Vágólapra másolva!
A Ferencvárosi Torna Club elnöksége a Csatáry Lászlót éltető molinó kifeszítéséért és az Újpest elleni rangadón történt rendbontásért kitiltott húsz szurkolót a stadionból. Magyar pályán ilyen még nem történt.

Kubatov Gábor, a Ferencváros Torna Club elnöke rendkívüli sajtótájékoztatót tartott, ahol a klubbal zajló két fegyelmivel kapcsolatban adott tájékoztatást, az MTK elleni bajnokin kitett Csatáry László féle molinóról és az Újpest elleni rangadón történtekről.

A Csatáry-molinó kifeszítése után Kubatov megkérte azokat a szurkolókat, akik részt vettek ebben, hogy önként jelentkezzenek. „Egy ember tette ezt meg, rajta kívül pedig a felvételek alapján még hét személyt azonosítottunk be. Ezeket a szurkolókat az elnökség döntése értelmében hat hónapra kitiltjuk a Ferencváros minden hazai és idegenbeli mérkőzéséről. Az említett egy személy büntetését egy évre felfüggesztettük. Amennyiben a másik hét ember valahogy mégis beszökne valamelyik meccsre, akkor megduplázzuk a büntetésüket. Érdemes megjegyezni, hogy ezek közül a szurkolók közül ketten először voltak Fradi-meccsen” – mondta Kubatov Gábor.

Kubatovék a szurkolók nyomában vannak Fotó: Mudra László - Origo

Az Újpest elleni rangadón történteteket két részre bontja az FTC elnöke. Az egyik, amikor a 84. percben átszakították a szurkolók a kordont, és berohantak a pályára. „Teljes bizonyossággal beazonosítottunk 13 embert, őket egy évre minden Fradi-meccsről kitiltjuk, további két szurkolóban még nem vagyunk teljesen biztosak, de tovább zajlik a felvételek elemzése” – fogalmazott Kubatov, aki azt is elárulta, hogy a szurkolói kártyával rendelkező fradisták között telefonon keresztül egy közvéleménykutatást tartott a klub. A kérdés az volt, hogy kitiltsák-e az Újpest elleni meccsen a pályára berohanó a drukkereket a stadionból, vagy álljon ki a klub mellettük. „Összesen 27672 szurkoló adott választ, a 82,1 százalék azt kérte, hogy tiltsuk ki őket, nekem pedig kötelességem ennek a kérésnek eleget tenni” – nyilatkozta Kubatov.

Az elnök továbbá elmondta, hogy fellebbezni fognak a Magyar Labdarúgó Szövetség Fegyelmi Bizottságának azon döntése ellen, hogy több szektort is le kell zárnia a klubnak a hazai találkozókon. „A Ferencváros az első olyan magyar klub, amely kitilt szurkolókat a meccseiről, remélem, hogy az MLSZ ezt figyelembe fogja venni, és enyhít a büntetésen azért, hogy azoknak, akiknek bérletük van az adott szektorba, ott tudják nézi a meccset, ahova a bérletük szól.”

A meccset követő ünneplésért is zárt kapu jár a nemzetközi porondon Fotó: Mudra László - Origo

Kubatov Gábor beszélt arról is, hogy nála más elbírálásba részesül az, hogy az Újpest elleni győzelmet követően berohantak a szurkolók a pályára, és együtt ünnepeltek a játékosokkal, de a fegyelmi bizottságnál nem tesznek különbséget. „Nagy volt az eufória, a boldogság, ennek örülünk, de arra kérem a szurkolókat, hogy legközelebb ne tegyék ezt, mert a nemzetközi színtéren ezért azonnal zárt kapus büntetés jár. A Honvéd sokkal kevesebbért kapott két zárt kapus meccset és 50 ezer eurós pénzbüntetést. Azt szeretném, hogy olyanok legyünk, mint a Borussia Dortmund, ahol kemény emberek mennek ki a stadionba, végig szurkolnak, mégsincs botrány.”