Vágólapra másolva!
A magyar válogatott Montenegró elleni mérkőzése kapcsán felmerült, hogy a találkozót elméletileg nem is lehet hivatalos, nemzetek közötti összecsapásnak tekinteni, elvégre ellenfelük még nem tagja a FIFA-nak. Persze a sportág nemzetközi szervezetén kívül is akadnak olyan válogatottak, amelyek komoly tornákon szerepelnek: Észak-és Közép-Amerikában például van találunk olyan csapatot, amely a kontinensviadalra is kijutott, noha nem önálló FIFA-tagállamot képvisel.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetségnek jelenleg 207 tagja van, Afganisztántól Zimbabwéig, és köztük akadnak olyanok is, amelyek nem is egy önálló államot képviselnek (gondoljunk csak a Feröer-szigetekre, amely tulajdonképpen Dánia része). Rajtuk kívül pedig rengeteg olyan "válogatott" akad, amely szeretné, ha a FIFA is elismerné, azonban a nemzetközi szervezet különböző okokból erre nem hajlandó. Ezen utóbbi "országok" hoztak létre egy NF nevű szervezetett, amely a Nouvelle Federation, vagyis az Új Szövetség rövidítése. Ez utóbbi kategóriába olyan válogatottak tartoznak, mint például Grönland, Monaco, Tibet, a Ciprusi Török Köztársaság, Zanzibár, a Húsvét-szigetek vagy Csecsenföld - olyan csapatok, amelyek hazája is a függetlenségének elismeréséért küzd.

Egy harmadik kategóriát alkotnak azok a válogatottak, amelyek szintén nem tagjai a FIFA-nak, de az NF-nek sem, és nem akarnak önállóságot - pusztán egy adott térség legjobbjait gyűjtik össze. Akad olyan, amely a maga kontinentális szövetségének tagja, és annak viadalain el is indul, csak a FIFA rendezvényeit, vagyis a világbajnoki selejtezőket hagyja ki. Mivel ezen országok a regionális tornákon sem zavarnak sok vizet, így ez mindezidáig nem is okozott problémát. Az idén viszont adódhatnak gondok, mivel az egyik ilyen csapat kvalifikálta magát térsége kontinensviadalán a legjobb 12 közé.

Forrás: EPA

Angloma (b.) guadeloupe-i színekben térhet vissza

Az Észak-és Közép-Amerikai Labdarúgó Szövetség, vagyis a CONCACAF égisze alá tartozó Guadeloupe-ról van szó, amely önálló országként nem létezik - lévén a karibi sziget hivatalosan Franciaország része. Mindez nem akadályozta meg a gárdát abban, hogy a különböző regionális tornákon induljon, ám a Karibi Nemzetek Tornáján (amelyet kétévente rendeznek meg, és egyben a kontinensviadal, a Gold Cup - Arany-kupa - selejtezőjének számít) eddig soha nem sikerült bejutnia a legjobb négy közé.

A legutóbbi két tornán még csak az előselejtezőből sem ment tovább a gárda, idén azonban fordult a kocka: a guadeloupe-i tizenegy kvalifikációs csoportját 100 százalékos teljesítménnyel nyerte meg, és óriási meglepetésre a középdöntőben is az élen végzett kvartettjében, köszönhetően annak, hogy 2-1-re nyerni tudott Kuba ellen.

Mindez egyben azt jelentette, hogy a csapat kvalifikálta magát a CONCACAF térség bajnokságának döntőjébe, amelyen a régió 12 legjobb együttese szerepel. Ezzel még mindig nincsen probléma, hiszen ez nem FIFA-rendezvény, ám az biztos, hogy ez lesz az első alkalom, hogy egy kontinentális szövetség hivatalos viadalán egy olyan csapat szerepel, amely a FIFA-nak nem tagja. Elméletileg viszont fennáll a lehetősége annak, hogy Guadeloupe megnyerje az Arany-kupát, ez esetben pedig kvalifikálná magát a Konföderációs-kupára, amelyen a kontinensgyőztesek szoktak találkozni. Ez a tornát már a FIFA szervezi - vagyis Guadeloupe nem indulhat el rajta....

A valós erőviszonyok alapján persze nem valószínű, hogy a guadeloupe-iak megnyerjék a Gold Cupot, bár ha figyelembe vesszük, hogy milyen futballisták mondhatják el magukról, hogy a szigetről származnak, akkor azért egy elég erős csapatot állíthatnánk össze. Elég, ha csak annyit mondunk, hogy a nyolcvanas évek kiváló francia védője, Marius Tresor, vagy a tavalyi világbajnokságon szerepelt focisták közül Lilian Thuram és Pascal Chimbonda is Guadeloupe-on született. Ők persze a Gold Cupon nem fognak pályára lépni, de például a Sheffield United védőjét, David Sommeilt, vagy az Olympique Marseille-ben futballozó Ronald Zubart akár fel is kérhetik erre, hiszen ők is ott látták meg a napvilágot.

A csapatban jelenleg többnyire kevésbé ismert futballisták játszanak, akik közül páran azért profiskodtak Európában: a középpályás Steve Bizasene közel 200 meccset játszott a francia másodosztályban a Beauvais és a Wasquehal színeiben, Jean-Louc Lambourde a francia Avionban szerepelt, akárcsak Ludovic Gotin. Akad viszont a gárdában egy olyan futballista is, akit aligha kell bemutatnia a magyar futballrajongóknak, hiszen nyert Bajnokok Ligáját, és két vesztes BL-finálén is részt vett, akárcsak egy UEFA-kupa-döntőn, és volt francia, valamint spanyol bajnok is; játszott a Paris Saint-Germainben, az Olympique Marseille-ben, az FC Internazionaléban és a Valencia CF-ben.

Az idén 41 esztendős Jocelyn Anglomáról van szó, aki 2002-ben már visszavonult a labdarúgástól, ám tavaly a guadeloupe-i válogatott színeiben visszatért a pályára, és az együttes éppen az ő góljával győzte le a kubaiakat a Karibi Nemzetek Tornáján. Külön érdekessége a dolognak, hogy Angloma 37 alkalommal szerepelt a francia válogatottban, így elméletileg más nemzeti tizenegyben nem játszhatna - de ez esetben a FIFA semmit sem tehet, elvégre Guadeloupe nem tagja a nemzetközi szervezetnek...

www.global-soccer.eu