Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgás jelenlegi helyzetéből úgy tűnik, csak az utánpótlásra építve található meg a kiút. Ezt az eredmények is igazolják, hiszen a hazai szinten egyedülálló, de európai mércével mérve is kiemelkedőnek számító Sándor Károly Labdarúgó Akadémiából kikerült játékosokra építve az MTK vezeti a bajnokságot, s az ifjú futballisták közül három az A válogatottban is bemutatkozott. 

Forrás: [origo] Képgaléria az Akadémiáról

Várhidi Péter megfiatalított keretébe Németh Krisztián, Bori Gábor, Kanta József, Filkor Attila, Balogh Béla, Rodenbücher István és Hrepka Ádám kapott meghívót, közülük utóbbi három pályára is lépett a Kanada ellen 1-0-ra megnyert meccsen.

A minden igényt kielégítő agárdi komplexum öt éve kezdte meg működését. A 4,6 hektáros parkban található "kastélyszállóban" 22 kétágyas szoba várja a fiatalokat, a Tamási Zsolt irányította csapat jelenleg 43 játékossal foglalkozik, akik az 1991-es, 1990-es és 1989-es korosztályból kerültek ki.

Az egész országra kiterjedő "megfigyelőrendszerrel" kiválasztott fiatalok családjait is felkeresik a szakemberek, akik adott esetben a szociális helyzetet is mérlegelik, tanulmányi ösztöndíjat is biztosítanak. A cél, hogy a családnak ne kerüljön egy fillérjébe se, hogy fiuk az agárdi akadémián tanul. A fiatalok teljes ellátásban részesülnek, a napi négyszeri étkezés mellett felszereléssel is ellátják őket, sőt minden edzés után mosnak rájuk. Ily módon egy fiatal éves "költségvetése" 3 millió forint.

A bekerülés egyetlen feltétele Tamási szerint a tehetség. "A futball, az iskola, az étkezés és a pihenés tökéletes összhangját próbáljuk megteremteni" - mondta a korábban Győrött és a Vasasnál edzősködő Tamási. "A Chemel István Gimnázium tanárai oktatják itt az akadémián belül a fiatalokat, akik két nyelvet, angolt és németet tanulnak. Az eltérés más középiskolákhoz képest annyi, hogy nálunk nincsenek készségtárgyak, s a tanórák igazodnak az edzésekhez."

Utóbbiból hetet tartanak hétfőtől péntekig, az akadémia területén két kisebb műfüves gyakorlópálya és konditerem áll rendelkezésre, valamint a közelben három nagypálya, ebből egy világítással ellátott műfüves. Más klubnál a heti öt edzés a gyakorlat, ez az éves szinten több mint 90-es többlet is eredményezheti, hogy az MTK utánpótláscsapatai simán nyerik a bajnokságokat, pedig általában mindig egy korosztállyal feljebb szerepelnek.

"Mi nem csapatban, hanem egyénekben gondolkodunk. Mindenki ott játszik, ami a szintjének megfelel, természetesen feltétel a fizikai és szellemi felkészültség. Akad olyan 16 éves fiú, aki hamarosan bemutatkozik a 19 évesek között. Németh Krisztián 17 évesen az U19-es válogatott legeredményesebb játékosa volt az Eb-selejtezőkön, és már meghívót kapott a felnőtt válogatottba is. Ő már kinőtte Agárdot. Igyekszünk tudatosan felépíteni a gyerekeket, a legjobbak heti egyszer-kétszer részt vesznek a felnőttcsapat edzésén, mielőtt bekerülnek az NB I-es keretbe" - meséli Tamási, akit Fedor Sándor, Korpa Zoltán és Petres Tamás segít Agárdon a közvetlen munkában.

Forrás: MTI

Központban a labda

A kiválasztottak általában 14-15 éves korukban kerülnek az akadémiára, és maximum három évet töltenek ott. "Az itteni munka jelenti a képzésben az utolsó gyorsítási fázist. A tapasztalat az, hogy a külföldi klubok 18-19 éves korban akarnak leginkább játékost vásárolni, mert akkor már be lehet dobni őket a mélyvízbe, s még nem olyan drágák. A célunk, hogy a játékosok már felnőtt csapatnál szerzett tapasztalattal a tarsolyukban szerződjenek külföldre. Persze ez csak a legjobbaknak sikerül, még az NB I-be sem tud mindenki azonnal bekerülni, akad, akit kölcsönadunk fiókcsapatainkhoz. Azért én 80 százalékos biztonsággal meg merem jósolni, hogyan áll fel az MTK 2-3 év múlva" - tette hozzá Tamási.

Szerinte az országban 5-6 hasonló intézményre lenne szükség, bár ez még nem jelentené a megváltást a magyar futball részére. "A piramis alján dolgozóknál kell változást elérni, hiszen ott mindenütt falakba ütköznek. Nincs elég gyerek, megfelelő felszerelés, az edzők nem élnek meg a fizetésükből. Én mégis optimista vagyok. Az 1989-es korosztálynál már érezhető a modern képzés hatása, és a Bozsik-program eredményei is hamarosan láthatók lesznek."