Vágólapra másolva!

Négy madridi a L'Equipe álomcsapatában

A földkerekség talán legtekintélyesebb sportnapilapja, a francia L'Equipe nyilvánosságra hozta 2003-as "világválogatottját", melyet a szerkesztők az olvasók szavazatai alapján állítottak össze. Az álomtizenegybe négy játékost ad a Real Madrid, a Juventus hármat, a Bajnokok Ligája-győztese, a Milan pedig csak kettőt.

A L'Equipe szupertizenegye:
Buffon - Thuram (mindkettő Juventus), Nesta, Maldini (mindkettő Milan), Roberto Carlos - Beckham (mindkettő Real Madrid), Nedved (Juventus), Makelele (Chelsea), Zidane (Real Madrid) - Henry (Arsenal), Ronaldo Real Madrid).

Ha a nemzetiség szerinti megoszlást nézzük, akkor a franciák taroltak: Thuram, Makelele, Zidane és Henry személyében négy játékost adtak a sztárok csapatába, ami nem is meglepő az idei produktumot látva: a francia válogatott Jacques Santini irányítása alatt ebben az évben 14 meccsen tizenhárom győzelmet aratott, 40 gólt szerzett, mindössze Csehországtól kapott ki 2-0-ra, s az Európa-bajnoki selejtező csoportból százszázalékos teljesítménnyel jutott tovább.

A február 12-én, Saint-Denis-ben, a Stade de France-ban a csehektől elszenvedett vereséget követően 13 meccset nyertek zsinórban a "kékek", s erre még történelmük során egyetlen naptári évben sem voltak képesek.

A L'Equipe kommentárt is fűzött egyik-másik játékos jelöléséhez.

David Beckham: "Az angol kiállta a próbát. Rájöttünk, hogy más rendszerben is képes futballozni, mint Sir Alexé volt, nem okozott gondot számára az alkalmazkodás az új környezethez, ráadásul ideális társnak bizonyult a csillagok csapatában. A Madrid Beckhammel még 'galaktikusabb', mint érkezése előtt volt."

Zinedine Zidane: "Zizou a földkerekség legjobb támadó középpályása, hetedszer az utolsó nyolc évben."

Roberto Carlos: "Nincs párja a balhátvéd posztján. Illetve nem is balhátvéd: birtokolja a pálya bal oldalát. Ereje, gyorsasága révén olyan szinten uralja a pályának ezt a területét, mint ahogy korábban senki sem a futball történetében."

Ronaldo: "Súlyos sérülése után nyugodtan abbahagyhatta volna a futballt, és élhette volna az ifjú milliomosok gondtalan életét. Ehelyett megvolt az erkölcsi tartása ahhoz, hogy talpra álljon, és megújuljon."

Ch. Gáll András

[origo]