Társoldalunk:

Bild: az Újpest az egyik érintett a bundaügyben

2009.11.21. 19:53

Német sajtóértesülés szerint az Újpest az egyik magyar csapat, amely érintett az európai labdarúgás történetének eddigi legnagyobb bundabotrányában. A pénteki bejelentés alapján 13 magyarországi, első osztályú találkozó is szerepel a több mint 200, manipulált végeredményű mérkőzés között. A Bild szombaton úgy fogalmazott: az NB I-ből többek között az Újpest érintett.

A fogadási megvesztegetések kilenc országra terjedtek ki, a listán Németország, Belgium, Svájc, Horvátország, Szlovénia, Törökország, Ausztria, Bosznia-Hercegovina és Magyarország szerepel. Állítólagos megvesztegetések történtek három Bajnokok Ligája- és 12 Európa Liga-mérkőzésen is. A gyanúsítottak száma meghaladja a 200-at.

A magyar klub hivatalos közleményben határolódott el az ügytől. "Kijelentjük, hogy az Újpest FC, mint klub semmilyen szinten nem kapcsolható össze az úgynevezett nemzetközi fogadási botránnyal, továbbá a mérkőzések manipulálásával. Felhívjuk mindenki figyelmét, hogy egyetlen magyar mérkőzést nem neveztek meg konkrétan, így jelenleg még az sem állítható, hogy olyan mérkőzés is a vizsgálat tárgyát képezi, amelynek az Újpest FC volt az egyik résztvevője. Az eddigi médiahíradások nyomán csak annyit tudunk megállapítani, hogy nem klub- és bajnokság-specifikus ügyről van szó, mivel a hírek szerint UEFA által rendezett mérkőzések és játékvezetők is érintettek. Miután klubunkhoz semmiféle hivatalos értesítés nem érkezett, érdemi reakció az Újpest FC-től nem is várható. Amíg érdemi, tényszerű információ a vizsgált, állítólagosan magyar érdekeltségű mérkőzésekkel kapcsolatban nem lát napvilágot, klubunk nem kíván többet a német bulvárlap híreszteléseivel foglalkozni. Amennyiben klubunk hivatalos felkérést kap az ügyben annak tisztázására, készek vagyunk együttműködni az európai és a magyar szövetséggel, illetve az illetékes hatóságokkal. Az Újpest FC célja természetesen nem is lehet más, mint a játék tisztaságának megőrzése és a sport szellemiségének tiszteletben tartása. Ezúton kívánunk elhatárolódni a német bulvárlap eljárásától - amellyel kapcsolatos jogi lépések megtételéről később döntünk -, és arra kérünk mindenkit, hogy ne legyen partner klubunk nevének besározásában" - áll a klub közleményében.

A Bild összeállítása szerint a kilenc országban vizsgálódnak, s bár kevés csapatot nevez meg a lap, az Újpest valóban ott szerepel.

Németország: 44 másodosztályú mérkőzés (többek között a Nürnberg-Osnabrück és az Augsburg-Osnabrück összecsapás), 3 harmadosztályú találkozó, 18 meccs a Regonalligából (főleg a Köln II vereségei), 5 Oberliga-találkozó, 2 U19-es válogatott mérkőzés
Belgien17 Spiele der 2. Liga (u.a. Namur - Charleroi, Namur - Leuven)

Svájc: 22 másodosztályú mérkőzés (pl. Yverdon-Thun, Gossau-Genf), 6 felkészülési mérkőzés (pl. FC Sion-Travnik, Neuchatel-Travnik)

Ausztria: 11 első- és másodosztályú találkozó

ForrA!s: Bild.de

Az Újpest neve megtalálható a Bild oldalán

Magyarország: 13 élvonalbeli meccs (pl. az Újpestnél)

Szlovénia: 7 élvonalbeli találkozó (pl. Party Ptju-Lendava)

Horvátország: 14 élvonalbeli mérkőzés

Bosznia-Hercegovina: 8 élvonalbeli összecsapás

Törökország: 29 élvonalbeli mérkőzés (pl. Hacettepe-Koacelispor), illetve a Trabzonspor-Antalyaspor kupameccs

KAPCSOLÓDÓ CIKK