Vágólapra másolva!
Szerda este először találkozik egymással a Bajnokok Ligájában az Internazionale és a Chelsea. A felek már az első randevú előtt is jól ismerik egymást, edzőik révén: a Chelsea trénere, Carlo Ancelotti nyolc évig dolgozott az Inter városi riválisánál, míg a kék-feketék edzője, José Mourinho állítja: korábban ő tette le a Chelsea újkori sikereinek alapjait. A nap másik nyolcaddöntőjében a CSZKA Moszkva a Sevillát fogadja.

A Bajnokok Ligája jelenlegi kiírása előtt a Chelsea-t és az Internazionalét is a végső győzelemre esélyesek közé sorolták, de most már tudjuk, az egyik csapat még a legjobb nyolc közé sem jut el. Még egyik együttes sem nyert BL-t (igaz, az Inter a BEK-et kétszer is elhódította), és mindkét klub azzal a céllal szerződtette jelenlegi edzőjét, hogy irányításával felérjen a csúcsra. A milánói és a londoni csapat összecsapását az edzők párviadalaként is fel lehet fogni, azért is, mert mind a két szakember kiválóan ismeri a másik együttest.

Ancelotti: Grant eljutott a BL-döntőbe, Mourinho nem

Az Inter vezetőedzője, José Mourinho éveken keresztül dolgozott a Chelsea-nél, vele kezdődött a londoniak újkori sikerkorszaka. A portugál, rá jellemző módon, ezt nem győzi hangsúlyozni. "A mai Chelsea annak köszönheti sikereit, amit én építettem fel. Történelmet írtam a Stamford Bridge-en, előttem ugyanis nem megfelelő játékosokat igazoltak, én viszont odavittem Ricardo Carvalhót és Paulo Ferreirát, mert jól ismertem őket, és szükségem volt rájuk" - jelentette ki a nem éppen szerénységéről híres Mourinho, aki a Chelsea jelenlegi keretének nagy részével együtt dolgozott.

Kollégája, Carlo Ancelotti ugyan soha nem dolgozott az Internél, de nyolc évig irányította a városi rivális AC Milant, és ilyen minőségében rengeteget meccselt az Inter ellen. Ráadásul nem éppen jó a viszonya Mourinhóval, még ha elmondása szerint tiszteli is a portugált. "Mourinho nem a barátom, és nem érdekel, hogy miként kommunikál a sajtóval - szerintem gyakran értelmetlen dolgokat mond. Én inkább a munkára koncentrálok. Jól ismeri a Chelsea-t, én jól ismerem az Intert, szóval a meccsen nem sok meglepetés várható" - jelentette ki Ancelotti, aki azért nem állta meg, hogy ne kommentálja a portugál fenti kijelentését: "A klubnak Mourinho távozása után is remek szezonja volt, Avram Grant BL-döntőbe vezette a csapatot, ami Mourinhónak nem sikerült."

Mindkét edzőnek a balhátvéd posztja okoz problémát. A londoniaknál Ashley Cole és Jurij Zsirkov sérült, az alaphelyzetben jobbhátvéd, de a másik oldalon is bevethető Paulo Ferreirát pedig be sem nevezték a BL-re. Így aztán a védelem bal szélén alighanem a brazil Belletti szerepel majd, mivel Ancelottinak nincs más alternatívája. Az Internél a balhátvédek közül Davide Santon és Cristian Chivu sem egészséges, így a keret jolly jokerének számító Javier Zanettié lehet a poszt - így viszont az argentin nagyon hiányozna a középpályáról, ahol a londoniak olyan klasszisokat tudnak felvonultatni, mint Michael Ballack, Frank Lampard vagy Florent Malouda. A milánóiaknál minden bizonnyal Sulley Muntari is szerepel majd ebben a csapatrészben. A csatársor mindkét oldalon bombaerős, bár a Chelsea elefántcsontparti támadója, Didier Drogba egyértelműen jobb formában van, mint az Inter kameruni klasszisa, Samuel Eto'o: Drogba a legutóbbi öt bajnokin hatszor volt eredményes, míg Eto'o idén még nem tudott betalálni.

A műfűben és a hidegben bíznak Moszkvában

A milánói találkozó kezdetére a nap másik meccse már véget is ér, hiszen a CSZKA Moszkva-Sevilla összecsapást közép-európai idő szerint két órával korábban rendezik. Az orosz együttes számára ez lesz az első tétmérkőzés december 8. óta, amikor a BL-ben 2-1-re legyőzte a török Besiktast, és kiharcolta a legjobb 16 közé jutást. A moszkvaiak Spanyol- és Törökországban edzőtáboroztak, és abban bíznak, hogy a hazai pálya előnyét maximálisan ki tudják majd használni: a meccset a Luzsnyiki-stadionban, műfüvön rendezik, Moszkvában pedig fagypont körüli hőmérséklet uralkodik.

Az orosz védő, Vaszilij Berezuckij persze óva intett attól, hogy csapattársai túlságosan elbízzák magukat. "Nagy hiba lenne azt gondolni, hogy a spanyolok majd elesnek a csúszós talajon, és mi begyalogolhatunk a labdával a kapuba" - mondta a hátvéd, akinek ikertestvére, Alekszej is ott lehet a csapatban, miután letöltötte egy mérkőzésre szóló eltiltását, amit azért kapott, mert doppingvétségen érték Szergej Ignaseviccsel együtt. A fiatal középpályás, Alan Dzagojev szereplése ugyanakkor sérülés miatt kétséges. Ha Dzagojev nem játszik, akkor a CSZKA-ban a helyén bemutatkozhat a télen szerződtetett japán Honda Keiszuke. Ami a Sevillát illeti, a spanyolok nem számíthatnak Luís Fabianóra és Diego Capelre, viszont a mali csatár, Frédéric Kanouté vállalni tudja a játékot.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, első mérkőzések:
18.30: CSZKA Moszkva - Sevilla
20.45: Internazionale - Chelsea

www.global-soccer.eu