Vágólapra másolva!
A Fradi olyan, mint a Barcelona, állítja Kubatov Gábor klubelnök, aki az Inforádió "Aréna" című műsorában a "több mint egy klub, egy életérzés" szlogennel jellemezte a zöld-fehéreket. Elárulta, nagyon szerette Détári Lajost, aki hozzá hasonlóan külvárosi csávó, de szükség volt a váltásra a futballcsapat élén. Reméli, a trágárság kikophat a nézőtérről és akkor néhány éven belül valóban családi szórakozás lesz egy futballmérkőzés.

Kubatov Gábor, a Ferencváros klubelnöke az Inforádió "Aréna" című műsorában mesélt a klub anyagi helyzetéről. Azt mondta, nehéz helyzetben vették át a klubot, hiszen a 7-800 milliós vagyon 100 millióra apadt le másfél esztendő alatt, és semmi remény nem volt arra, hogy ez a tendencia ne folytatódjon tovább.

"Közel voltunk ahhoz, hogy a Ferencvárosi Torna Club végérvényesen tönkremegy. Ráadásul a labdarúgás nem is tartozott hozzánk, az Kevin McCabe tulajdonában volt, csakúgy, mint a stadion és a földterület is, de a marketing- és kereskedelmi jogok sem voltak a Fradinál. Kilátástalan volt a helyzet" - mondta.

A visszavett labdarúgó Zrt. 560 milliós adósságállományát sikerült lecsökkenteni 300 millióra, amit Kubatov már kezelhető mértéknek tart.

"Az elmúlt egy évben a Ferencváros 100 milliós vagyona megmaradt, átvilágítottunk mindent, nagy rendet vágtunk egy új gazdasági igazgatóval és gazdasági struktúrával" - tette hozzá. Állítja, ha a labdarúgás jól megy, abból a többi sportág is profitál: "Minden szakosztályunk szorít, hogy a labdarúgásunk a megfelelő helyre kerüljön."

"Ahogy Áder János szokta mondani: régi bajnak hosszú az árnyéka. Annyi minden rossz történt a Fradi környékén az elmúlt 10 évben: kizárták az NB I-ből, nehéz volt a finanszírozhatóság, tönkrement az utánpótlás. Ezt egy év alatt nehéz talpra állítani, de öles léptekkel haladunk. Két éve dobogósok voltunk, egy rendezetlen helyzetben dobogóig és nemzetközi szerpelésig jutottunk. A tavalyi évünk nem volt sikeres, de nem adjuk fel egykönnyen. Az nem lehet, hogy a Ferencváros ne kerüljön a dobogó közelébe" - mondta.

A klubelnök úgy fogalmazott, a jelenlegi helyzetből jó lenne kikeveredni, mert így minden nap fájdalmat okoz neki.

"A csapatnak van presztízse, például hiába állunk csak a 9. helyen a bajnokságban, így is nekünk van a legtöbb nézőnk. De nemcsak a nézőszám, a tradíció is fontos. Ha egy anyuka kihozza a gyereket, akkor nem kérdés, az a gyerek hol fog sportolni. És akkor az ő gyereke, unokája is itt marad. Komoly méréseket végeztünk, kiderült, a Ferencvárosnak egymillió negyvenezer szimpatizánsa van a 16 év feletti korosztályban. A második helyen a Debrecen áll 640 ezer szimpatizánssal."

Forrás: MTI/Földi Imre

Kubatov szerint a Fradi olyan, mint a Barcelona: több mint egy klub, egy életérzés. Szerinte igenis megvalósulhat néhány éven belül, hogy családi szórakozás legyen egy futballmérkőzés, ehhez megfelelő környezet, új stadion kell, és az, hogy a trágárság kikopjon a nézőtérről.

"Régen az volt a legcsúnyább bekiabálás, amikor azt mondták a játékvezetőnek: 'Lerajzollak és széttéplek!' Most néha nekem is be kell fognom a kislányom fülét a rigmusok miatt. Ezen változtatni kell, el kell érni, hogy egy hiteles vezetőség és egy sikeres futballcsapat felelős legyen azért, hogy a Fradi jobb brandhez tartozzon."

Az edzőváltással kapcsolatosan nem titkolta, már korábban is felmerült egy külföldi edző szerződtetésének lehetősége.

"Détári Lajost kifejezetten kedvelem, hasonló karakterek vagyunk mindketten, ugyanolyan külvárosi csávók. Ő Kispesten nőtt fel, én Pesterzsébeten. Emlékszem rá a gyerekkoromból, meg abból az időből, amikor a világválogatottból hazatérve a Ferencvároshoz jött focizni, és a Fradi-ikonok felnéztek rá. Amikor felkértük vezetőedzőnek, a Fradi nagyon nehéz helyzetben volt. ebből a mély gödörből kihúzta a csapatot, megindultunk felfelé. De most azt láttam, a csapat fejlődése folyhatna gyorsabban, ezért döntöttünk amellett, hogy keresünk egy másik szakembert."

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Kubatov megemlítette, a váltás egy folyamat része volt, hiszen a csapat utolsó kilenc, Détárival megvívott meccséből mindössze egyszer nyert.

"Azt gondoltam, hogy a szakmai kvalitáson túl azért érdemes azt is figyelembe venni, hogy új inspirációt kapjon a csapat. Ez egyelőre nem jött be. De már az előző edzőválasztásnál is felmerült, hogy külföldről hozunk szakembert. Én Hollandia mellett kardoskodtam, mert ott nagyon jó utánpótlás-nevelő rendszert építettek ki az elmúlt esztendőkben, ez volt az elsődleges szempont, hogy egy olyan szakembert, szakmai igazgatót hozzunk, akinek van tapasztalata az utánpótlás kiépítésében. A mostani edzőnk, Ricardo Moniz ilyen."