az első osztályban szereplő együttesek közül csak három váltott edzőt (igaz, a Haladás és a Győr kétszer is). Albániában bezzeg nem számít ilyen nyugdíjas állásnak a vezetőedzői poszt: a tízcsapatos élvonalból kilencnél már nem ugyanaz a tréner vezeti a gárdát, akivel elkezdték a bajnokságot.

Amikor augusztus 23-án sor került az albán első osztály első fordulójára, akkor a csapatok mesterei valószínűleg bizakodással tekintettek a frissen elkezdődött pontvadászat elé, és valószínűleg nem gondolták, hogy két kivételtől eltekintve november végén már mindegyikük munkanélküli lesz, és csak egy olyan tréner akad majd, aki ugyanannál az együttesnél dolgozik, ahol a nyáron. Az edzőváltások sorát az előző idény második helyezettje, a Vllaznia Shkoder nyitotta, ahol már az első mérkőzés után elfogyott a türelem: a gárda 4-1-es vereséget szenvedett a legutóbbi pontvadászat bronzérmesétől, és ez elég volt ahhoz, hogy menesszék a trénert, Medin Zhegát. Utódja Dervis Hadjosmanovic lett, aki annak ellenére a kispadon maradt, hogy ő is elveszítette első találkozóját, valamint még további ötöt, és 16 játéknap után az együttes az ötödik helyen áll.

A második játéknap áldozata a Besa Kavaje mestere, Edmond Zalla lett, akinek csapata hiába ért el 1-1-es döntetlent ezen a találkozón az Elbasani ellen, a szakvezető ennek ellenére úgy érezte, hogy le kell mondania posztjáról. Helyére az a Faruk Sejdini került, aki 2002-ben a Dinamo Tiranával bajnokságot nyert, de a Besánál egyelőre meglehetősen sikertelenül szerepel, elvégre a klub jelenleg a nyolcadik pozíciót foglalja el. Újabb forduló, újabb edzőcsere: a harmadik játéknapon a Teuta Durres 1-1-es döntetlent játszott a Partizani Tiranával, és bár a gárda ezzel veretlen maradt, a szakvezető, Vasil Bici felajánlotta lemondását, amit a vezetőség el is fogadott, a kispadra az utánpótlás-válogatott mesterét, Hasan Likát nevezve ki. A Teuta egyébként vele is sokáig veretlen volt, és most a negyedik pozíciót foglalja el.

A negyedik és az ötödik fordulót mindegyik szakvezető "túlélte", a hatodik után azonban nem maradhatott el a jól megszokott edzőváltás: a Dinamo Tirana ezen a játéknapon csak döntetlent ért el a Lushnja ellen, és mivel a gárda az előző két körben sem nyert, az elnökség menesztette a mestert, Andrea Markót. Az új edző az egykoron a Győrben is megfordult volt válogatott focista, Sulejman Demollari lett, aki legutóbb az albán nemzeti tizenegyet irányította, de az Andorra elleni 2-0-s vereség után lemondott posztjáról. A Dinamo élén egyelőre nem szerepel rosszul, elvégre a csapat jelenleg a második helyen áll.

A hetedik fordulóra valószínűleg az Elbasani mestere, Astrit Sejdini emlékszik vissza a legkevésbé szívesen: csapata hazai pályán 1-0-s vereséget szenvedett a Dinamótól, aminek eredménye az lett, hogy elbocsátották állásából, és a helyére Edmond Mustafarajt nevezték ki. Az ő vezérletével a következő fordulóban az Elbasani 4-0-ra verte a Lushját, és ennek az utóbbi csapat szakvezetője, a román Aurel Ticleanu látta kárát, mivel ezt követően lemondott posztjáról.

A kilencedik forduló a bajnoki címvédő SK Tiranánál hozott váltást: miután a gárda, amely öt győzelemmel kezdte a pontvadászatot, sorozatban negyedszer nem tudott nyerni, a tréner, Sulejman Mema (aki a nyáron került az együtteshez) jobbnak látta, ha elköszön a kispadtól. "Nagyon jó játékosaink vannak, és elfogadhatatlan, hogy négy meccsből egyet se nyerjünk. Lehet, hogy nem vagyok elég jó ahhoz, hogy ezt a csapatot vezessem" - nyilatkozta, ám a Partizanihoz már elég jónak érezte magát, elvégre két héttel később a másik fővárosi együttesnél ő váltotta a posztjáról szintén leköszönő Ilis Spahiut. Mema utódja a címvédőnél egyébként Mirel Josa lett, és az edzőváltás jót tett a gárdának, hiszen azóta mindegyik mérkőzését megnyerte, és visszaszerezte az első helyet.

A kilencedik játéknap egyébként kis híján még egy edzőcserét hozott: a Flamurtari Vlore egy félidő alatt hazai pályán 3-0-s hátrányt szedett össze a Dinamo ellen, és a gárda szakvezetője, Ardi Bozhani ezért a szünetben benyújtotta lemondását - az élő rádióadásban! A klub elnöke (és egyben Vlore városának polgármestere), Shkelqim Selami azonban maradásra bírta, és láss csodát, az együttes a második félidőben kis híján kiegyenlített. Az elnök bizalma azonban nem tartott valami sokáig, hiszen három fordulóval később, miután az együttes otthon 5-1-es vereséget szenvedett a Lushnjától, Bozhaninak mégis távoznia kellett.

És hogy melyik az egyetlen klub, ahol továbbra is töretlenül bíznak a szezon elején kinevezett trénerben? Nos, a kakukktojás a Shkumbini Peqin gárdája, ahol a nyár óta ugyanaz a szakember, bizonyos Agron Gjata vezeti az edzéseket. Persze nem csoda, hogy nem mozdították el a helyéről, elvégre a csapat 16 forduló alatt három meccset is megnyert, további három alkalommal döntetlent játszott, és csupán három pont a hátránya a bennmaradásért érő nyolcadik helytől.

Magyar fociedzőt akar az albán bajnokcsapat20000718magyar.html