Társoldalunk:

Legyőzte a Debrecent, de kiesett a Liverpool

2009.11.24. 20:12

Herczeg András, a Debreceni VSC vezetőedzője úgy döntött, Varga József ezúttal csak a kispadon kapott helyet, Mirsad Mijadinoski pedig először lép pályára a Bajnokok Ligájában. "Varga a BL- és a bajnoki összecsapások mellett a felnőtt és az U21-es válogatottban is szerepelt, rengeteg mérkőzés van a lábában, emiatt a fáradtság jelei látszanak rajta" - indokolta a védekező középpályás kihagyását Herczeg a DVSC-TEVA hivatalos honlapján. Mijadinoskit a nyáron igazolta a hajdúsági alakulat, s a svájci-macedón védő eddig egyetlen NB I-es találkozón, a Kecskemét ellen kapott szerepet.

A másik oldalon a sérült Fernando Torrest a francia David Ngog helyettesítette.

A Loki 20.04 perckor jött ki melegíteni, piros melegítőfelsőben, fehér sortban - ugyan csak a nézők 40 százaléka érkezett be eddig a stadionba, de rendesen megéljenezték a Lokit. A Liverpoolból elsőként Reina és Cavalieri kapus érkezett, 20.10-kor Gerrard vezetésével jöttek a társak. A Loki-drukkerek kicsit fütyültek, a szektornyi Liverpool-fan ünnepelt, az látszik, hogy ide nem azok jöttek el, akik miatt színházi hangulat van az angol meccseken.

A debreceni játékosok bemutatásánál az a Dombi kapta a legnagyobb ovációt, aki csak a kispadon foglalt helyet. A Liverpool-drukkerek, ahogy az angolok általában, tisztelik a hagyományokat, így a mostani mérkőzés kezdete előtt hat perccel elénelték a klub himnuszát, a You'll never walk alone-t.

A stadion kivetítőjén érdekes dolgokat mutattak a rendezők. Emlékeztettek a Liverpool eddigi legnagyobb kupagyőzelmére, 1974-ben a KEK-ben a Vörösök 11-0-ra verték a norvég Strömsgodset csapatát, hogy ezzel mire céloztak a keddi meccs előtt, azt nehéz eldönteni. Az angoloktól várnak ilyen nagy arányú győzelmet? Cristiano Ronaldo és Kaká egy Budapestet népszerűsítő reklámfilmet vezetett fel, majd a magyar fővárosról mutattak néhány csodaszép felvételt.

Első félidő:

A Debrecen kezdte a mérkőzést, de egyértelműen a Liverpool lépett fel támadólag. A szokásoknak megfelelően gyors gólt hozott össze a Debrecen védelme. Fabio Aurelio jobboldali szögletét a hosszú saroknál Carragher visszatette, s a berobbanó N'Gog a bal sarokba pöccintett (0-1).

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Nézzen még képeket a mérkőzésről!

A 2008-ban olimpiai bajnok, kenus Vajda Attila az ötödik percben érkezett meg a lelátóra, s szomorúan konstatálhatta, máris vesztésre áll a Loki.

Kicsit bátortalanul játszott a Debrecen, Herczeg András nem véleletlenül dühöngött a technikai zónában, bátrabb letámadásra kérte játékosait. A  Puskás-stadion közönsége meglepően csendesen szemlélte a mérkőzést, amire még a korai gól sem lehet mentség, hiszen a Lyon és a Fiorentina ellen is gyorsan kapitulált a magyar bajnok, mégis hallatta a hangját a publikum. Most viszont az angolok kapuja mögött szurkoló ultrákat leszámítva a többiek némán ültek a helyükön.

Amikor Fabio Aurelio beadása után Kuyt lábai között elgurult a labda, az [origo] tudósítója mögött drukkoló nő meg is jegyezte, "látjátok, ezért nagy szerencse, ha görbe egy férfinak a lába!"

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Nézzen még képeket a mérkőzésről!

A 24. percben Rudolf jobbról lőtte élesen középre a labdát, Czvitkovics csak cipője orrával érte el, így nem tudta átvenni, odalett a lehetőség. Coulibaly, Ramos és Varga József közben elkezdett melegíteni.

