Vágólapra másolva!
Csütörtökön egy válogatott játékos távozott, egy pedig érkezett a Vasas labdarúgócsapatához. Németh Norbert az orosz Tom Tomszkban folytatja, míg Orosz Péter a görög OFI együttesétől tért haza.

A 28 éves Németh Norbert szerződéséről már csak az aláírások hiányoztak: a 28 esztendős támadó középpályás a keddi, moszkvai orvosi vizsgálatokat követően rögtön Szocsiba repült, ahol a pár órával korábban érkezett új csapata edzőtáborozik a március 14-én kezdődő bajnokság előtt.

A Vasas honlapja szerint az átigazolásról csütörtökön egyezett meg az angyalföldi klub az orosz együttessel. A szibériai Tom Tomszk tavaly 13. helyen végzett a 16 csapatos bajnokságban, amelyben idén már három magyar játékos lesz érdekelt: Némethen kívül a Zenitben szereplő balszélső, Huszti Szabolcs és az Amkar Perm védője, Gaál Miklós.

A kétszeres válogatott Németh Norbert 2005 óta szerepelt a Vasasban, korábban futballozott a Honvédban, a Győrben, az MTK-ban és az Újpestben is. 195 magyar élvonalbeli mérkőzésén 42 gólt szerzett.

A Vasas régi-új szerzeménye, a 27 éves Orosz Péter Angyalföldön kezdett el futballozni, ahol az ifjúsági tartalékcsapatáig jutott. Tizennyolc évesen került a magyar másodosztályba a III. Kerületi TVE együtteséhez, majd egy osztállyal lejjebb, a Gázműveknél folytatta. 2001-ben - a Wikipedia szerint - édesapja baráti kapcsolatai révén került az ausztriai Salzburgba, ahol az ötödosztályú SK Saalfelden csapatánál tíz mérkőzésen húsz gólt szerzett, majd a következő teljes idényben összesen 28-at. Az ifjú csatártehetségre a harmadosztályú FC Puch figyelt fel, ahol két szezont töltött el, és összesen 41 gólt szerzett.

A harmadosztályban ellenállhatatlan magyar csatár hamar az érdeklődés középpontjába került és számos osztrák élvonalbeli labdarúgócsapat kereste fel, míg végül 2005 nyarán a Bodnár Lászlót is a soraiban tudó osztrák bajnokhoz, a Red Bull Salzburghoz szerződött.

A Salzburgnál töltött első szezonja során a cseh válogatott Vratislav Lokvenc, a Bayern Münchenből érkezett Alexander Zickler és a korábbi osztrák gólkirály Christian Mayrleb mellett csak egy mérkőzésen lépett pályára, többnyire az SV Austria Salzburg amatőrcsapatában jutott szerephez.

A nagy áttörést a 2006-2007-es bajnoki évad sem hozta meg, bár többször bekerült a Lothar Matthäus edzette osztrák klub keretébe - többek között kezdőként lépett pályára a Valencia elleni UEFA-kupa-mérkőzésen -, ám mindösszesen 5 bajnokin szerepelt, és csak az SV Pasching elleni mérkőzésen talált be.

2007-ben a szintén osztrák FC Wacker Innsbruck szerződtette, ahol már sikerült megcsillogtatnia gólérzékenységét, 33 mérkőzésen 9-szer vette be az ellenfelek kapuját.

A csatárgondokkal küzdő magyar válogatott akkori szövetségi kapitánya, Várhidi Péter is felfigyelt rá, és meghívta a Szlovénia ellen készülő keretbe. A 2008. március 26-ai barátságos találkozón - melyen a válogatott 1-0-s vereséget szenvedett - Orosz a 63. percben Priskin Tamás cseréjeként debütált, majd 2008. május 24-én és május 31-én már az Erwin Koeman irányította csapatban is lehetőséget kapott Görögország, illetve Horvátország ellen.

Ausztriából 2008-ban némiképp váratlanul Görögországba igazolt az OFI Krétához, ahol mindössze egy mérkőzésen lépett pályára: tavaly november 12-én egy görög kupameccsen, ám ezen is csak csereként játszott 65 percet a másodosztályú Agrotikosz Asterasz ellen. Télen elhagyta a klubot, mivel öt hónapos bérrel tartozott neki az OFI, s bár a belga Charleroi csapatánál is próbálkozott, végül a Vasas lett a végállomás.