Vágólapra másolva!
Hétfőn 13 órától búcsúztatják a Szent István-bazilikában Novák Dezső február 26-án elhunyt kétszeres olimpiai bajnok labdarúgót. A Fradisziv.com megjelentette a Ferencváros korábbi játékosával és edzőjével készített utolsó interjút.

Novák Dezső az interjúban elmondta, a hatvanas években a magyar válogatott és a Ferencváros meghatározó tagjait ismerték külföldön. "1969-ben a France Football összeállította Európa válogatottját, annak én is a tagja voltam Albert Flóriánnal együtt. Ezt a pályán nyújtott teljesítményekkel értük el, ekkora ereje volt a magyar futballnak" - mondta a Fradisziv.com portálon. "Mi mindig Trabanttal versenyeztünk a Mercedes ellen. a nyugati csapatok anyagilag jobbak voltak, ott már külföldiek is játszottak, mi bizonyos értelemben mindig hátrányban voltunk."

Novák elmondta, ő sohasem akart távozni az országból, akkor sem, amikor az utánpótlás-válogatottal egy braunschweigi tornán szerepelve megkeresték. "Nem akartam elmenni, hiányoztak volna a barátok és a kiskocsmák" - mondta.

Albert Flóriánnal és Fenyvesi Mátéval volt a legjobb barátságban, edzőként pedig mindvégig tisztában volt azzal, hogy a Ferencvárosnál mindig bajnokságot kell nyerni, mindig ott kell lenni a spiccen.

Büszke volt az 1995-96-os Bajnokok Ligája-szereplésre, hogy magyar csapat vele jutott be először a csoportkörbe. Hihetetlennek tartotta azt a szeretetet, ami a csapat körül kialakult akkor, és ami hiányzott a legutóbb a Debrecen vagy a Videoton jó szereplése idején.

1996-ban azt követően távozott, hogy a szurkolók egy része kikezdte, és "Novák, takarodj!" transzparenst feszített ki. "Elindult egy olyan lavina, ami nem az eredménytelenségből fakadt. Nehéz bebizonyítani, hogy mi lett volna, ha maradok, de Varga Zoltán érkezésével elkezdett szétesni a csapat" - mondta.


Novák Dezső 1939. február 3-án született Jákon. Szombathelyen, a helyi Postásban, később a Haladásban szerepelt. Huszonkét évesen, 1961-ben lett a Ferencváros labdarúgója. Az Üllői úton hamar a közönség egyik kedvencévé vált, elsősorban kitűnő rúgótechnikája és csupa szív játéka miatt. A zöld-fehérek jobbhátvédje kitűnő helyezkedése mellett szabad- és tizenegyesrúgásairól volt híres. Háromszázharminchárom bajnoki mérkőzésen 69 gólt szerzett.

Az A-válogatottnak csupán kilencszer volt tagja, így is két olimpián, Tokióban (1964) és Mexikóvárosban (1968) játszott a győztes csapatban, és előtte Rómában (1960) is tagja volt a harmadik helyezett gárdának. Szerepelt a világválogatottban (1968) is.

A Ferencvárossal négyszer volt magyar bajnok, egyszer pedig győztes a Vásárvárosok Kupájában.

Novák Dezső labdarúgó-pályafutása után edzőként is sikeres volt: háromszor nyert bajnokságot az FTC-vel (1981, 1995, 1996), irányításával 1995-ben a csapat bejutott a Bajnokok Ligájába. 2004-ben megkapta a köztársasági elnöktől a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje kitüntetést.