A 28. percben N'Gog egy gyors csel után középről lőtt, Poleksicet nagyon meglepte, mert középre ütötte csak ki a labdát, szerencséjére Szélesi jól takarított. A 30. percben kétszer is ünnepelt a közönség, előbb Reina kajlára sikerült felszabadítórúgása váltott ki nagy ovációt a nézőkből, majd a másik meccs részeredménye, a firenzei vezetés ugyanis azt jelenti, hogy hiába vezet a Liverpool, egyelőre kiesésre áll. Hiába, legszebb öröm a káröröm...

A 33. percben Bodnár jobb oldali beadását Rudolf Glen Johnson szorításában fejelte jócskán a bal kapufa mellé. Hat perc múlva N'Gog 16 méteres lövését bravúrral tolta ki a léc alól Poleksic.

A félidő 1-0-s Liverpool-előnnyel zárult. "Az ellenfél nagy ritmust diktált, nagyon ránk jöttek. Pontrúgásaik veszélyesek, figyelni kell, többet kellene megtartanunk a labdát. Sajnos jelen pillanatban ez a különbség a két csapat között" - sommázta az első 45 percet Herczeg András.

Második félidő:

Nem cseréltek a szakvezetők egyik oldalon sem, ami főleg magyar részről tűnt meglepetésnek. Az első valamirevaló helyzetre az 56. percig kellett várni, amikor Mészáros tisztázott Carragher elől. Három perc múlva Gerrard lövését védte Poleksic. (A 31:69 százaléknyi labdabirtoklás egyértelműen mutatta, csupán egy csapat volt a pályán.)

A Liverpool-szurkolók eléggé lecsendesedtek a második félidőre, egy magyar drukker pedig megjegyezte: "Közülük néhány dokkmunkásnak több füle van, mint foga."

A 62. percben cserélt a Loki, Szakály helyére Coulibaly érkezett, de Dombi is elment melegíteni. Két perc múlva Kuyt beadását Lucas alig-alig csúsztatta a jobb kapufa mellé. (A Poleksic mögött tucatnyi magyar zászlót lengető Loki "B közép" a 63. perc tájékán még bízott a pontszerzésben, négy fülsüketítő "Mindent bele!" felkiáltással kezdték biztatni a kedvenceket.)

A 67. percben majdnem bejött a csere, de Coulibaly gyatra labdával próbálta indítani a teljesen üresen ácsingózó Rudolfot. Egy perc múlva Gerrard lőtt 17 méterrel a kapu mellé, majd Rudolf szólózott a 16-osig, ott nagyot esett, de a játékvezető szabályosnak minősítette a szerelést. (A 75. percben Vajda Attila is elment...)

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Nézzen még képeket a mérkőzésről!

Miután Rudolf másodszor került úgy földre, hogy a bíró nem fújt, a debreceni drukkerek meg is találták a bírót, se átköltve élnekelték neki a Fradi-szurkolók kedvenc Újpest-gyalázó rigmusát.

A 78. percben Fabio Aurelio szögletére Carragher érkezett, s kicsivel fejelt a kapu mellé. Közben a közönség tombolni kezdett, jött a kedvenc Dombi Tibor, aki egyből kiváló labdát is adott Coulibalynak, lövését azonban elvetődve fogta Reina. A 81. percben Rudolf majdnem az oldalvonaltól lőtt a rövid felső sarokra, Reina bravúrral mentett. Válaszul Mascherano lőtt távolról, Poleksic védett.

Gyenge ez a Liverpool - szólt egy hang mögöttünk, több szektorból pedig elindultak haza az emberek. A 85. percben Czvitkovics 30 méteres szabadrúgásból lőtt magasat. A kétperces hosszabbítás utolsó másodpercében Coulibaly 8 méterről megszerezhette volna a pontot jelentő gólt, de lövését Reina bravúrral védte.

Maradt a 0-1, a Liverpool hozta a kötelezőt, a Debrecen továbbra is álmodik csak a BL-pontról. A mérkőzés végén Carrager kidobta a mezét egy ötéves forma kisfiúnak, a Loki-tábor szokás szerint elénekelte a Himnuszt, amelynek az elejére a helyi műsorközlő jó érzékkel rákevert valami zenét. A Liverpool-tábor nagyon sportszerűen megtapsolta a magyarokat, a csapatot és a szurkolótábort egyaránt, majd a levezetni visszatérő angolokkal ünnepelt, s keretbe foglalva a meccset, megint elénekelte a "You'll never walk alone-t"

A Debrecen-táborban kisebb balhé akadt, mert a stadion összes narancssárga mellényes biztonsági embere odasereglett, de megoldották a helyzetet.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK