Nem bír leállni a világ legidősebb profi focistája

Kazuyoshi Miura, Miura Kazujosi, Roberto Baggio, foci
JAPAN, Tokyo : Former Italian international player Roberto Baggio (R) and coach of the Italian legends Glorie Azzurre team speaks with J League Legend player Kazuyoshi Miura prior to their football exhibition match at the National Stadium in Tokyo on June 9, 2013. The game was drawn at 2-2. AFP PHOTO / KAZUHIRO NOGI
Vágólapra másolva!
Miura Kazujosi idestova harminc éve kapta élete első profi szerződését, de képtelen befejezni a futballt. A gyerekként Brazíliában edződő klasszis a világ legidősebb profi játékosaként néhány napja, 48 évesen még bajnoki gólt szerzett. Legnagyobb szívfájdalma, hogy 17 éve hiába vezette ki a vébére a válogatottat, ott már nem léphetett pályára. Megbékélt sorsával, a futsalban kárpótolta magát.

Április 5-én a Yokohama FC színeiben a Jubilo Iwata ellen megszerezte szezonbeli első gólját Miura Kazujosi, a japán labdarúgás legendája. A 89-szeres válogatott, lassan nyugdíjas korú csatár még profiként játszik a japán másodosztályban.

Kazu – ahogy a szurkolók hívják – a japán futball egyedi figurája és nem csak azért, mert 48 évesen valószínűleg a világ legidősebb profi futballistája.

15 évesen irány Brazília

1967. február 26-án született Sizukában, hatévesen ismerkedett meg a futballal. Érettségi után a helyi középiskolában folytatta tanulmányait, de nyolc hónap után úgy döntött, elege van, inkább a futballban próbál hírnevet szerezni magának.

15 évesen egyedül utazott Brazíliába, hogy profi futballista legyen. A Sao Pauló-i Clube Atlético Juventus ifjúsági csapatában kezdett futballozni, onnan szerződtette profinak a Santos, és 1990-es hazatéréséig játszott többek között a Palmeirasban és a Coritibában is.

Miura Kazujosi Forrás: AFP/David Hancock


1990-ben a Yomiuri FC (a későbbi Verdy Kawasaki) hívására visszatért Japánba, és 1991-94 között négy bajnoki aranyérmet nyert a klubbal. Ő lett az 1993-ban megalakult profiliga, a J. League első MVP-je, azaz legértékesebb játékosa.

Első japán a Serie A-ban

Első japánként belekóstolhatott a Serie A légkörébe: 1994-ben a Genoa vette kölcsön egy évre, 21 mérkőzésen egy gólt szerzett, éppen a Sampdoria elleni városi derbin. Visszatért a Verdy Kawasakihoz, 1998-ig ott szerepelt, majd újra Európába, a Dinamo Zagrebhez szerződött, 12 mérkőzés erejéig.

Őszülő legendák egymás között: Miura és Roberto Baggio Forrás: AFP/Kazuhiro Nogi


Miután a bournemouth-i próbajátéka sikertelen volt, hazatért, szerepelt a Kyoto Purple Sanga (1999-2000) és a Vissel Kobe (2001-2005) csapatában, majd 2005-ben a Yokohama FC-hez igazolt (sőt, ugyanabban az évben négy mérkőzésen játszott az ausztrál Sydney FC színeiben is, kétszer volt eredményes).

A hős, aki nem játszhatott vébén

Élete nagy tragédiája, hogy világbajnokságon nem játszhatott – legalábbis nagypályán. 1990-ben mutatkozott be a válogatottban, és noha az a hír járta róla, hogy excentrikus, brazilos mentalitása miatt nehezen integrálható a fegyelmezett japán futballba – valóban konfliktusai voltak szinte minden edzőjével –, azért 89 mérkőzésen pályára lépett és 55 gólt szerzett.


Az 1994-es vb-selejtezők 13 gólja után az 1998-as selejtező sorozatban 14 góllal járult hozzá ahhoz, hogy Japán története során először világbajnoki résztvevő legyen. A szövetségi kapitány, Okada Takesi azonban nem vitte ki magával a franciaországi vébére, ami óriási felháborodást váltott ki Japánban. Miurát megviselte a történet, de felülemelkedett rajta, és 2010-ben az időközben ismét kapitánnyá kinevezett Okadának 43 évesen ismét felajánlotta a segítségét. Megint sem kellett.

Futsalban kárpótolta magát

Két évvel később azonban mégis eljutott a világbajnokságra, a japán futsalválogatott tagjaként ott volt a 2012-es thaiföldi eseményen, amelyen csapata a 11. helyen végzett.

Miura februárban ünnepelte 48. születésnapján Forrás: AFP


Az idei év elején a 48. születésnapját és profivá válásának 30. évfordulóját egy fess bordó öltönyben ünnepelte. "A kecske évében születtem, és 2015 is a Kecske jegyében zajlik a kínai horoszkópban, ezért gondoltam arra, hogy egy kis színt viszek a születésnapomba” – magyarázta öltözékét a sajtónak.

Öreg japán nem vén japán

Japán bármely más fejlett országnál gyorsabban öregszik, az Egészségügyi Világszervezet szerint a születéskor várható élettartam 86,2 év. Az egyre idősödő társadalom és a sportszeretet kombinációja lehetőséget kínál néhány lenyűgöző rekordhoz.

Miura mellett ugyanis akadnak még hasonló csodabogarak, a síugró Kaszaj Noriaki a tavaly november 29-ei, rukai versenyen a négyszeres olimpiai bajnok svájci Simon Ammann társaként holtversenyben győzött, ezzel 42 évesen minden idők legidősebb sportági Világkupa-győztese lett.

Kaszaj Noriaki Forrás: AFP/Samuel Kubani

Kaszaj 1989-ben kezdte pályafutását, hét olimpián vett részt, legjobb eredményét is tavaly, a szocsi játékokon érte el, ezüstöt nyert. 26 Világkupa-szezonban indult, 463 egyéni és 49 csapatversenyen vett részt.

44 éves teniszező, 100 éves úszó

A teniszező Date-Krumm Kimiko 44 évesen is komoly tenisztornákon indul, a világranglista 152. helyén álló klasszis pályafutása során nyolc WTA-tornát nyert egyéniben, hatot párosban. Egyesben 432 mérkőzést nyert 247-t elveszített, párosban 179-132 a mérlege.

A hét elején a százéves Nagaoka Mieko ért el új világcsúcsot 1500 méteres gyorsúszásban (igaz, a táv nagy részét háton tempózva tette meg), 1 óra, 15 perc, 54 másodperces ideje után csak annyit mondott, szeretne újabb rekordokat, jó erőben érzi magát, és öt évig még biztosan versenyezni fog.

Jamamoto Masahiro álma az, hogy a Chunichi Dragons baseballcsapatának meccsnyerő dobója (winning pitcher) lehessen. A jelenlegi csúcsot Jamie Moyer, a Colorado Rockies játékosa tartja, ő 49 éves és 180 napos korában jutott el erre a szintre. Jamamoto volt már winning pitcher tavaly 49 évesen és 25 naposan, jelenleg térdsérüléséből lábadozik.