Vágólapra másolva!
Gera Zoltán mozgalmas heteken, napokon van túl. Az olaszok elleni 3-1-re megnyert barátságos meccs után három héttel a bosnyákok és a törökök elleni Eb-selejtezőn kellett bizonyítania; előbbi tétmeccsen az ő 11-es góljával nyertek a mieink Székesfehérváron, s Isztambulban is büntetőt lőhetett volna, e helyett azonban - még Michel Platini UEFA-elnök szerint is - jogtalanul állították ki műesés címszó alatt. A hét végi bajnokin a támadót pihentette edzője, a WBA azonban így is 4-0-ra legyőzte az Ipswich Townt, de hogy Gerzson ne unatkozzon, máris összeboronálták a nevét egy élvonalban szereplő csapattal. Ezúttal a Fulhammel, amely a hírek szerint télen szeretné szerződteti nemzeti csapatunk kapitányát.

Amióta Gera Zoltánt 2004-ben másfélmillió fontért leszerződtette a West Bromwich Albion, nem volt olyan átigazolási időszak, amikor a támadó középpályás nevét ne hozták volna kapcsolatba a birminghami együttesnél erősebb klubbal, s ez persze akkor volt a legjellemzőbb, miután a WBA - 2006 nyarán - kiesett a Premier League-ből.

Felsorolni is nehéz lenne, mennyi PL-együttes érdeklődött már állítólagosan a 28 esztendős játékos iránt, leggyakrabban a Middlesbrough-t emlegették, de még legalább fél tucat csapatnevet fel lehetne sorolni.

Mivel Gerának jövő nyáron lejár a szerződése Birminghamben, hamarosan mérföldkőhöz érkezhet a futballista pályafutása, a Bosman-szabály alapján ugyanis télen - pontosabban hat hónappal kontraktusának lejárta előtt - "ingyen" megállapodhat bármely klubbal, amelyhez aztán a most zajló szezon végét követően csatlakozhatna (a leendő "vevőnek" csak Gera Zoltánnal kell megegyeznie, s a WBA számára nem kell pénzt fizetnie a labdarúgóért).

Nyáron nem sok érdeklődőről lehetett hallani, ami nem olyan nagy csoda, hiszen Gerzson ha nem is játszott rosszul, de például a 2004-es formájától elmaradt az előző Championship-idényben (együttese osztályozón kivívhatta volna a Premiership-tagságot, de elbukott a Wembleyben a Derby Countyval szemben).

A legutóbbi hetekben azonban az egész világ láthatta, hogy mégis csak Gera Zoltán a legjobb magyar labdarúgó, aki megállná a helyét a Premiershipben. A 47 válogatott meccsén 15-ször eredményes középpályás remekül játszott a világbajnok Olaszország ellen 3-1-re megnyert barátságos mérkőzésen (az aranylabdás Fabio Cannavaro elleni, gólpasszt érő becsúszó labdaszerzését azóta is naponta emlegetik a magyar szurkolók...), majd Bosznia ellen gólt is szerzett 11-esből, és a törököktől elszenvedett 3-0-s vereséget követően is erkölcsi győztes lett belőle élete első - jogtalan - piros lapja ellenére is, mivel még Michel Platini UEFA-elnök is kiállt "ártatlansága" mellett.

A jó formában lévő Gera tehát újfent kapós lehet, és érzik ezt a WBA vezetői is, a Daily Mirror információja szerint ugyanis szerződéshosszabbítási ajánlatot kívánnak a technikás futballista elé tenni.

Ám hogy a többi csapat sem feledkezett meg a légiósról, azt jelzi a fanfc.com írása, amelyben a mindig jól értesült portál a Fulham érdeklődéséről cikkezik. A weboldal Gerát a Premier League-en kívül játszó legjobb angliai futballistának nevezi, és arról ír, hogy a "mágikus magyar" ugyan jól érzi magát a Hawthorns stadionjában, egy első osztályú ajánlatot azért - állítja a fansfc.com - nehezen utasítana vissza.

Gera pályafutásának legszebb momentumai:


Ami a konkrétumokat illeti, a futballoldal szerint Lawrie Sanchez menedzser téltől nem szeretne várni fél évet, míg lejár Gera szerződése, hanem a Bosman-szabály helyett az átigazolási időszakban 3,5 millió fontot letenne a birminghami vezetők asztalára a századik WBA-meccse felé közelítő (95-ször lépett pályára eddig a gárda színeiben) magyar légiós azonnali szolgálataiért cserébe.

Érdemes azonban elolvasni, miképp vélekedett pár napja Gera Zoltánról a 24 csapatos Championshipben jelenleg az előkelő negyedik helyen álló West Brom menedzsere, Tony Mombray.

A tréner szerint éppen azért került jó formába Gera, mert nem kell az állandó átigazolási pletykákkal foglalkoznia. "Úgy vélem, Zoltán egészen kiválóan futballozik a nyári felkészülési meccsek óta. Igazi minőségi labdarúgást nyújt a csapatunk számára" - nyilatkozta Mowbray a klub hivatalos honlapján.

Gera török-magyar utáni nyilatkozata:


A szakvezető így folytatta: "Önbizalommal telve utazott el a válogatott mérkőzéseire, nem is csoda, hogy a magyar gárda elért pár figyelemre méltó eredményt. Végre lenyugodtak az átigazolásával kapcsolatos találgatások, a nyárit megelőző két transzferperiódusban egyik nap ez, másik nap az a csapat érdeklődött iránta, s úgy vélem, ez nem tett jót a játékának, nem tudott teljes erővel a futballra koncentrálni. Azóta viszont csend van körülötte, emiatt 'tisztábbá' vált, csak a focira figyel, és megmutatta, hogy mennyire jó labdarúgó is ő. Az első szezonjáról, amikor a legjobb volt, arról lemaradtam, ám amit most edzőként látok a szemeim előtt, az egy nagyon jó labdarúgó."

Az egykori Fradi-kedvenc az olasz-magyar meccs után a birminghami jövőjéről így nyilatkozott: "Tényleg ingyen igazolható leszek télen? Bevallom, ez cseppet sem érdekel, a West Bromwich Albion alkalmazottja vagyok, ők döntenek a jövőmről, én pedig jól érzem itt magam. Mint mindig, most is csak a következő találkozóra koncentrálok."

A West Bromwich Albion a hét végén 4-0-ra legyőzte az Ipswich Townt, ám a magyar válogatottban két hete szombaton és szerdán is pályára lépett Gera Zoltánt edzője - minden bizonnyal pihentetésképp - még a kispadra sem ültette le.

Juha Pál