Társoldalunk:

Lemondott az argentinok szövetségi kapitánya

2008.10.17. 9:32

Egy nappal a Chilében elszenvedett kínos vereséget követően lemondott posztjáról Alfio Basile, az argentin labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya.

A szakember az utóbbi időben rengeteg kritikát kapott, mivel sztárokkal teletűzdelt csapatával csak botladozott a 2010-es világbajnoki selejtező sorozatban. A szerdai 10. fordulóban ráadásul nemcsak az 1-0-s vereség, hanem a többek között Lionel Messivel és Sergio Agüeróval felálló együttes nagyon gyenge játéka miatt is újabb támadások érték.

A tréner elhatározását előbb a helyi média közölte, majd az argentin szövetség (AFA) is megerősítette. "Basile személyesen Julio Grondonának, a szövetség elnökének jelentette be távozási szándékát személyes okokra hivatkozva - mondta Ernesto Cherquis, az AFA szóvivője. "A válogatottakat felügyelő bizottság ugyan megpróbálta maradásra bírni őt, de nem tudták meggyőzni."

Alfio Basile ezzel második kapitányságának vetett véget, az első 1990-től 94-ig tartott. Ebben az időszakban kétszer is (1991, 1993) Copa Americát nyert a válogatottal, és kivezette a csapatot az amerikai vébére, ahol a románok elleni nyolcaddöntő jelentette a végállomást a többek között Caniggiával, Batistutával, Redondóval, Simeonéval, Balbóval, Ruggerivel felálló (Maradonát dopping miatt elvesztő) együttesnek. Basile a kiesés után lemondott, és 2006 júliusában tért vissza az albiceleste élére, ahol Jose Pekermant váltotta.

Tavaly a Copa America döntőjébe vezette a válogatottat, amely azonban ott 3-0-s vereséget szenvedett az ősi rivális braziloktól. Az argentin csapat pontvesztései ellenére tíz forduló után a harmadik, továbbjutást érő helyen áll a dél-amerikai vb-selejtező.

Basile lehetséges utódjaként az olimpiai csapatot Pekingben aranyéremig vezető Sergio Batistát, a River Plate-nél edzősködő Diego Simeonét és a San Lorenzót gardírozó Miguel Angel Russót emlegetik. Az új kapitány első megméretése a november 19-i, skótok elleni barátságos találkozó lesz.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK