Vágólapra másolva!
A krikett és a lovaspóló után a futball lehet az új őrület Indiában, ahol százezrek járnak meccsekre. A szomszédos Pakisztánban viszont kiábrándító a helyzet, még pro licenszes edzőjük sincs. A pályán viszont ezt nem mindig számít.

Még a vártnál is nagyobb érdeklődés övezi a most induló indiai profi labdarúgó bajnokságot. Az első meccsen az Atletico Kolkete otthon győzte le a FC Mumbait 3-0-ra. A hazaiaknál pályára lépett a BL-győztes a BL-győztes Luis Garcia, a vendégeknél viszont még nem szerepelt Nicolas Anelka, de így is 100 ezren voltak kíváncsiak a meccsre. A komoly befektetői háttér és a nagy nevek a remények szerint még évekig életben tartják az indiai profi labdarúgást, más azonban a helyzet a szomszédos Pakisztánban.

A kormányhivatalnokok és egyéb állami tisztségviselők által működtetett pakisztáni bajnokságban olyan csapatok szerepelnek, mint a Pakistan Airlines, az Army FC, a Navy FC vagy az Air Force FC. A csapatok stadionjai üresek, a létesítmények szegényesek, a támogatás pedig egyre csökken - írja riportjában a brit Guardian napilap internetes kiadása.

Se pálya, se infrastruktúra

2011 és 2013 között a pakisztáni labdarúgó válogatottnál dolgozott a szerb Zavisa Milosavljevic, aki korábban hazája utánpótlás-válogatottjait edzette. Ő így jellemezte az ázsiai országban uralkodó állapotokat: "Olyan itt a labdarúgás, mint egy kórház, amiben nincsenek orvosok. Egyszerűen semmi sem felel meg a modern foci követelményeinek, se a pályák, se az infrastruktúra, se a liga." A szemléltetés kedvéért pedig hozzátette, hogy míg a hétmillió lakosú Szerbiában 100 pro licensszel rendelkező edző dolgozik, a 200 milliós Pakisztánban egy sincs.

Ennek hátterét Mohammed Shahnawaz sportmenedzser az állami szervek túlzott szerepvállalásában látja. "Indiában jól működik együtt a kormányzó elit a sportklubok marketingeseivel, akiket még a bollywoodi sztárok is támogatnak. Pakisztánban viszont a honvédség képviselőin és bürokraták kezein keresztül megy a pénz a labdarúgásba, ami nagyban gátolja a fejlődést."

Szaddám Huszein eldöntötte a párharcot

Pedig a teljesítményük alapján a pakisztáni focisták is vannak olyan jók, mint az indiaiak. Kilenc év után először jászott egymással a két nemzet válogatottja, a kétmeccses párbaj pedig nagy izgalmakat hozott. Az elsőn India nyert 1-0-ra, de a hazai visszavágón Pakisztán hamar gólt lőtt, majd a 89. percben Szaddám Huszein góljával eldöntötte a párharcot.

A felnőtt válogatott korábbi kapitánya, Mohammed Essa úgy véli, a pakisztáni származású, de külfödön játszó focisták tehetnék a legtöbbet a csapat sikereiért. Szerinte a válogatott meccsekre hazatérő néhány légiós, aki tudása alapján kiemelkedhetne a többiek közül, nem veszi elég komolyan nemzeti tizenegy meccseit. Ugyanakkor a Fulhamtől a Queens Park Rangersigaki több angol klubban is megforduló Zesh Rehman erre azt felelte, hogy ők csak bűnbakok, akiken az otthon játszó focisták hibáit akarják leverni.

Külföldön lehet érvényesülni

Az egymásra mutogatás tehát Pakisztánban is kiválóan megy, a legjobb megoldás viszont mégiscsak az lehet, ha a játékosokat segítik abban, hogy némi külföldi tapasztalatra is szert tegyenek. Így tesz, például, a 22 éves Kaleem Ullah, aki Kirgizisztánba szerződött.

Kaleem Ullah (j) Forrás: AFP


Ez elsőre nem tűnik túl nagy ugrásnak, de új klubja, a Dordoi Bishek az elmúlt tíz évben nyolcszor lett bajnok, és a harmadik számú ázsiai klubtrófát az AFC President’s Cupot is megnyerte kétszer. Kaleem így mesélt első élményeiről: "Mióta itt vagyok, több nagy múltú klub ellen is pályára léphettem. Sokat fejlődött a technikám, és végre profi edzőkkel dolgozhatok. Így azt hiszem nemcsak magamat, de a nemzetemet is segíthetem."

Kaleem figyeli az indiai bajnokságot is, ahol szerinte nagyon jót tehet a helyi játékosoknak, hogy tapasztalt, európai sztároktól és edzőktől tanulhatnak. Nagy valószínűséggel a pakisztáni focinak is nagy lendületet adhatna, ha egy klub az indiai bajnokságban szerepelhetne. Ahogy az amerikai MLS-ben kanadai csapatok is részt vesznek - mondja Mohammed Shahnawaz.

Apró szépséghiba, hogy egy hasonló együttműködéshez előbb meg kellene szűnniük a Kasmír birtoklása miatti, a két állam között hatérvillongásokba torkolló politikai feszültségeknek.