Vágólapra másolva!
Feczesin Róbert és Szabics Imre is remek formában van, sorban lövik a gólokat a bajnoki hajrában. A Bresciából az Ascolinak kölcsönadott Feczesin ennek ellenére távol van a magyar válogatottól, az osztrák bajnoki listavezető Sturm Graz magyar csatára azonban felkeltette Egervári Sándor szövetségi kapitány érdeklődését. Szabics 2006 óta nem szerepelt a nemzeti csapatban, amely szerinte nem mindig állt mellette, pedig ő mindent megtett a válogatottért. Sértettsége ellenére a korábbi ferencvárosi kedvenc azonnal jönne, ha Egervári hívná őt, akárcsak Feczesin, aki szerint azért kerülhetett ki a pikszisből, mert az olasz másodosztályban játszik, pedig úgy véli, ez a mezőny sem gyengébb a Champoinshipnél vagy az osztrák ligánál.

Szalai Ádám sérülése óta csatárgondokkal küzd a magyar labdarúgó-válogatott, a legutóbbi két Európa-bajnoki selejtezőn, a hollandok elleni mérkőzéseken Rudolf Gergely nem mozgott rosszul, ám Priskin Tamás és Tököli Attila az erősebb ellenfelekkel szemben eddig nem volt képes meccseket eldönteni.

Közben Olaszországban és Ausztriában szórják a gólokat a magyar csatárok, Feczesin Róbert a Serie B-s Ascoliban a tavasszal már a negyedik gólját lőtte, és a csapat egyik legjobbja lett, Szabics Imre pedig egész szezonban remekül játszik az osztrák listavezető Sturm Grazban, a legutóbbi öt bajnokiján négy gólt szerzett, az idén pedig öszesen kilenc találatnál és ugyanennyi gólpassznál jár.

"Olyan közegbe kerültem, ahol megbecsülnek, és ez látszik a teljesítményemen is" - mondta az [origo]-nak a 26 éves Feczesin Róbert, aki a télen került kölcsönbe a Bresciától az Ascoliba.

"Fiatal csapatunk van, ezért is hárul rám nagy teher, de ez édes teher, szeretek így játszani. A csapatnak is jól megy az utóbbi időben, a kiesés elkerülése a célunk, de annyira kicsi a különbség a csapatok között, hogy fordulóról fordulóra változhat a helyzet. Mi például három pontra lennénk a rájátszást érő helytől, ha nem vontak volna le tőlünk pontokat, ráadásul, ha jól tudom, a héten újabb egy pontot fognak levonni" - utalt Feczesin arra, hogy az Olasz Labdarúgó Szövetség a klub tartozásai miatt folyamatosan bünteti őket. A csatár ugyanakkor azt mondja, hogy ők nem érzik a gondokat, a fizetésüket mindig időben és pontosan megkapják, a magyar viszonyokhoz képest így is sokkal rendezettebbek a körülmények.

Feczesin 2008 novemberében volt utoljára válogatott, azóta nem keresték őt a nemzeti csapattól. "Egy szót sem beszéltem Egervári Sándorral azóta, hogy ő lett a szövetségi kapitány. Folyamatosan lövöm a gólokat, a mezőny legjobbja vagyok, de nem tudtam kiérdemelni a meghívót. Lehet, hogy azért, mert az olasz másodosztályban játszom, de nem hiszem, hogy ez a bajnokság gyengébb lenne, mint az angol másodosztály vagy az osztrák bajnokság" - nyilatkozta Feczesin, majd hozzátette, hogy természetesen azonnal jönne, ha hívná őt Egervári Sándor.

Az említett osztrák bajnokság listavezetőjénél szerepel Szabics Imre, és bár még ő sem kapott meghívót, a szövetségi kapitány jövő héten szerdán, a bajnoki döntőnek is beillő Sturm Graz-Austria Wien találkozón a helyszínen tekinti meg a 30 éves csatár produkcióját. A válogatott szakmai stábjának két tagja, Kenyeres Imre és Csábi József áprilisban a Rapid Wien-Sturm Graz rangadón már megnézték Szabicsot, aki a 2-0-s győzelemből góllal és gólpasszal vette ki a részét.

"Nem tudtam róla, hogy ott vannak a lelátón, és arról sem tudok, hogy a kapitány bármikor is kiutazna Ausztriába, hogy megnézzen engem" - mondta kérdésünkre a graziak egyik legjobbja, aki a Málta elleni kínos, 2-1-es vereség alkalmával volt utoljára válogatott, még 2006 októberében.

Forrás: MTI/Földi Imre
Szabics 21 meccsen 9 gólt szerzett a válogatottban

"Soha nem azért játszottam a válogatottban, mert megelőlegezett bizalmat kaptam volna, mindig rászolgáltam a teljesítményemmel, huszonegy meccsen kilenc gólt szereztem. A legjobb magyar játékosnak választottak 2003-ban, 22 évesen, nem hiszem, hogy három évvel később rosszabb játékos lettem volna, mégsem számoltak már velem. Fontos lett volna abban az időszakban a karrierem szempontjából, hogy a válogatottban is játsszak, talán akkor most nem itt tartanék, de nem állt ki mellettem a magyar válogatott, pedig megérdemeltem volna."

Sérelmei ellenére Szabics most is szívesen csatlakozna nemzeti csapathoz. "Számomra mindig is nagy értéket képviselt a válogatott, még Gellei Imre kapitánykodása alatt előfordult, hogy meghívtak, a Sturm Graz vezetői nem akartak elengedni, és azt mondták, hogy ha elmegyek, akkor felbontják a szerződésemet. Nem érdekelt, és játszottam a válogatottban, amikor visszamentem a klubomhoz, elbocsátottak, és három hónapig nem volt szerződésem" - mesélte Szabics.

Arra a kérdésre, hogy szerinte helye lenne-e a mai válogatottban, a csatár így válaszolt: "Ha valaki megnézi a mutatóimat, hogy az utánpótlás és a felnőtt válogatottban, a külföldi bajnokikon és a nemzetközi kupákban mennyi mérkőzésen mennyi gólt szereztem, és azt összeveti azokkal a mutatókkal, amelyekkel a keret jelenlegi csatárai rendelkeznek, akkor ez nem kérdés."

Légióskörút: Korcsmár, Tőzsér, Juhász, Hajnal, Stieber, Szabics és Bogdán, esetleg Németh a célkeresztben

Egervári Sándor a magyar szövetség hivatalos honlapján vezetett blogjában részletesen beszámolt arról, hogy a következő időszakban mely játékosok teljesítményét tekinti meg a helyszínen a válogatott szakmai stábja.

"A hétvégén Kenyeres Imre Oslóba utazik, hogy megnézze Korcsmár Zsoltot, míg én Csábi József és Gelei Károly technikai igazgató társaságában csütörtökön indulok útnak. Autós túránk első állomása Luxemburg lesz, ahol technikai jellegű megbeszélésekre kerül sor: megnézzük a meccsnek otthont adó stadiont, a szállodát, illetve egyeztetünk az edzéslehetőségekről is a helyiekkel. Hatodikán utazunk tovább Genkbe, ahol a hazai Racing és az Anderlecht bajnokiját nézzük meg, ezen a találkozón Tőzsér Dániel és Juhász Roland játékára is nagyon kíváncsi vagyok, reményeim szerint mindketten kezdők lesznek a mérkőzésen. Másnap Stuttgartba autózunk, ahol a formában játszó Hajnal Tamást nézzük meg.

Vasárnap egy olyan játékosról szerezhetünk személyes tapasztalatokat, aki eddig még sosem volt a felnőtt keret tagja: a Düsseldorf és az Aachen másodosztályú bajnokiján az ugyancsak remek formában játszó, és az utóbbi hónapokban csapata kulcsemberévé váló Stieber Zoltánt nézzük meg. Hazaérkezésünk után két nappal Kenyeres Imrével és Csábi Józseffel Ausztriába utazunk, és megnézzük az osztrák bajnokság első két helyezettjének rangadóját, a Sturm Graz-Austria Wien meccset. Szabics Imre lesz a célkeresztben, őt kollégáim korábban már látták élőben játszani, és rendkívül jó véleménnyel voltak teljesítményéről, most saját szememmel is meggyőződhetek a formájáról. Mivel Priskin Tamás sérülése az orvosi szakvélemények szerint nem jön rendbe a válogatott soros mérkőzései előtt, fontos, hogy gondoskodjunk a helyettesítéséről.

Ezt követően is folytatódik a légiósok megfigyelése, Andrusch József 14-én Angliába utazik, ahol a Blackpool-Bolton mérkőzésen jó esély mutatkozik Bogdán Ádám játékára, a jelek szerint fiatal kapusunk több szerepet kaphat klubjában a bajnokság hajrájában. Tervben van még egy esetleges görögországi utazás is, május 18-án a Panathinaikosz és a Volosz találkozóján Németh Krisztiánt szeretném szemügyre venni, de ez a túra csak akkor valósul meg, ha jó esély látszik a támadó szereplésére. Ezek után még egyszer összegezzük kollégáimmal a tapasztalatokat, és várhatóan május 20-án hirdetem ki azt a keretet, amely júniusban elutazik a luxemburgi és a San Marinó-i mérkőzésekre."