Vágólapra másolva!
Válságtanácskozást tart hétfőn az Olasz Labdarúgó Szövetség (FIGC), a rendőrség és a kormány a vasárnapi, halálos áldozatot követelő szurkolói rendbontások kapcsán.

"November 11-e ismét egy fájdalmas és szomorú nap az olasz futball történetében" - mondta Giancarlo Abete, az FIGC elnöke.

Vasárnap a Lazio és a Juventus hívei egy autópálya-pihenőben összecsaptak egymással, az incidens során pedig egy rendőr lelőtte a Lazio egyik drukkerét. A hír hallatán Olaszország-szerte zavargások törtek ki a stadionokban és a futballpályák környékén.

Biztonsági okokból elhalasztották az AS Roma-Cagliari és az Internazionale-Lazio mérkőzést, míg az Atalanta-Milan összecsapás a hetedik percben félbeszakadt. Este több százan megrohamozták a római Olimpiai Stadiont, valamint a szomszédjában lévő Olasz Olimpiai Bizottság (CONI) székházát. A tömeg betörte az épület ablakait, a bent tartózkodók - a biztonsági szolgálat alkalmazottai - pedig elbarikádozták magukat. Korábban az ultrák megtámadtak egy rendőrőrsöt is, autókat és autóbuszokat törtek össze. Az összecsapásoknak több sérültje van.

A klubok képviselőinek és az FIGC vezetőinek azon túl, hogy ki kell tűzniük az elmaradt meccsek időpontját, illetve dönteniük a félbeszakadt rangadó sorsáról, határozniuk kell, képesek-e folytatni a bajnokságot a közeljövőben. Mivel a hétvégén Európa-bajnoki selejtezőket rendeznek, az illetékesek kaptak egy kis időt.

A rendőrség és a kormány is értékeli a helyzetet, és megpróbál az FIGC elöljáróival egyeztetni a biztonságról.