Vágólapra másolva!
Az olaszok elleni, bő két héttel ezelőtti sikert követően tétmeccsen is bizonyított Várhidi Péter csapata: a magyar labdarúgó-válogatott Európa-bajnoki selejtező-mérkőzésen - Gera Zoltán 11-es találatával - 1-0-ra legyőzte Bosznia-Hercegovinát. A C csoportban Magyarország 9 pontjával továbbra is ötödik, a bosnyákok 4 ponttal még mindig jobban állnak a mieinknél.

Jó két hete a magyar labdarúgó-válogatott barátságos meccsen 3-1-re legyőzte a bivalyerős Buffon - Oddo (Grosso, 46.), Cannavaro, Materazzi (Barzagli, 46.), Zambrotta - Ambrosini, Pirlo - Quagliarella, Aquilani (Palombo, 46.), Del Piero (Di Natale, 46.) - Toni (F. Inzaghi, 46.) csapattal felálló világbajnok olasz együttest, így nem meglepő, hogy ismét futball-láz van Magyarországon.

A tényleg világraszóló olaszok elleni sikernek egyébként egyetlen apró szépséghibája volt, mégpedig, hogy Várhidi Péter csapata barátságos meccsen diadalmaskodott, válogatottunk pedig továbbra is bűnrosszul állt a csoportjában. Így nagyon váratott már magára egy tétmeccsen elért siker...

A székesfehérvári találkozóra - de jó hallani! - minden jegy elkelt, igaz, a Sóstói-stadionba mindössze 11 ezer drukkert tudtak ezúttal bezsúfolni. Szombaton már csak a feketepiacon árulhattak belépőket az Eb-selejtezőre, az aréna melletti pénztáraknál "legális" jegyvételre tehát már nem volt lehetőség.

Érdekesség, hogy a több mint 100 ezer lakosú Székesfehérvárt egy telt házas meccs mennyire megzavar, a szervezők a stadion környéki utcák tucatjain útlezárásokkal "készültek" az annyira azért nem nagy tömeg fogadására (emlékezetes: a magyar-olasz találkozót 35 ezren nézték meg a helyszínen, és három órával a meccs előtt még lazán lehetett furikázni a Puskás-stadion mellett), az MLSZ honlapját olvasgatván végül csak kiderült, miért a nagy csinnadratta.

Az ok: "A mérkőzést az UEFA (a vendégcsapat szurkolóinak korábbi botrányos viselkedése miatt) biztonsági szempontból kiemelten kockázatosnak minősítette, a vendéglátók a szokottnál is körültekintőbben szervezték meg a nézők beléptetését a Sóstói-stadionba. Emiatt az illetékesek nyomatékosan felhívják a szurkolók figyelmet, hogy minél korábban, lehetőleg már egy órával a 16 órai kezdés előtt foglalják el helyeiket a lelátón!" (Felmerül a költői kérdés, ha egy "kis meccs" ennyi kavart okoz, vajon egy foci-Eb-t hogyan tudott volna megszervezni hazánk?)

Valaki ennél is továbbmegy, az egyik szombati napilap vezércikke szerint ez az Eb-selejtező "A legfontosabb meccs". A vendégek számára mindenképpen, hiszen még van sanszuk a továbbjutás kivívására, minthogy - az UEFA hivatalos honlapja szerint - Bosznia második a csoportunkban (a szintén 13 pontos Törökországot és Norvégiát megelőzve), míg a mieink Moldova és Málta előtt, 2 győzelemmel és 5 vereséggel, hét meccsen elért hat ponttal az ötödik helyen szerénykednek. Bosznia számára tehát tényleg ez a legfontosabb meccs, a mi magyarfocinkat nemigen befolyásolja a 90 perc, egy 3-0 után sem utazhatunk bátrabban jövő szerdán Törökországba, de egy 0-2-es vereséget követően sem fog senki csodálkozni (minthogy a hazai tétmecces buktákhoz már sajnos hozzászokhattunk).

De ne legyünk ünneprontóak, hanem örüljünk az Itália elleni diadalnak (is), de azért érdemes leszögezni: ha legyőzzük a jugoszláv futballiskola képviselőit, akkor sem szabad felhőkarcolói magasságokba repülnie az önbizalomnak, hiszen az ötödik Eb-selejtezős helyről már nemigen mozdulhatunk el, ráadásul a bosnyák gárda közel sem világverő (igaz, a selejtezőn elért sikerei révén előretört a 25. helyre a FIFA világranglistáján...).

Várhidi Péter a győztes csapaton nem változtatott - volna. Kora délután még az olaszverő 11-et jelölte ki kezdőcsapatként a magyar kapitány, ám Priskin Tamás jelezte, nem érzi jól magát. A Watford támadója a mérkőzés előtt izomfájdalomra, általános gyengeségre panaszkodott. (Dr. Kormos Miklós, a válogatott csapatorvosa elmondta, hogy ez vírusfertőzés gyanúját jelenti, de pontos diagnózist csak később, az alapos vizsgálatok után lehet felállítani.) Priskin úgy érezte, jobb, ha most nem vállalja a játékot, ezért helyette Feczesin Róbert került a kezdők közé.

A hét elején még gyomorbántalmakkal bajlódó Vaskó Tamás viszont vállalta a játékot, valamint Vass Ádám és Tőzsér Dániel is bekerült a kezdők közé.

A bosnyák csapat állítólag nagyon keményen focizik, s ezt a drukkereik is alátámasztották: a kedvencek fellépése előtt mintegy 50 vendégfanatikus összeverekedett, a bunyónak végül a rendőrök vetettek véget, s több rendbontót kivezettek a szektorból. A bosnyák nemzeti együttest 7-800 szurkoló kísérte el a mérkőzésre.