Vágólapra másolva!
Az angol válogatott rendkívül magabiztosan jutott ki a vébére, és a dél-afrikai tornán a végső győzelemre is esélyes csapatok közé sorolják. Fabio Capellónak azonban jelentős problémát okoz, hogy egyik kulcsembere, Gareth Barry sérüléssel bajlódik, és lehet, hogy kimarad a 23 fős keretből, ami akár a taktika újragondolására is késztetheti a szakembert.

A Manchester City középpályása a selejtező során mindössze egyetlen találkozóról hiányzott, azaz rendkívül fontos láncszem volt az angol válogatottban. Ő biztosította ugyanis a stabilitást a középpályán: Capello a 4-4-2-es játékrendszerben Barryre bízta a védekező feladatokat, általában ő volt az egyetlen középpályás, akinek elsősorban a labdaszerzés, illetve az ellenfél támadásainak megállítása volt a dolga.

Mindennek köszönhetően Frank Lampard szabadabban játszhatott, míg Steven Gerrard a bal szélen kapott helyet, ahonnan befelé húzódva támogathatta a támadásokat, ezzel egyben helyet nyitva a balhátvéd Ashley Cole-nak.

Labdaszerző középpályás nélkül

Igen ám, de Barry a bajnokság utolsó előtti mérkőzésén, a Tottenham Hotspur ellen bokaszalag-húzódást szenvedett, ami bizonytalanná tette szereplését a világbajnokságon. Capello mindig is hangoztatta, hogy csak teljesen egészséges futballistákat vesz számításba, így még annak a lehetősége is felmerült, hogy az előzetes, 30-as keretből is kihagyja Barryt.

Erre végül nem került sor, mivel a középpályás előbbre hozta az orvosi vizsgálatának időpontját: eredetileg május 30-án lett volna a következő kontrol, ám mivel Capellónak június elsején kell leadni a végleges kereteket a FIFA-nak, ez túl későinek tűnt.

A játékost kedden nézik meg ismét az orvosok, így a szakvezető őt is nevezte a bővebb keretbe, azonban még mindig nem biztos, hogy Barry ott lehet a vébén.

"Ha Barry egészséges, velünk jön. Ha nem, otthon marad" - jelentette ki Capello.

A keretben azonban nincsen még egy hasonló típusú középpályás: az erre a feladatra legalkalmasabb Owen Hargreaves nem épült fel a vébére, Michael Carrick pedig, bár szintén védekező középpályás, más felfogású labdarúgó, nem annyira ütközéssel, test-test elleni küzdelemmel szerez labdát, hanem kiváló helyezkedésének köszönhetően. Barrynak tehát nincs megfelelő pótlása a keretben, ami nem kis dilemmát okoz Capellónak, ennek ellenére várhatóan Carrick vagy James Milner (Aston Villa) léphet Barry helyére.

A BBC értesülései szerint az olasz szakember amolyan B tervként azt fontolgatja, hogy egy új taktikai formációt is kipróbál: úgy véli, a 3-5-2-es felállás megfelelő alternatíva lehet az angolok számára.

Rómában már bevált

Ugyan szövetségi kapitányként ezt a játékrendszert Capello még nem alkalmazta, de nem ismeretlen számára, hiszen amikor az AS Roma edzője volt ezt játszatta csapatával. Akkor a rómaiak bajnokságot nyertek, és a három középhátvédes játékrendszer a 2002-es világbajnokságon a brazilok számára is sikert hozott. A két együttesben közös volt, hogy a jobb oldalon Cafú futballozott, a rómaiaknál a bal szélen Vincent Candela, a braziloknál pedig Roberto Carlos szerepelt. Az angol válogatottnak azonban a 3-5-2 nem vált be, amikor legutóbb kipróbálta: az előző szövetségi kapitány, Steve McClaren a horvátok elleni idegenbeli Eb-selejtezőn (2-0-s vereség) alkalmazta ezt a játékrendszert még 2006-ban.

Forrás: AFP

A kulcsszerepeket a 3-5-2-es szisztémában a szélső középpályások játsszák, akik tulajdonképpen két poszton futballoznak: labdabirtoklásnál szinte szélsők, azonban ha az ellenfél támad, akkor vissza kell zárniuk szélsőhátvédnek - ilyenkor a taktikai séma akár 5-3-2-ként is felírható.

Capellónak mind a két oldalon rendelkezésére áll olyan játékos, aki képes ennek a feladatnak a végrehajtására: a balon Ashley Cole, a jobbon pedig Glen Johnson, akik klubcsapatukban szélsőhátvédet játszanak, de rengeteget mennek fel a támadásokkal. A veszélyt az jelenti, ha fent ragadnak, hiszen ez esetben a megfelelő oldalon szereplő középhátvédnek kell oldalra húzódnia, és egy gyors szárnyváltással, keresztlabdával a védelem kijátszható.

Ami a középső védőket illeti, Capellónak nincsenek gondjai: az új szisztémában az eredeti, 4-4-2-es felállásban a védelem tengelyében futballozó Rio Ferdinand és John Terry mellett a szezont remek formában záró Ledley King is bekerülhet a kezdő tizenegybe. Jamie Carragher váratlan meghívása szintén arra utalhat, hogy Capello a háromhátvédes játékrendszert fontolgatja, hiszen a liverpooli bekk számára középső védőként sem szokatlan, hogy kihúzódjon a szélre - elvégre többször is jobbhátvédként vették számításba klubjában.

Barry pótlására azonban adódik egy másik lehetőség is, amelynél a játékrendszert sem kell módosítani. King ugyanis karrierje során többször is játszott védekező középpályásként a Tottenham Hotspurben, és remek ütemérzékét, szerelőképességét egy sorral feljebb is kiválóan tudná kamatoztatni.

Mexikó ellen még nem

Hétfő este Mexikó ellen mindenesetre a szerkezettel nem kísérletezett Capello: King játszott ugyan (éppen az ő góljával szerzett vezetést Anglia), de hátvédként, továbbá játszott Glen Johnson is, de nem sokat zárkózott fel a támadásokkal, azaz maradt a hagyományos 4-4-2.


Anglia Glen Johnson, Ferdinand, King, Baines védőnégyessel vonult a gyepre, s Capello később is csak posztokra cserélt, a 4-4-2-es (más olvasatban 4-3-1-2-es) felállást mindvégig változatlanul hagyta. Az utolsó felkészülési mérkőzést vasárnap, Japán ellen vívják az angolok.

www.global-soccer.eu