Társoldalunk:

Szavazatot sem kapott Eb-pályázatunk

2007.04.18. 11:39

Magyarország harmadszor, méghozzá sorozatban harmadik alkalommal várta érdekeltként az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) végrehajtó bizottságának végső döntését az éppen soros kontinensviadal rendezőjének kilétéről.

A 2012-es Európa-bajnokságért Horvátországgal közösen harcba szálló magyar pályázat a 2004-es és a 2008-as Eb-ért is az utolsó pillanatig versenyben volt, s nem hivatalos források szerint mindkétszer a második helyen végzett.

A 2004-es kontinenstornára a magyar szövetség Ausztriával közösen nyújtotta be pályázatát. A tervek szerint Magyarországon Győr, Székesfehérvár, Debrecen, az Üllői úti pálya és a Puskás Ferenc Stadion (akkor még Népstadion) adott volna otthont a kontinenstorna mérkőzéseinek. Az UEFA végrehajtó bizottsága azonban végül az esélytelenebbnek ítélt Portugália mellett döntött, a szavazás harmadik helyén Spanyolország végzett.

Forrás: EPA

Az olaszok Berlin után Cardiffban is győzelemre készültek

A 2008-as Eb-re az addigi rekordot jelentő hét pályázat érkezett. Magyarország ezúttal is Ausztriával közösen szeretett volna kandidálni, el is kezdődtek az egyeztetések a két labdarúgó-szövetség között, azonban az osztrákok inkább a svájciakat választották. Ekkor a magyar szövetség Horvátországgal vette fel a kapcsolatot, de mivel a horvátok Bosznia-Hercegovinával jelentkeztek, az MLSZ a kormány támogatásával önálló pályázatot nyújtott be. Magyarországnak az osztrák-svájci, a horvát-bosnyák, a skót-ír, a görög-török, az észak-európai - finn, dán, svéd, norvég -, illetve az önálló orosz kandidálással kellett versenyeznie.

A tervezett magyar helyszínek Budapest mellett Székesfehérvár, Miskolc, Kaposvár, Debrecen, Győr és Szeged voltak. A magyar pályázat ezúttal is túljutott az első körön, azonban a "hármas döntőben" az osztrák-svájci kandidálás kapta a legtöbb voksot, Magyarország a görög-török pályázat előtt szerezte meg a második helyet.

A 2012-es Európa-bajnokságra az MLSZ a horvát szövetséggel közösen jelentkezett. Ezúttal Budapest, Székesfehérvár, Győr és Debrecen a tervezett magyarországi Eb-színhelyek. Az első kört ezúttal is sikerrel vették a magyarok az olasz, illetve az ukrán-lengyel közös kandidálással együtt. 2005 novemberében az UEFA döntése alapján Görögország és Törökország kényszerült korai búcsúra a pályázók közül.

Az UEFA végrehajtó bizottsága ezúttal a lengyel-ukrán pályázatnak szavazott bizalmat.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK