Társoldalunk:

Camacho Zico ellen küzd Ázsiában

2011.09.10. 10:56

Volt időszak, amikor a magyar szakemberek kifejezetten keresettek voltak a Közel-Keleten, manapság azonban a tehetős ázsiai szövetségek már sztáredzőkből válogatnak, ha szövetségi kapitányt keresnek. Jelenleg a kontinensen dolgozik többek között Zico, Queiroz, Zaccheroni, Camacho és Rijkaard is - mindannyian a 2014-es vébére szeretnének kijutni.

Ázsiában már csak 20 válogatott van versenyben a 2014-es világbajnokságon való részvételért. A kvalifikációs sorozat harmadik körébe bejutott csapatokat öt darab négyes csoportba osztották, mindenhonnan az első kettő jut majd tovább az utolsó fázisba. Az első két fordulón már túl is vannak a csapatok, és az első szövetségi kapitány áldozata is megvan a selejtezőnek, hiszen az Arab Emírségekben két vereség után menesztették Srecko Katanecet. A szlovén távozása után is maradt bőven külföldi szakember a kontinensen, a többi tizenkilenc válogatottból ugyanis tizennégyet nem ázsiai edző irányít.

Harmincnégy edző huszonöt év alatt

Ázsiában korábban is előszeretettel alkalmaztak európai vagy dél-amerikai szövetségi kapitányt, a 2006-os világbajnokságon a kontinens mind a négy képviselőjének kispadján külföldi ült. A legutóbbi tornán azonban változott a helyzet, hiszen csak - az ázsiai selejtezőbe sorolt - Ausztráliát irányította a holland Pim Verbeek. A másik három válogatottnál hazai tréner dolgozott: Japánban Okada Takeso, a Koreai NDK-ban Kim Jong Hun, a Koreai Köztársaságban pedig Huh Jung Moo. Az más kérdés, hogy eredetileg a japánok és a dél-koreaiak is külföldiben gondolkodtak: Okada azért vehette át a csapat irányítását, mert elődje, Ivica Oszim megbetegedett, míg Dél-Koreában Huh Jung Moo-t azután nevezték ki, hogy Gérard Houllier és Mick McCarthy is nemet mondott.

A világbajnoki részvételért még versenyben lévő húsz válogatott közül jelenleg a két Korea, Szíria és Üzbegisztán bízik hazai trénerben, Jordániában pedig az iraki Adnan Hamad dolgozik. A többi országban európai vagy dél-amerikai segítségben, néhány helyen pedig sztáredzőben bíznak. Szaúd-Arábia szövetsége tavaly augusztusban szerződtette Frank Rijkaardot, aki ezt megelőzően egyszer dolgozott válogatottnál: 1998 és 2000 között a hollandokat irányította. Akkor azonban nem kellett selejtezőt játszania, hiszen Hollandia rendezőként volt ott a 2000-es Európa-bajnokságon - Rijkaardnak tehát semmiféle tapasztalata nincsen kvalifikációs sorozatból. Ráadásul túl sok ideje sem volt a csapatépítésre, és ez meg is látszik az eredményeken: két meccsen mindössze egy pontot szerzett, vagyis könnyen elképzelhető, hogy nem húzza túl sokáig. Szaúd-Arábiában ugyanis híresen türelmetlenek a szövetségi kapitányokkal szemben, huszonöt év alatt harmincnégyen próbálkoztak a válogatottnál. Anyagilag viszont Rijkaard biztosan jól jár: állítólag a hároméves szerződés alatt tízmillió dollárt keres.

Camacho évi hétmillió eurót keres a kínai válogatottnál

A kínai válogatott élére idén augusztusban kinevezett José Antonio Camacho valamivel jobban áll, hiszen csapata a két selejtezőjéből egyet legalább megnyert: Szingapúr ellen hazai pályán győzött, Jordániában kikapott. A Real Madrid és a spanyol válogatott egykori trénere a szakmai stábot is hozta magával, és bemutatásakor kijelentette: "A célunk az, hogy kijutassuk a válogatottat a vébére, de hosszabb távú terveink is vannak".

Camacho a hírügynökségek szerint évi hétmillió eurós fizetést kap, és egyelőre úgy tűnik, hogy csoportjában Irak lehet a fő vetélytárs (a jordánok első két meccsükön Kínát és Irakot is verték, és a csoport leggyengébb együttese, Szingapúr ellen aligha botlanak) - vagyis egy másik neves szakemberrel, Zicóval kell megküzdenie.

A brazil trénernek már van ázsiai tapasztalata, hiszen 2002 és 2006 között Japán válogatottját irányította (ki is juttatta a németországi világbajnokságra), majd rövid ideig az üzbég Bunyodkor kispadján is ült. Az irakiak idén nyáron szerződtették, azaz neki sem volt túl sok ideje megismerkedni a csapattal - viszont az eredményeket azonnal várják tőle. Igaz, vele csak egyéves szerződést kötöttek, vagyis a szövetség viszonylag egyszerűen és olcsón menesztheti.

Külföldi edzők a vb-szereplésért küzdő ázsiai válogatottaknál

Ausztrália Holger Osieck
Bahrein Peter Taylor
Indonézia Wim Rijsbergen
Irak Zico
Irán Carlos Queiroz
Japán Alberto Zaccheroni
Katar Sebastiao Lazaroni
Kína José Antonio Camacho
Kuvait Goran Tufegdzic
Libanon Theo Bücker
Omán Paul le Guen
Szaúd-Arábia Frank Rijkaard
Szingapúr Radoljko Avramovic
Thaiföld Winfried Schäfer

www.global-soccer.eu

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK