Vágólapra másolva!
A Barcelona szurkolói maguk sem tudták a nyáron, hogy mire számíthatnak csapatuktól, elvégre a klub az előző két idényben trófea nélkül maradt, a kispadra egy viszonylag rutintalan edző érkezett, az együttestől pedig olyan klasszisok távoztak, mint Ronaldinho és Deco. A szezon kicsit döcögősen is indult a katalánok számára, de az együttes immár remekel, és akad, aki már az új Dream Teamről beszél.

A katalán egyesület 2006-ban még a csúcson volt, hiszen akkor a Frank Rijkaard által vezényelt és Ronaldinho nevével fémjelzett csapat a bajnokságot és a Bajnokok Ligáját is megnyerte, és azt a gárdát szintén a Johan Cruyff-féle együtteshez hasonlították - nem véletlenül, hiszen a klub történetében korábban csak a Dream Teamnek aposztrofált csapat tudta megnyerni a legrangosabb európai kupát még 1992-ben.

Az a Barca egymás után négyszer lett bajnok, Rijkaardék azonban megálltak két aranyéremnél, elvégre a legutóbbi két szezonban egyaránt a Real Madrid végzett a Primera División élén, és a legutóbbi idényben a katalánok 18 ponttal maradtak el a királyi gárdától, teljesítményük csak a harmadik helyhez volt elegendő.

A vezetőség tehát joggal érezte, hogy váltásra van szükség, azonban kevesen gondolták volna, hogy ez ilyen radikális lesz. A kispadra ugyanis nem egy neves szakvezető került, hanem az a Josep Guardiola, aki játékosként a Camp Nou egyik legnagyobb idolja volt, azonban edzői tapasztalata kimerült abban, hogy egy idényen keresztül irányította a klub tartalékjait - akikkel ugyan feljutott a harmadosztályba, de a nagycsapat élére való kinevezése kifejezetten rizikósnak tűnt.

Arról nem is beszélve, hogy a Pep becenevű Guardiola első nyilatkozatában kijelentette, hogy a sztárok közül nem tart igényt Ronaldinhóra, Decóra és Samuel Eto'óra sem. A három játékos közül előbbi kettő elfogadta ezt a döntést, és távozott az egyesülettől, Eto'o azonban inkább harcolni akart a csapatba kerülésért - és ezzel nem csak saját sportemberi nagyságát bizonyította, hanem azt is, hogy Guardiola valóban jó edző, aki képes megváltoztatni korábbi döntését, ha arra van szükség.

Júliusban azonban még úgy tűnt, hogy az új idényben Eto'o sem lesz tagja a Barcának, amely a nyáron nem spórolt az új igazolásokkal: a katalánoknál több pénzt csak a Manchester City adott ki a holtszezonban. A szerzemények többsége pedig nem a támadó részlegbe érkezett, csupán az Arsenaltól megvett fehérorosz középpályásról, Alekszandr Hlebről volt elmondható, hogy offenzív futballista: a többiek vagy hátvédek (Daniel Alves, Gerard Piqué, Martín Cáceres) vagy védekező középpályások (Seydou Keita) voltak, ami jelezte: az új edző úgy véli, hogy leginkább ezen kellene javítani. Tíz forduló után ennek meg is van az eredménye: jelenleg ugyanis a Barca kapta a legkevesebb gólt a Primera Divisiónban (holtversenyben a Sevillávall).

Getty Images

Alekszandr Hleb, a kevés nem saját nevelésű játékos egyike

A fő beszédtéma azonban nem ez, hanem az a tény, hogy a katalánok az ellenfél kapuja előtt is ellenállhatatlanok. A csapat tíz bajnokin 34 gólt lőtt, márpedig a spanyol élvonalban pontosan 50 éve nem volt ilyen eredményes egyesület. Az 1958-59-es idényben a Gentóval, Puskás Ferenccel, Alfredo di Stéfanóval felálló Real Madrid ért el több gólt tíz forduló alatt, a királyi gárda akkor 35-nél tartott.

A spanyol bajnokság történetében ezen kívül még három olyan gárda akadt, amely az első tíz meccsen több gólig jutott, azonban ebből a négy együttesből mindössze egy tudta az adott idény végén megnyerni a bajnokságot! Sőt, a legutóbbi, hasonlóan látványosan és gólerősen futballozó Barca sem tudott aranyérmet nyerni: az 1995-96-os szezonban a Bobby Robson által irányított és Ronaldóval csillogó kék-gránátvörösök tíz forduló alatt csak eggyel értek el kevesebb gólt, mint a mostani csapat, de végül "csupán" ezüstérmesek lettek a Real Madrid mögött.


Ilyenekre képes a Guardiola-banda a 2008-2009-es szezonban

Jelenleg ez persze a legkevésbé sem foglalkoztatja a csapat szurkolóit, akik örömmel látják, hogy kedvenceik vezetik a mezőnyt, máris továbbjutottak a BL-ben, és mindezt rendkívül látványos játékkal teszik. Arról nem is beszélve, hogy a gárdában rengeteg a saját nevelésű labdarúgó, akadt olyan bajnoki, amelyen a kezdő tizenegyből heten is a Barca utánpótlás-iskolájából, a La Masiából kerültek ki. Guardiola, aki jól ismerte a Barca B focistáit, hiszen egy évig velük dolgozott, sokkal jobban bízik az utánpótlásból felhívott játékosokban, akik közül Sergio Busquets már-már alapembernek számít, de Pedrito vagy Víctor Sánchez is többször játéklehetőséget kapott.

Getty Images

Busquets (sárgában) kirobbanthatatlan az új Barcából

Sok saját nevelésű játékos, egy élő legendának számító edző és rengeteg gól - jelenleg valóban minden álomszerűen alakul a Barca hívei számára...